- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Внесено зміни у порядок отримання житлових субсидій

Posted By Модератор On 19.05.2017 @ 13:09 In До відома краян,Соціальне | No Comments

У Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого і рідкого пічного побутового палива, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 жовтня 1995 р. № 848 «Про спрощення порядку надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого і рідкого пічного побутового палива», внесені зміни згідно з Постановою КМУ від 26 квітня 2017 р. № 300. Доповнено перелік послуг, на які призначають субсидію, а саме: послуга з транспортування та розподілу природного газу. Субсидію для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг призначають, виходячи із середньомісячного сукупного доходу осіб за чотири квартали, що передують місяцю, з якого призначають субсидію, а субсидію на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива, виходячи з розміру доходу за попередній календарний рік.

Під час розрахунку субсидії для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг на наступний період у травні для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді, враховують доходи за період із квітня попереднього року по березень поточного року включно.

Субсидію на опалювальний сезон для домогосподарств, які використовують природний газ/електричну енергію для індивідуального опалення, розраховують із 16 жовтня по 15 квітня включно. Після закінчення строку отримання субсидії структурні підрозділи з питань соцзахисту населення самостійно розраховують субсидію на наступний період для домогосподарств, які отримували субсидію у попередньому періоді (крім орендарів житлового приміщення, осіб, яким субсидія призначена за зареєстрованим місцем перебування, та осіб, які звертаються за субсидією на придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива).

У разі отримання інформації про прострочену понад два місяці заборгованість з оплати послуг субсидію на наступний строк не призначають, про що структурний підрозділ з питань соціального захисту населення інформує особу. Якщо протягом двох місяців з дати інформування про непризначення субсидії на наступний строк громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору про її реструктуризацію, субсидію призначають із дати закінчення дії попередньої субсидії, в іншому випадку – з місяця, в якому громадянин документально підтвердив сплату заборгованості або укладення договору. Зазначений строк можуть продовжити на підставі рішення районної, районної у містах Києві і Севастополі держадміністрації, виконавчого органу міської, районної у місті (у разі її створення) ради або комісії, яка ними утворюється, за наявності поважних причин.

Громадянин, якому призначено субсидію, зобов’язаний протягом місяця поінформувати структурний підрозділ із питань соцзахисту населення про зміну складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб (орендар – про осіб, які фактично проживають), їх соціального статусу, переліку отримуваних житлово-комунальних послуг, умов їх надання, підприємств – виробників/виконавців житлово-комунальних послуг, купівлю товарів або оплату послуг, шляхом подання відповідних документів. У разі зміни складу зареєстрованих у житловому приміщенні (будинку) осіб подають також нові заяву і декларацію. Частину невикористаної суми субсидії для відшкодування витрат на оплату послуг з газо-, електропостачання для індивідуального опалення, що в еквіваленті не перевищує вартості (за станом на 1 травня нового неопалювального сезону) 100 куб. метрів природного газу або вартості 150 кВт електричної енергії (у разі використання природного газу/електричної енергії для індивідуального опалення), перераховують на особовий рахунок одержувача субсидії у банківській установі або виплачують через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» на підставі списків таких осіб, які подають до 1 червня поточного року підприємства-виробники/виконавці послуг із газо-, електропостачання у паперовому й електронному вигляді структурному підрозділу з питань соцзахисту населення та в яких зазначають суму невикористаної субсидії. Перераховують частину невикористаної субсидії на особовий рахунок одержувача субсидії у банківській установі або виплачують її через відділення поштового зв’язку ПАТ «Укрпошта» здійснює структурний підрозділ із питань соціального захисту населення на підставі особистої заяви одержувача, поданої до 1 вересня поточного року.      Внесено зміни Постановою Кабінету Міністрів України від 6 лютого 2017 р. № 51 до Постанови Кабінету Міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування».

У разі використання природного газу – соціальні нормативи становлять для індивідуального опалення – 5 кубометрів природного газу на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період. У разі використання електричної енергії для індивідуального опалення соціальні нормативи становлять 51 кВт г на 1 кв. метр опалюваної площі на місяць в опалювальний період. Для домогосподарств, що складаються з однієї або двох непрацездатних осіб, соціальна норма житла – 75 кв. метрів на домогосподарство.

Ярослав ГУНДЯК,

начальник управління

соціального захисту населення РДА.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/05/vneseno-zminy-u-poryadok-otrymannya-zhytlovyh-subsydij/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.