- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Збережімо культурну спадщину нафтопромислів Галичини

Posted By Модератор On 19.05.2017 @ 12:47 In Акцент,Професійне | No Comments

Міжнародні конвенції та інші документи зобов’язують забезпечувати виявлення, охорону, збереження, популяризацію й передачу майбутнім поколінням культурної спадщини насамперед на державу. В Україні обов’язок здійснювати державне управління і реалізацію завдань у цій сфері покладено на Міністерство культури і підконтрольні йому органи, у тому числі і на місцях. Безпосередньо виконують заходи зі збереження історико-культурної спадщини музеї, заповідники, архіви та інші державні установи. Водночас в Україні і, зокрема, у Прикарпатті збирання, збереження, вивчення та популяризацію тих чи інших пам’яток здійснюють і приватні та громадські музеї.

2 [1]

Один із таких громадських музеїв є у Надвірнянщині – Музей нафтопромислів Галичини, засновники якого благодійний фонд з однойменною назвою та громадська організація «Інститут історії Надвірнянського нафтопромислового району». За відсутності належної уваги з боку держави та громадськості до цієї музейної установи ініціатори її створення збирають і поповнюють унікальними експонатами експозицію музею, ведуть грунтовні історичні дослідження виключно на професійному ентузіазмі, усвідомлюючи важливість своєї місії для нинішніх і прийдешніх поколінь.

Музей нафтопромислів Галичини розташований у двох кімнатах та холі навчально-курсового комбінату НГВУ «Надвірнанафтогаз» ПАТ «Укрнафта» у селі Пнів Надвірнянського району та просто неба на території цього навчального закладу. В музеї зберігають об’єкти технічної, культурної спадщини. Його колекція нараховує 145 оригінальних експонатів нафтогазовидобувного обладнання, інструменту і діючих макетів та понад 2700 документів, фотографій, книг. Є окремі експозиції, присвячені відомим людям Надвірнянського нафтопромислового району – міністру геології України, талановитому вченому Петрові Шпаку, який починав свій трудовий шлях у Надвірнянщині, та знаному краєзнавцю, досліднику історії нафтопромислів Михайлові Максим’юку. Пам’ять про них увіковічена анотаційними дошками на фасаді навчально-курсового комбінату. Музей постійно поповнюють новими експонатами. Для покращення візуального сприйняття експозиції у скансені – музеї під відкритим небом – проводять театралізоване дійство, де з використанням автентичного обладнання або його точних копій відтворюють працю з пошуку та видобування нафти у різних часових і технологічних періодах. Така майстерна реконструкція роботи перших нафтопромислів викликає в екскурсантів велику зацікавленість. Навіть для фахівців нафтовидобувної галузі вона виглядає реальною. Для багатьох відвідування музею – це відкриття незнаного, нового, яскраві спогади про перебування на Прикарпатті.

1 [2]

Музей уже став місцем проведення наукових конференцій, семінарів, виставок, відкритих уроків із географії та інших культурно-освітніх заходів. Він є візитівкою Надвірнянщини, вхід до нього безкоштовний. За весь період діяльності музею (відкритий 13 жовтня 2013 р.) його відвідали 95 організованих груп туристів чисельністю 20-45 осіб кожна. Всього провели понад 520 екскурсій під час індивідуального та групового відвідування. У них взяли участь майже 5 тисяч осіб. Серед відвідувачів музею – туристи із-за кордону: Канади, США, Австрії, Румунії, Польщі, Люксембургу, Бельгії, Нідерландів, Іспанії, Франції, Чехії, Словаччини, Норвегії, Угорщини, Великобританії, Білорусії, Молдови. Така велика кількість відвідувачів Музею свідчить, що промислові об’єкти старих і нових копалень вуглеводнів (будівлі, споруди, обладнання свердловин) викликають велику зацікавленість туристів, а, відповідно, і мають оберігатися та належати до культурної спадщини регіону, країни, а також можуть бути цікавими туристичними об’єктами та слугувати вивченню історії.

Надвірнянський нафтопромисловий район, особливо територія «нафтових» села Пасічна, селища Биткова, де є геологічні та технічні пам’ятки, можуть стати унікальним профільним технічним музеєм просто неба. Тут упродовж тривалого часу утворилося неповторне історико-промислово-культурне середовище із десятків промислових пам’яток, створених наприкінці ХІХ-початку ХХ століть. Різні суспільства, події сформували неповторний образ місця, в якому живуть і працюють жителі нафтопромислового регіону. Особливо цінним місцем є нафтопромисел «Стара Копальня», який знаходиться у мікрорайоні на вулиці Промислова смт. Битків у мальовничій місцевості передгір’я Карпат. Тут досьогодні ще збереглися будівля електровні, клепані резервуари, електроопори, свердловини, пробурені старовинним ударним способом, житлові будинки, будинок директора нафтопромислу, робітничий клуб, костел та інші об’єкти промислового і соціального призначення, збудовані понад століття тому. Таких місць із розмаїттям пам’яток давніх нафтопромислів у Галичині та Європі немає.

4 [3]

Культурна спадщина перших нафтопромислів – це в основному результати матеріальної діяльності людини. Об’єктами культурної спадщини є не тільки твори духовного чи сакрального призначення, скульптура або живопис, а й будівлі, споруди, обладнання, механізми, які є цінностями з точки зору науки та промисловості. Культура і промисловість дуже тісно між собою взаємодіють і дуже впливають одна на одну. Цивілізоване людство розуміє, що промислові об’єкти мають оберігати і належати до культурної спадщини регіону чи країни, а також можуть стати цінними туристичними об’єктами і слугувати вивченню історії. Саме через це одним із основних напрямків роботи музею є виявлення, дослідження та облаштування історичних унікальних об’єктів і пам’яток нафтогазової промисловості Надвірнянського району, які можна використовувати як окремі експонати Музею нафтопромислів Галичини під відкритим небом. Дотепер уже упорядковано території та облаштовано під’їзди  до п`яти таких об’єктів, виготовлено інформаційні стенди для їх популяризації. Розроблено три тематично-екскурсійних  маршрути – два промислово-інженерних, один – геотуристичний, накреслені окремі напрямки для розвитку рекреаційно-історичного потенціалу краю нафтовиків.

Однак подальша діяльність в окреслених Музеєм планах без фінансової підтримки вкрай затруднена. Успішна реалізація цього плану можлива лише за підтримки держави, місцевих органів влади,  територіальних  громад, туристичних фірм, меценатів. Втілення цього задуму суттєво вплине позитивно на розвиток рекреаційно-історичного потенціалу нашої особливої місцини, дасть можливість презентувати надбання прикарпатських нафтовиків на міжнародному туристичному ринку. Доцільно, щоб місцеві органи влади взялися за об’єднання зусиль та координацію цієї роботи. Музей нафтопромислів Галичини вже готовий презентувати зацікавленим сторонам проекти під назвами: «Битків-Бабченське нафтогазоконденсатне родовище – об’єкт  міжнародного геотуризму», «Надвірнянський нафтопромисловий район – колиска нафтовидобувної промисловості України» та взяти участь у формуванні стратегії розвитку регіону в сфері охорони історико-культурної спадщини.

Координаційна рада Музею має надію, що до справи збереження самобутнього, славного спадку нафтопромислів Прикарпаття долучаться місцева влада, громадськість та підтримають цілі Музею нафтопромислів Галичини і візьмуть участь у його роботі. Найдавніші нафтопромисли України заслуговують на те, щоб їх зберегти та розповідати про їх історію нашим дітям, краянам і гостям Прикарпаття, зарубіжним і вітчизняним туристам та іноземним фахівцям з нафтогазовидобування. Всі ми разом здатні це зробити!

Володимир ЧУПРИНА,

начальник НГВУ «Надвірнанафтогаз»,

член координаційної ради Музею нафтопромислів Галичини.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/05/zberezhimo-kulturnu-spadschynu-naftopromysliv-halychyny/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/05/2.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/05/1.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/05/4.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.