- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Чверть століття з іменем Марійки Підгірянки

Posted By Модератор On 23.06.2017 @ 13:05 In Акцент | No Comments

Цього року на Зелені свята у Музеї Марійки Підгірянки у Білих Ославах – родинному селі відомої народної вчительки й поетеси Марійки Підгірянки – уже четвертий раз відбулися урочистості з нагоди відзначення нових лауреатів Івано-Франківської обласної літературно-мистецької премії її імені за вагомий внесок до національної духовної скарбниці України.

Цю високу відзнаку ще у далекому 1991 році, на зорі українського національного піднесення, з доброї руки поданої пропозиції вчительки-просвітянки Ірини Купновицької з Тлумача, яка підтримувала дружні зв`язки з поетесою, заснувало Івано-Франківське обласне об`єднання Товариства «Просвіта». У тому ювілейному році якраз святкували 110-річчя від дня народження класика української дитячої літератури, співця дітвори, творця славної поеми «Мати-страдниця» про страхіття Першої світової війни.

За чвертьвікове існування високої щорічної просвітянської нагороди, названої на честь «дочки Підгір`я», починаючи з 1992 року – від першої церемонії її вручення, назбиралося трохи більше ста відомих постатей Прикарпаття – освячених іменем Підгірянки.

У цій плеяді – письменники (двадцять членів НСПУ – В. Л.), журналісти, художники, композитори, науковці, краєзнавці, співаки й хореографи, педагоги, бібліотекарі, майстри-умільці декоративно-ужиткового мистецтва, а також талановита студентська й учнівська молодь нашого Карпатського краю.

Надвірнянщина має дев`ятьох лауреатів премії ім. Марійки Підгірянки – автор цих рядків, Василь Слезінський, Михайло Клапчук, Ірина Яцура, Ярослав Лазорко, Нестор Чир, Роман Киселюк, Тамара Лейбюк (Поварчук) і Богдан Березицький. У тому числі троє з них – уродженці малої батьківщини славетної поетеси. Варто до цієї когорти надвірнянців зарахувати й «Почесного громадянина села» Білоославського пароха УПЦ КП отця Василя Ужитчака, який родом із Коломийщини, та білоославську невістку Ірину Слезінську (Федорів) із Калущини, які всіляко популяризують славу нашої незабутньої галичанки.

Донедавна майже щороку святкове іменування лауреатів-підгірянців відбувалося у престижних залах Івано-Франківська. Тепер приємний клопіт мають у Білих Ославах – сільський голова, ГО «Рідне наше село», літературно-краєзнавчий музей, церковна громада та багато шанувальників таланту нашої краянки, які дбають про візитівку села, його гостинність і подарунки.

Не так давно мені як завідувачу місцевого Музею вдалося переконати тодішнього очільника обласної «Просвіти», відомого краєзнавця Петра Арсенича про доцільність змінити прописку нагородження іменної просвітянської крайової Премії з гамірливого Івано-Франківська до затишних Білих Ослав, яке дало світові неперевершену українську дитячу поетесу.

Це дуже важлива подія для нашого віддаленого великого гірського села, в якому немає Народного дому. Тепер горяни-білоославці мають нагоду на імпровізованій сцені вдихнути порцію цілющого духовно-мистецького повітря. Того разу у село вперше завітав голова Івано-Франківської обласної «Просвіти». Не випадково митці слова – члени НСПУ Аделя Григорук із Косова та Іван Війтенко із Коломиї у товстій музейній книзі відгуків записали: «Ми, цьогорічні лауреати літературної премії імені Марійки Підгірянки (2017 року – В. Л.), щиро зворушені краянами великої письменниці, теплою атмосферою цього свята духовності, літератури і мистецтва, яке сільська громада і Музей проводять уже четвертий рік. Важливо, що в Білих Ославах живе український дух, підростає юне покоління з Україною у серці». Добре, що в такий спосіб долучилися до пам`яті й вшанування своєї землячки.

Ще й досі відлунюється білоославськими буково-смерековими верхами відгомін преміального дійства 2008 року, на якому шістьох лауреатів з різних куточків Прикарпаття великим концертом вітала жіноча капела «Квіти ромена» (кер. О. Турок) з обласного народного дому «Просвіти».

Уже стало традицією у Зелений вівторок – третій день празника святої Трійці – після молитви у Богородичному храмі, в якому, напевно, хрестили Марійку – нашу майбутню письменницю – на музейному подвір`ї біля величного пам`ятника нашій славній землячці насолоджуватися чарівним словом поезії й пісні, щедрими музичними акордами, різнобарвною тематичною виставкою книг та прекрасного дивосвіту виробів народних умільців.

У минулі роки під відкритим синім-синім небом білоославці й гості мали змогу слухати професійний спів народного вокального ансамблю «Смерічка» (кер. Л. Мельник) Центрального народного дому міста Івано-Франківська та аматорського народного фольклорного гурту (кер. Н. Самборська) при обласній «Просвіті».

Позаминулого року самодіяльні артисти гурту «Струни Орфея» (кер.  В. Нагірняк) із Верховини ніби «відробляли» за присвоєння імені Марійки Підгірянки, за популяризацію пісенної творчості Володимира Івасюка.

Цьогорічного першого червневого вівторка, що за народним християнським календарем вважають «Зеленим», а віднедавна ще й припала назва місцева – «літературного вівторка», бо проводять письменницькі читання. До речі,  цього разу на ювілейному 25-річному святкуванні поетичне слово звучало з уст письменників-спілчанців, нинішніх лауреатів Аделі Григорук, Івана Війтенка, Василя Шкургана та вчительки-пенсіонерки, також лауреатки Ірини Слезінської. До цього всього висадився просвітянський десант зі столиці Прикарпаття, який організувала з гарним сценарієм журналіст за професією, знавець-організатор масових народних заходів Михайлина Боднар.

Спершу на сцені – східцях Музею, застелених гуцульськими килимами, блискуче виступили тріо бандуристок сім`ї Вівчаренків із села Угринів Тисменицького району, лауреатів премії ім. Марійки Підгірянки 2005 року, шестикласник з Івано-Франківська Ярослав Андрусяк, учасник телешоу «Голос діти» полонив вічною «Червоною рутою» В. Івасюка. За ним грала на бандурі школярка Христина Сорока і співала Ярина Тарас. А «Пісня про УПА» у виконанні Андрія Фуштея – ведучого обласного народного дому «Просвіти» змусила згадати молодість наших предків, які наближали незалежність України.

Особливо похвальні овації час від часу виринали, коли співала Руслана Денега, учасниця і дипломант багатьох всеукраїнських і міжнародних фестивалів-конкурсів. При виконанні нею пісні «Єднаймося в «Просвіті»» майже всі присутні «на щастя, на славу, на добро» закружляли навколо пам`ятника Марійці Підгірянці, який постав у нашому селі три роки тому. Отакої приємності ще не було…

Василь ЛЕВИЦЬКИЙ,

член НСЖУ,

лауреат премії ім. Марійки Підгірянки, 1993 р.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/06/chvert-stolittya-z-imenem-marijky-pidhiryanky/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.