- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Увійдіть у храм його мистецтва

Posted By Модератор On 30.06.2017 @ 13:00 In Людина та її справа | No Comments

Живопис – це безслівна поезія. Так висловився про ремесло художника геній Середньовіччя Леонардо да Вінчі. Цей афоризм спадає на думку щоразу, коли натрапляю на милі очам і серцю мистецькі полотна.

У Музеї історії Надвірнянщини у вівторок, 4 липня, о 12-й год. – відкриття виставки робіт Дмитра Угринюка – лауреата районної літературно-мистецької премії ім. Надії Попович.

Угринюк [1]

Ювілейну, бо цими днями йому виповнюється поважних сімдесят, чого не скажеш, оглядаючи експозицію. Дмитра Угринюка знають у Надвірнянщині. Він – людина чітких моральних принципів. Відвертий і прямий у спілкуванні, доброзичливий, але й критичний до колег, із розумінням сприймає зауваження та поради щодо своїх робіт. Ота його самодисциплінованість, пунктуальність відчувається і в творчій манері. Він – прихильник академічного живопису, до того ж митець різножанровий. Пейзажні полотна захоплюють природною колористикою, багатством відтінків і півтонів, глибиною перспективи, чого інколи бракує показнішим та «розкрученим» живописцям. Крім олії, майстерно володіє техніками рисунку, акварелі. Дмитро Угринюк уникає публічності. Прихильникам його художнього обдарування декілька разів доводилось переконувати у доцільності персональних виставок в Івано-Франківську та Надвірній. Признаюся, приємно читав потім схвальні відгуки поціновувачів. Ось кілька з них: «Академічний стиль живопису Дмитра Угринюка підкуповує, палітра – навдивовиж багата, вміє передати об`ємність»; «Ваші картини навіюють доброту, спокій, ніжність, любов. У наш жорстокий час людям дуже потрібне все це», «Надзвичайно вражена професійним виконанням портретів» та багато інших із різних міст, зокрема, Донецька, Харкова, Львова, Києва та ін.

У жанровому розмаїтті художника помітне місце посідає портрет. Завдяки тонкій деталізації портрет пензля Дмитра Угринюка видаєтьсяя одухотвореним, настроєвим, глибоко індивідуальним. Багато й успішно працює художник у сакральному просторі. У його активі – іконостас та розпис під час реставрації церкви у Могилів-Подільському Вінницької області, розпис церкви у с. Мирне та ще десятка каплиць і капличок у Надвірнянщині.

Кажуть, якщо Бог обдаровує, то обдаровує щедро. Стосується це і Дмитра Угринюка. За яку роботу не взявся б – усе у нього вдається. Свого часу самотужки відремонтував і омеблював квартиру – залюбуєшся; реконструював родинне обійстя у рідній Стримбі – зачудуєшся. Тут і оригінальний інтер`єр, сауна, молодий сад, квітники, декоративні та плодові насадження. І все це – впорано двома умілими руками. А ще серед захоплень – рибалка. На диво самодостатня особистість, у котрої є чого повчитися.

Своє життєве кредо Дмитро Угринюк визначив для себе доволі рано. Перші шкільні успіхи на уроках малювання, відзначені вчителем, стали імпульсом до дії. Новосформовану мрію підтримав дядько по маминій лінії, тодішній голова Стримбівської сільської ради Михайло Юрійовмч Спасюк. Оскільки у Надвірній не було у ті роки художньої школи – відвіз племінника до Івано-Франківська. Жодного уроку не пропустив школярик у художній школі, щоразу жертвуючи останнім уроком у сільській. Але вчителька Ірина Степанівна Йосипенко, перейнявшись майже фанатичною відданістю хлопчака малюванню, тактовно загладжувала ці порушення. А по закінченні восьмирічки Дмитра прийняли відразу до другого класу Яворівського художньо-декоративного училища на Львівщині. От з такого підліткового віку навчився покладатися на Бога і самого себе. Наведу ще одне враження із книги відгуків виставки: «Натхнення і Божої опіки на створення нових і нових чудових картин казкового краю –Надвірнянщини. За два дні я встигла закохатися у маленьке ошатне містечко, яке дихає Божим добром і віє історією. Дякую за виставку!».

Сподіваюся, що й на  цьогорічній ювілейно-липневій виставці у Музеї історії Надвірнянщини таке мистецьке задоволення і високу оцінку зможе отримати кожен, хто її відвідає. Увійдіть у храм творчого світу Дмитра Угринюка.

Cтепан ПИСУЛЯК,

член Національної

спілки журналістів України.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/06/uvijdit-u-hram-joho-mystetstva/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/06/Угринюк.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.