- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Як подолати фітофтороз?

Posted By Модератор On 02.06.2017 @ 13:13 In Природа | No Comments

Кожен знає: якщо дощова погода, то уже, напевно, слід чекати розвитку всяких гнилів на томатах і картоплі або по-науковому – фітофтороз. Це такі грибки, які паразитують на пасльонових. Появі фітофторозу сприяють тумани, затяжні дощі, рясні роси, прохолодна погода і погано провітрювані теплиці. Ознаки появи фітофтори з`являються спочатку на листках, утворюючи бурі плями, і поступово ураження поширюється на всю рослину. Якщо вчасно не вжити заходів щодо захисту рослин, то за лічені дні може загинути увесь урожай.

Пропоную замість хімічних засобів нешкідливі для людського здоров`я методи: захист помідорів від фітофторозу треба проводити для профілактики перший раз приблизно тиждень після висадки розчином 200-300 грамів натурального деревного попелу, провареного з-півгодини у 10-ти літрах води. Після проварювання можна розчинити у цьому розчині 20 грам господарського мила. Цим відваром тричі за сезон скропіть рясно кожний кущ. Дешево, екологічно чисто, безпечно для здоров`я  та підживка для помідорів.

Але сам відвар попелу не може дати 100% захисту від фітофтори, то є ще інший метод:  у відрі з водою розчиніть 20 звичайних пігулок трихополу (таблетки, які продають в аптеці) або ж 10 вагінальних (500 мг). Отриманим розчином обробляйте помідори та картоплю.

Першу обробку рослин варто проводити у період інтенсивного росту, наступну – у період цвітіння і за потреби у період дозрівання плодів. Такими методами можна захищати і помідори, і картоплю. Водночас такий метод має багато переваг, зокрема, оброблені овочі «людським» препаратом від грибка можна вживати, не очікуючи, щоб минуло декілька тижнів, як це потрібно при використанні фунгіцидів.

Галина КОЗАР,

провідний спеціаліст Держпродспоживслужби.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/06/yak-podolaty-fitoftoroz/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.