- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Платники Надвірнянської ОДПІ сплатили єдиного податку майже 9 мільйонів гривень

Posted By Модератор On 21.07.2017 @ 14:58 In Інформує ГУ ДПС в Івано-Франківській області | No Comments

За перше півріччя 2017 року платниками податків Надвірнянської ОДПІ, які обрали спрощену систему оподаткування, сплачено до місцевих бюджетів 8835 тис грн єдиного податку. У порівнянні з аналогічним періодом  2016 року надходження єдиного податку зросли  на 12519,6 тис грн.

Зокрема, фізичні особи – підприємці сплатили за січень- червень 2017 року 7133,7 тис грн єдиного податку. Бюджет додатково отримав 3370,8 млн гривень.

Юридичні особи платники ІІІ групи забезпечили надходження єдиного податку в сумі 1663,3 тис грн шо на 297,9 тис.грн більше минулорічного.

Четвертою групою платників податків – юридичних осіб, сільгоспвиробників, упродовж першого півріччя  2017 року сплачено 38,2 тис грн єдиного податку.  Додатково, в порівнянні з  2016 роком, в бюджет надійшло  15,7 тис  грн.

Нагадаємо, що з початку поточного року у законодавстві відбулися зміни, які стосуються платників єдиного податку. Зокрема, встановлено ставки єдиного податку для платників першої групи у відсотках до розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб, встановленого законом на 1 січня податкового року.

Для платників другої групи залишено діючу прив’язку до розміру мінімальної заробітної плати.

Для платників третьої групи ставки єдиного податку залишаються незмінними: 3% для платників ПДВ і 5% для неплатників ПДВ. Також підвищено на 15 відсотків ставки єдиного податку для платників 4 групи, у 2017 році ставка податку 0,95% (у 2016 році складала 0,81%). Рішеннями місцевих рад ставки можуть бути змінені.

До уваги громадян власників нерухомості!

Нагадуємо громадянам, що у 2017 році фізичні особи сплачують податок на нерухоме майно за 2016 рік. Податкове повідомлення-рішення про сплату суми податку та відповідні платіжні реквізити надсилаються платникам податку за місцем їх податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня. Розрахунок здійснюється на підставі відомостей державного реєстру речових прав на нерухоме майно. Фізичні особи сплачують податок протягом 60 днів з моменту отримання повідомлення – рішення.

За порушення термінів сплати податків платники притягуються до відповідальності у вигляді штрафу від 10 до 20 % своєчасно несплаченої суми. З метою недопущення несвоєчасної сплати податку власникам об’єктів нерухомого майна, які володіють житловими будинками площею понад 120 м², квартирами площею понад 60 м² або об’єктами нежитлової нерухомості у разі неотримання податкових повідомлень-рішень на сплату податку, або ж якщо платник податку не погоджується з розрахунком податку чи виявить розбіжності в наявній у нього інформації про об’єкт нерухомості, він має звернутися з оригіналами документів на нерухомість до податкової інспекції, за своїм місцем реєстрації. Якщо є підстави, фахівці інспекції мають провести перерахунок суми і надіслати нове податкове повідомлення-рішення.

За додатковою інформацією громадяни можуть звернутися до Надвірнянської ОДПІ за телефоном 2-22-79.

Платники податків Надвірнянської ОДПІ на потреби української армії направили 7,4 млн.грн. військового збору

З початку 2017 року платники податків, які перебувають на обліку Надвірнянської ОДПІ сплатили 7,4 млн.грн. військового збору. В порівнянні з січнем-червнем минулого року надходження збільшилися на 1,6 млн.грн.

Нагадаємо, військовий збір запроваджено з 3 серпня 2014 року.

Платниками військового збору є фізичні особи – резиденти, які отримують доходи як в Україні, так і іноземні доходи, нерезиденти з доходами, отриманими в Україні, та податкові агенти.

Ставка податку – 1,5 відсотка від об’єкта оподаткування (загальний місячний або річний оподатковуваний дохід). Військовий збір у повному обсязі перераховується до Державного бюджету.

У червні 2017 року платники Надвірнянської ОДПІ сплатили майже 168,3 млн.грн. єдиного соціального внеску

Всього, протягом січня-червня поточного року забезпечено надходження єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування у сумі понад 858 млн.грн., або на 252млн.грн. більше у порівнянні з аналогічним періодом минулого року.

 Нагадуємо платникам,  у зв’язку з підвищенням з 1 травня 2017 року розміру прожиткового мінімуму (1684 грн. – для працездатних осіб), зросла максимальна величина доходу застрахованої особи, на яку нараховується єдиний внесок, яка становить 42 100 грн. (25 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб, який встановлений в місяці нарахування доходу). Відповідно збільшився максимальний розмір нарахованого ЄСВ. З 1 травня ц.р. він становить 9262 грн. (42 100 грн. х 22%) або 3540,61 грн. (42 100 грн. х 8,41%) при нарахуванні ЄСВ на зарплату працівника-інваліда, якщо роботодавцем є юридична особа.

Без змін залишився розмір мінімального страхового внеску (704грн.) для платників єдиного податку 2 і 3 груп, самозайнятих осіб, ФОП на загальній системі оподаткування та 352 грн. для платників єдиного податку 1 групи.

Своєчасна сплата єдиного соціального внеску гарантує громадянам право на соціальний захист на випадок безробіття, нещасних випадків чи професійних захворювань, пенсійне забезпечення та інші виплати.

Податки на майно поповнили місцеві бюджети Надвірнянщини майже на 13 мільйонів гривень.

Протягом січня – червні 2017 року платники податків перерахували до місцевих бюджетів Надвірнянського району 12 мільйонів 941 тисячу гривень податків на майно. Відповідно до ст. 265 Податкового кодексу України податок на майно складається з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки; транспортного податку; плати за землю.

Левова частка надходжень податку на майно – плата за землю. За 6 місяців поточного року власники та орендарі земельних ділянок перерахували до місцевих бюджетів 12254,2 тис.гривень.

Платники транспортного податку фізичні та юридичні особи сплатили до казни 16,3 тис. грн., а власники об’єктів нерухомості спрямували до місцевих скарбниць 670,8 тис. грн.

Варто нагадати, що обчислення суми податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється державною податковою інспекцією за місцем реєстрації платника податку. Податкові повідомлення-рішення про сплату  майнових податків фізичними особами надсилаються громадянам контролюючим органом за місцем його реєстрації до 1 липня звітного року. Фізичні особи сплачують податок протягом 60 днів від дня вручення їм контролюючим органом податкових повідомлень-рішень за місцем реєстрації транспортних засобів.

Приріст надходжень від Надвірнянщини до державної казни становить 119 мільйонів гривень

Платники податків Надвірнянського району за шість місяців поточного року забезпечили надходження 263,5 млн.грн. до загального фонду Державного бюджету. Це на 119,2 млн.грн. більше, ніж у січні-червні 2016 року.

Слід зазначити, що за червень 2017 року надходження до загального фонду Державного бюджету України склали 19,1 млн. гривень.

Податківці зазначають, що приріст надходжень відбувся практично по всім податкам. Лідерами залишаються плата за користування надрами та податок на додану вартість, надходження яких збільшились порівняно з минулим роком на 89,1 млн.грн та 11,4 млн. грн. відповідно.

Повідомте податкову інспекцію про прийняття працівника на роботу

В Україні працівник не може бути допущений до роботи без укладення трудового договору, оформленого наказом чи розпорядженням власника або уповноваженого ним органу, та інформуванням фіскальної служби про прийняття працівника на роботу. Це передбачено ст. 24 Кодексу законів про працю України.

Форма та особливості подання повідомлення про прийняття працівника на роботу затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 17.06.2015 № 413. Подається таке повідомлення роботодавцем до податкової інспекції за місцем обліку його як платника єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування до початку роботи працівника за укладеним трудовим договором одним із таких способів: засобами електронного зв’язку з використанням електронного цифрового підпису відповідальних осіб; на паперових носіях разом із копією в електронному вигляді; а паперових носіях, якщо трудові договори укладено не більше ніж із п’ятьма особами.

Учасники АТО звільняються від сплати земельного податку

Незважаючи на існуючі пільги та гарантії для учасників АТО, найбільшою популярністю користується право на виділення земельної ділянки у власність. Це й не дивно, враховуючи те, що з усіх варіантів отримання такою собою «компенсації» за витрачені час та здоров’я під час захисту Батьківщини, цей варіант можна розглядати як найбільш вартісний.

Водночас повідомляємо, що відповідно до ст.ст. 269, 270 Податкового кодексу платниками земельного податку є власники земельних ділянок, земельних часток (паїв) та землекористувачі, а об’єктами оподаткування – земельні ділянки, які перебувають у власності або користуванні.

Водночас, згідно з п.п. 281.1.4 п. 281.1 ст. 281 Кодексу від сплати земельного податку звільняються ветерани війни та особи, на яких поширюється дія Закону України від 22 жовтня 1993 року № 3551-XII «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту» зі змінами та доповненнями (далі – Закон 3551-ХІІ).

Ветеранами війни є особи, які брали участь у захисті Батьківщини чи в бойових діях на території інших держав. До ветеранів війни належать: учасники бойових дій, інваліди війни, учасники війни (ст. 4 Закону 3551-ХІІ).

 При цьому звільнення від сплати земельного податку, передбачене для такої категорії фізичних осіб, поширюється на одну земельну ділянку за кожним видом використання у межах граничних норм:

- для ведення особистого селянського господарства – у розмірі не більш як 2 гектари;

- для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка): у селах – не більш як 0,25 гектара, в селищах – не більш як 0,15 гектара, в містах – не більш як 0,10 гектара;

- для індивідуального дачного будівництва – не більш як 0,10 гектара;

- для будівництва індивідуальних гаражів – не більш як 0,01 гектара;

- для ведення садівництва – не більш як 0,12 гектара (п. 281.2 ст. 281 Кодексу).

До переліку видів земельних ділянок, щодо яких фізичні особи мають право на пільги зі сплати земельного податку, не включено земельні ділянки, що утворилися за рахунок переданих за рішенням відповідної ради земельних часток (паїв).

Для звільнення від сплати земельного податку особа, яка   має  підстави для отримання пільг, повинна надати контролюючому органу за місцезнаходженням земельної ділянки заяву довільної форми про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу, зокрема, посвідчення «Учасник бойових дій». І,  безумовно, першочергове завдання контролюючого органу -  забезпечити усіляку підтримку і допомогу учасникам АТО та членам їх сімей, які звертаються за допомогою.

Нові форми реєстраційних документів для отримання електронного ключа

Надвірнянська ОДПІ повідомляє, що наказом Інформаційно-довідкового департаменту ДФС від 29.06.17 р. № 88 затверджено нові форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису, зокрема:

Договір про надання послуг електронного цифрового підпису;

Реєстраційна картка (для юрособи);

Реєстраційна картка (для фізособи/фізичної особи – підприємця);

Додаток до Реєстраційної картки;

Заява про зміну статусу посиленого сертифіката відкритого ключа;

Додаток до заяви про зміну статусу посиленого сертифіката відкритого ключа.

Нові форми реєстраційних документів набрали чинності з 10 липня 2017 року.

Переглянути та завантажити актуальні форми реєстраційних документів для отримання послуг електронного цифрового підпису можна у розділі «Реєстрація користувачів [1]» за посиланням:https://acskidd.gov.ua/r_kor [1].

Надвірнянська ОДПІ просить працівників контролювати свій страховий стаж

Важливим питанням сьогодення для українців є наявність страхового стажу у найманого працівника. А це можливо лише при отриманні легальної заробітної плати та оформлення трудових відносин відповідно вимог чинного законодавства.

Страховий стаж – це ключова категорія, необхідна для призначення та розрахунку розміру соціальних виплат громадянам.

Страховий стаж – період (строк), протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному соціальному страхуванню та сплачуються внески (нею, роботодавцем) на страхування.

Страховий стаж обчислюється за даними, що містяться в системі персоніфікованого обліку відомостей про застрахованих осіб Державного реєстру загальнообов’язкового державного соціального страхування, що ведуть органи Пенсійного фонду України.

Слід пам’ятати, що страховий стаж – період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню та за який щомісяця сплачуються страхові внески в сумі не менше мінімального.

З 01 січня 2000 року, якщо відомості в Державному реєстрі загальнообов’язкового державного соціального страхування відсутні, стаж не зараховується  навіть за наявності записів у трудовій книжці. Тому, якщо виникають сумніви щодо легальності отриманої заробітної плати та відрахувань єдиного внеску потрібно звертатись до органів Пенсійного фонду для отримання наявної інформації в своїй обліковій картці застрахованої особи.

За порушення законодавства про працю ст. 265 КЗпП  передбачено фінансову відповідальність.

Так, юридичні та фізичні особи – підприємці, які використовують найману працю, несуть відповідальність у вигляді штрафу у тридцятикратному розмірі мінімальної заробітної плати ( у 2017р. – 96 000 грн), встановленої законом на момент виявлення порушення за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення у разі:

- фактичного допуску працівника до роботи без оформлення трудового договору (контракту);

- оформлення працівника на неповний робочий час у разі виконання роботи повний робочий час, установлений на підприємстві;

- виплати заробітної плати (винагороди) без нарахування та сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне страхування та податків.

Недотримання мінімальних державних гарантій в оплаті праці тягне за собою штраф у десятикратному розмірі мінімальної заробітної плати, встановленої законом на момент виявлення порушення (у 2017 р. – 32 000 грн) за кожного працівника, стосовно якого скоєно порушення.

Затверджено новий порядок інформування роботодавців про порушення застосування податкової соціальної пільги

Надвірнянська ОДПІ повідомляє, що 30.06.2017 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України від 19.05.2017 №514, що зареєстрований у Міністерстві юстиції України 02.06.2017 за №693/30561 (далі – Наказ №514).

Зазначеним Наказом №514 затверджено:

- Порядок інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або відновлення його права на податкову соціальну пільгу (далі – Порядок);

- форму Повідомлення про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або відновлення його права на податкову соціальну пільгу (далі – Повідомлення про порушення).

Цей Порядок визначає процедуру інформування центрального органу виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику, роботодавців платника податку про наявність порушень ним норм п.п.169.2.1 п.169.2 ст.169 розділу IV «Податок на доходи фізичних осіб» Податкового кодексу України із змінами та доповненнями (далі – ПКУ), виявлених на підставі даних податкової звітності чи документальних перевірок, а також порядок інформування роботодавця про позбавлення платника податку – працівника такого роботодавця або про відновлення його права на податкову соціальну пільгу (далі – ПСП) (п.1 Порядку).

Положення цього Порядку поширюються на роботодавців, працівники яких допустили порушення застосування ПСП (п.2 Порядку).

Структурний підрозділ контролюючого органу, до функцій якого належить аналіз даних податкової звітності чи проведення документальних перевірок, складає Повідомлення про порушення за формою, затвердженою Наказом №514, якщо платник податку отримував ПСП більше ніж за одним місцем нарахування (виплати) доходу або у разі отримання доходів, зазначених у п.п.169.2.3 п.169.2 ст.169 ПКУ.

Структурний підрозділ контролюючого органу ДФС, до функцій якого належить аналіз показників податкової звітності чи проведення документальних перевірок, у Повідомленні про порушення також зазначає про відновлення права працівника на ПСП платника податку на доходи фізичних осіб (далі – ПДФО), яка починає застосовуватись з податкового місяця, що настає за місяцем, в якому суми недоплати ПДФО та штраф у розмірі 100 % суми недоплати повністю погашені платником податку на підставі включення таких сум до його річної податкової декларації у разі, якщо такі суми не були утримані податковим агентом за рахунок доходу платника податку.

Структурний підрозділ контролюючого органу, який склав Повідомлення про порушення, вносить його до Реєстру повідомлень про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або відновлення його права на податкову соціальну пільгу за формою згідно з додатком до цього Порядку.

Наказом №514 визнано таким, що втратив чинність, наказ Міністерства доходів і зборів України від 27.01.2014 №86 «Про затвердження Порядку інформування роботодавців платника податку про наявність порушень застосування податкової соціальної пільги, позбавлення платника податку або про відновлення його права на податкову соціальну пільгу та форми Повідомлення про наявність порушень» (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 13.02.2014 за №289/25066).

Наказ №514 опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 30.06.2017 №51.

Які документи повинні мати на робочому місці підприємці-платники єдиного податку

Відповідно до п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України платники єдиного податку першої – третьої груп ведуть облік у порядку, визначеному підпунктами 296.1.1 – 296.1.3 п. 296.1 ст. 296 Податкового кодексу України (далі – ПКУ).

Згідно із п.п. 296.1.1 п. 296.1 ст. 296 ПКУ платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які не є платниками податку на додану вартість, ведуть Книгу обліку доходів шляхом щоденного, за підсумками робочого дня, відображення отриманих доходів.

Форма Книги обліку доходів, порядок її ведення затверджуються центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Для реєстрації Книги обліку доходів такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги, у разі обрання способу ведення Книги у паперовому вигляді.

Платники єдиного податку третьої групи (фізичні особи – підприємці), які є платниками податку на додану вартість, ведуть облік доходів та витрат за формою та в порядку, що встановлені центральним органом виконавчої влади, що забезпечує формування та реалізує державну фінансову політику. Для реєстрації Книги обліку доходів та витрат такі платники єдиного податку подають до контролюючого органу за місцем обліку примірник Книги (п.п. 296.1.2 п. 296.1 ст. 296 ПКУ).

Таким чином, платники єдиного податку першої і другої груп та платники єдиного податку третьої групи, які не є платниками податку на додану вартість, зберігають на робочому місці книгу обліку доходів.

Платники єдиного податку третьої групи, які є платниками податку на додану вартість, повинні мати на робочому місці книгу обліку доходів та витрат.Електронний кабінет платника

Інтернет давно прийшов на допомогу бухгалтеру. На початку його використовували для оперативного отримання інформації з «перших рук» про законодавчі зміни та новини. З прийняттям вітчизняного законодавства у сфері електронного цифрового підпису це стало справжнім проривом в електронному документообігу країни.

Державна фіскальна служба не залишилась осторонь від сучасних новацій і створила власний продукт під назвою «Електронний кабінет платника», який вже став справжнім помічником для потребуючих в світі  податків.

Що ж таке Електронний кабінет платника і як їм користуватися? Кабінет – це персональне автоматизоване робоче місце платника податків, доступ до роботи в якому здійснюється з будь-якого комп’ютера, підключеного до Інтернету, шляхом автентифікації з використанням електронного цифрового підпису та авторизації такого платника.

Завдяки такому сервісу у платників податків є можливість працювати з органами фіскальної служби дистанційно у режимі реального часу.

Слід пам’ятати, що доступ до електронного кабінету платника податків стає можливим тільки за допомогою безкоштовних ключів від фіскальної служби.

Головним призначенням Електронного кабінету є надання можливості реалізувати свої обов’язки та права у сфері оподаткування платникам податків.

Сервіс включає дві функціональні частини: відкрита та приватна (особистий кабінет).

Через відкриту частину платник має можливість отримати довідкову інформацію про граничні терміни сплати податків, зборів, обов’язкових платежів та подання звітності;  контакти та адреси діючих Центрів обслуговування платників (ЦОП); ознайомитися з новинами ДФС України тощо.

Робота з електронним сервісом у приватній частині здійснюється виключно з використанням електронного цифрового підпису (ЕЦП), який надає різноманітні функціональні можливості: надсилати звітність та інші запити, отримувати інформацію щодо стану розрахунків з бюджетом та безліч-безліч інших послуг.

Тож, шановні платники податків, фахівці Надвірнянської ОДПІ запрошують вас скористатися послугами персонального автоматизованого робочого місця платника за посиланням: https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet [2], а збережений час корисно витратити на розвиток власного бізнесу.

Надвірнянська оДПІ.

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/07/platnyky-nadvirnyanskoji-odpi-splatyly-jedynoho-podatku-majzhe-9-miljoniv-hryven/

URLs in this post:

[1] Реєстрація користувачів: https://acskidd.gov.ua/r_kor

[2] https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet: https://cabinet.sfs.gov.ua/cabinet

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.