- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Увійдімо у мистецький світ Яреми Оленюка

Posted By Модератор On 28.07.2017 @ 15:22 In Культура | No Comments

Майже 300-сторінкове ошатне авторське видання-альбом «Ярема Оленюк. Графіка. Живопис.» на початку літа вийшло у тернопільському видавництві «Заза прінт» у рамках районної програми із книговидання.

IMG_5660 [1]

Нововидання містить понад дві сотні фоторепродукцій картин, ліногравюр, малюнків, екслібрисів, дизайну медалей, автором яких є Ярема Оленюк – відомий митець із Ланчина, член Національної спілки художників України, лауреат премій: обласної ім. В. Стефаника, районної ім. Н. Попович та премії ім. Ю. Шкрумеляка Надвірнянської районної ради. Він – автор художнього оформлення та ілюстрацій до майже сотні різних книжкових видань.

Тематично-ідейний наголос у творчості Яреми Оленюка – християнство, Ісус Христос, Матір Богородиця, ціла серія опришківської Довбушіани, краса і велич Карпат, портрети відомих українських поетів і письмеників та ілюстрації до їх творів. Із Оленюковим художницьким благословенням пішли до читача численні книги прикарпатських літераторів і літстудійців «Бистріні».

Своєрідним віконечком у мистецький світ Яреми Оленюка можуть слугувати ось ці фрагменти з його творчого життєпису: «Я дуже любив ховатися у глухий закуток, особливо у густі зарослі бур`янів, і там щось ліпив, вирізав, виплітав. На вибілених стінах нашої хатини за допомогою чорного вуглика часто з`являлися мої дитячі фантазії. Матуся сварила, але…». «Спогади про роки навчання, помножені на здобутий життєвий досвід, дають мені чітке розуміння, як багато залежить хто вчить і хто як вчиться. Адже через усе наступне життя проніс у своєму серці щиру вдячність і світлу пам`ять про мою наставницю, педагога, художника Марію Олександрівну Модорову. Вимоглива і справедлива, вона навчила мене бачити світ, відкрила творчий шлях у мистецтво.»

Ярема Оленюк – автор цього проекту і художній редактор. Комп`ютерний набір і фотороботи ланчинця Михайла Яновського, технічний редактор видання Олександр Процак. Їм, а також голові районної ради Івану Гурмаку та депутатському корпусу районної ради, голові райдержадміністрації Олександру Кенізу, голові районної ради 6-го скликання Василеві Поповичу, Ланчинському селищному голові Михайлові Іванюку і депутатам селищної ради, начальнику відділу культури РДА Олександру Зварчуку, поету члену НСПУ Романові Киселюку, історику-викладачу Бориславського медколеджу Михайлові Небелюку, директору та колективу ТОВ «ПіВі медіа» автор щиро вдячний за сприяння у виданні альбому, який тисячним накладом має у кінцевому підсумку піти до читача, передусім, у бібліотеках району.

Таке видання, як і мистецько-суспільний аналіз-погляд на творчість Яреми Оленюка чекає ще свого дослідника, завдяки якому ширше, глибше, всебічніше і душевніше пізнаємо і сприймемо мотиви, задуми і суть цієї непересічної особистості.

Іван ГРИДЖУК «Народна Воля».

 


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/07/uvijdimo-u-mystetskyj-svit-yaremy-olenyuka/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/07/IMG_5660.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.