- Народна Воля - http://volya.if.ua -

У «Народній Волі» – місія ОБСЄ і міцний потиск рук колег із Тернопілля

Posted By Модератор On 04.08.2017 @ 12:45 In Реформи | No Comments

Цьогорічний липень для редакції «Народної Волі» виявився «урожайним» на події, пов`язані з реформуванням друкованих комунальних ЗМІ, у першому етапі якого згідно з відповідною постановою Кабінету Міністрів України бере участь наш колектив.

Темі реформування друкованих комунальних ЗМІ, зокрема, на Прикарпатті була присвячена 11 липня зацікавлена зустріч-бесіда спостерігачів Спеціальної моніторингової місії в Україні Організації з безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ) Луки Коста і Лешека Кочіка та перекладача Анатолія Козака  із редактором «Народної Волі» Іваном Гриджуком.

ОБСЄ [1]

Він, як член секретаріату і правління Івано-Франківської спілки журналістів НСЖУ, секретар Надвірнянської первинної організації НСЖУ, проінформував гостей про підсумки реформування комунальних ЗМІ у нашій області (про це він також доповідав на виїзному пленумі обласної СЖУ у Надвірній 4 липня ц. р.).

Місія працює в Україні згідно з рішенням Постійної Ради з ОБСЄ від 21 березня 2014 р. і складається з цивільних неозброєних спостерігачів. Лука Коста і Лешек Кочік цікавилися процесом реформування ЗМІ, його проблемами, взаємостосунками на нинішньому етапі редакцій друкованих ЗМІ із владними засновниками та нинішньою партнерською  співпрацею на договірній основі з органами державної влади та місцевого самоврядування і суб`єктами господарювання, про стосунки з друкарнями і поштою, пошуком альтернативної мережі розповсюдження преси, а також думкою працівників ЗМІ та громадськості краю щодо їх погляду й оцінки подій на сході України, про гуманітарну ситуацію у Донбасі. Важливо, що місія ОБСЄ, як найбільша у світі регіональна організація, що займається питаннями безпеки, надає підтримку нашій країні, але не проводить розслідувань, а лише звітує про факти. Місія не доставляє гуманітарну допомогу, а сприяє її доставці, допомагає налагодити діалог і сприяє припиненню вогню у місцях зіткнення.

***

Минулого четверга редакцію «Народної Волі» і Надвірнянську первинну організацію НСЖУ відвідала делегація Тернопільської обласної організації НСЖУ на чолі з її головою, директором-редактором ТОВ «Редакція газети «Нова доба» Бучацького району, заслуженим журналістом України, членом НСПУ Василем Тракалом.

В її складі – відповідальний секретар Тернопільської облорганізації НСЖУ Богдан Гарасимчук, директор-редактор ТОВ «Редакція газети «Вільне слово» Козівського району, заслужений журналіст України, учасник АТО Стефан Шкарабан і директор-редактор ТОВ «Редакція газети «Гомін волі» Підволочиського району Ярослав Сиривко.

Тернопілля [2]

Відбулася зацікавлена розмова щодо досвіду і проблем нинішнього етапу реформування комунальних друкованих ЗМІ. Як учасники Комітетських слухань на тему «Реформування державних і комунальних друкованих засобів масової інформації, досвід, перешкоди, рішення» Комітету з питань свободи слова та інформаційної політики Верховної Ради України 24 травня ц. р. і Всеукраїнської конференції «Реформування державних та комунальних друкованих ЗМІ: перші підсумки реформи» 13 червня ц. р. у рамках проекту «Свобода медіа в Україні», що впроваджується у межах Рамкової програми співробітництва Ради Європи та Європейського Союзу, редактори, заслужені журналісти України Василь Тракало та Іван Гриджук відзначили певний поступ у процесі реформування, передусім, районних газет Тернопілля і Прикарпаття, звернули увагу на потребу внесення змін до чинного законодавства, що стосується реформування, а також висловилися за потребу наполягати при сприянні народних депутатів України від обох областей перед Кабінетом Міністрів України щодо узаконення у Держбюджеті на 2018 рік фінансової підтримки у розмірі по 50 тис. грн. кожній реформованій редакції, передусім, у першому етапі, а також перед відповідними обласними держадміністраціями й обласними радами Тернополя й Івано-Франківська щодо підтримки почину-програми Львівських обласних ОДА й ради про фінансування у 2017 році по 50 тис. грн. для кожної реформованої редакції районної газети Львівщини.

Тернополяни повезли на згадку випуски «Народної Волі» та книги, технічне редагування яких благословила наша редакція, «Великий день. Пізнє літо. Новели та оповідання» Василя Левицького та альманах «Сонячні обрії слова». «Народній Волі» на згадку подарували книгу «Береги свободи слова. Бучаччина: історія сучасності» та роман «Колонія», а також збірник «Шалений світ анекдотів», автором та упорядником яких є Василь Тракало.

Тернопільські журналісти мали також зустріч у секретаріаті обласної організації НСЖУ та побували на екскурсії у Ворохті та туристичному комплексі «Буковель».

Інф. «НВ».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/08/u-narodnij-voli-misiya-obse-i-mitsnyj-potysk-ruk-koleh-iz-ternopillya/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/08/ОБСЄ.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/08/Тернопілля.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.