- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Звернення обласної ради

Posted By Модератор On 04.08.2017 @ 12:54 In В обласній раді | No Comments

Розробити Державну програму психологічної реабілітації учасників АТО на сході України

Президенту України П. Порошенку

Прем`єр-міністру України В. Гройсману

 Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, висловлюємо глибоке занепокоєння у зв’язку із численними проблемами, що стосуються фізичного та психологічного стану демобілізованих бійців, учасників антитерористичної операції на сході України.

За час проведення антитерористичної операції її учасниками стали понад 10 тисяч жителів нашої області, на сьогодні демобілізовано 6 487 бійців, 6 234 з яких набули статусу учасника бойових дій. Ветерани АТО потребують належної уваги до себе з боку держави та надання їм відповідних соціальних гарантій.

Однією з важливих форм соціальної підтримки ветеранів та інвалідів військових конфліктів є психологічна реабілітація за допомогою спеціалізованих психотерапевтичних послуг. Адже світовий досвід засвідчує, що невирішені вчасно психологічні проблеми учасників бойових дій призводять до руйнування міжособистісних контактів як у колективі, так і в сім’ях; посилюють ступінь збільшення вживання алкоголю, наркотичних засобів, що призводить до підвищення рівня агресії та насилля. Саме тому ефективне функціонування системи соціально-психологічної реабілітації захисників повинно бути першочерговим і розглядатись на державному рівні. Окрім того, така діяльність з бійцями буде доброю превентивною роботою щодо хуліганських і кримінальних дій окремих ветеранів, скоєння суїцидів, насильства в сім`ї та розлучень. І, що найважливіше, така робота поверне бійця з набутим новим досвідом у суспільство для реалізації себе як особистості, як людини і фахівця.

На сьогодні запропоновано схему допомоги бійцям, які пройшли бойові дії, у вигляді санаторно-курортного відпочинку. Ця схема є досить слабкою щодо вирішення психологічних проблем самого бійця і його родини. Вона орієнтована більше на оздоровлення бійця, а не на його психологічну реабілітацію.

Світовий досвід роботи з ветеранами, які пройшли бойові дії, свідчить про те, що вони мають отримувати цілий комплекс психологічної підтримки з першого дня повернення до мирного життя. Такий психологічний реабілітаційний супровід має починатись ще у військовому підрозділі, з військовими повинні працювати військові психологи, які пройшли відповідну підготовку щодо надання психологічної допомоги солдатові після бою. Слід вивчити і перейняти досвід держав, де вже є розроблені програми реабілітації та абілітації військовослужбовців після повернення з гарячих точок та бойових дій (США, Ізраїль та Балканські держави), додатково  використовувати напрацювання з психологічної реабілітації  фахових громадських організацій учасників АТО, де працюють психологи чи психотерапевти з власними ініціативними розробками, які мають добрі результати щодо відновлення бійців і повернення їх адаптованими в родину та суспільство. Результатом здобутих знань і навиків мала б бути розроблена програма психологічної реабілітації ветеранів АТО та учасників бойових дій.

До розроблення і реалізації програм реабілітації долучити Міністерство охорони здоров’я, Міністерство соціальної політики України, Міністерство оборони України, експертів та науковців відповідного профілю, а також громадські організації.

Кожен воїн, який захищає Україну і тримає мирне небо над нами, повинен отримати всебічну підтримку.

Прискорити розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами

Президенту України П. Порошенку

Прем`єр-міністру України В. Гройсману

Голові Верховної Ради України А. Парубію

Народним депутатам України від області

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємось щодо прискорення прийняття у другому читанні законопроекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням та охороною земель» (реєстраційний номер 4355).

Законопроектом пропонується встановити порядок передачі земель державної власності за межами населених пунктів у комунальну власність об’єднаних територіальних громад та право розпоряджатися такими землями сільським, селищним, міським радам (крім земель оборони, земель природно-заповідного та іншого природоохоронного призначення на об’єктах природно-заповідного фонду загальнодержавного значення та інших, які мають важливе значення для держави).

Повноваження із здійснення державного контролю за використанням та охороною земель пропонується надати центральному органу, який реалізує державну політику у сфері земельних відносин, та в окремих випадках – виконавчим органам сільських, селищних, міських рад.

Подальше зволікання з прийняттям законопроекту унеможливлює розвиток процесів децентралізації, зокрема, в земельних відносинах, та ставить під сумнів перспективність формування добровільних об’єднань територіальних громад як фінансово спроможних для виконання наданих повноважень органів місцевого самоврядування.

Громади отримують нові повноваження та додаткові ресурси на їх виконання у сферах освіти, охорони здоров’я, соціального захисту, житлово-комунального господарства. Однак повністю на законодавчому рівні усунені від розпоряджання землями державної власності за межами населених пунктів та позбавлені будь-якого впливу на прийняття рішень щодо надання цих земель у власність або користування. Органи місцевого самоврядування як представницькі органи територіальних громад не володіють інформацією про стан використання земельних ресурсів на території громади, не можуть захистити інтереси жителів територіальної громади, зберегти земельні ресурси як базові для розвитку громади.

Надання органам місцевого самоврядування реальних повноважень щодо управління земельним фондом об’єднаної громади дозволить чітко і прозоро формувати дохідну частину місцевих бюджетів у частині плати за землю.

Водночас звертаємо увагу, що існує нагальна потреба у врегулюванні питань державного контролю за використанням та охороною земельних ресурсів. Повноваження із здійснення такого контролю відповідно до Закону України «Про державний контроль за використанням та охороною земель» належать центральному органу виконавчої влади, який забезпечує реалізацію державної політики у сфері нагляду (контролю) в агропромисловому комплексі. Таким органом є Державна інспекція сільського господарства України, яка вже впродовж двох років, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України, перебуває у стадії ліквідації. Внаслідок цього тривалий період державний контроль у цій сфері фактично не здійснювався, що негативно позначилось на стані дотримання земельного законодавства. На сьогодні функції з такого контролю фактично передано до територіальних органів Держгеокадастру, однак відповідні зміни в законодавство не внесено.

Завдяки прийняттю законопроекту №4355 органи місцевого самоврядування зможуть впливати на осіб, які використовують земельні ділянки не за цільовим призначенням, здійснюють самовільне зайняття або використовують їх без належно оформлених документів, не сплачуючи до місцевих бюджетів належні податки.

Прийняття законопроекту сприятиме зміцненню матеріальної та фінансової основи місцевого самоврядування,  більш якісному й обґрунтованому плануванню розвитку територій, а також оптимізації державного контролю за використанням та охороною земель.

Враховуючи викладене, з метою підтримки добровільного об`єднання територіальних громад та формування фінансово спроможних органів місцевого самоврядування, просимо невідкладно забезпечити розгляд у другому читанні та прийняття  проекту Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо розширення повноважень органів місцевого самоврядування з управління земельними ресурсами та посилення державного контролю за використанням і охороною земель (реєстраційний номер 4355).

Питання ввезення та перебування на митній території України автомобілів з іноземною реєстрацією потребує законодавчого врегулювання

Президенту України П. Порошенку

Голові Верховної Ради України А. Парубію

Прем’єр-міністру України В. Гройсману

Сьогодні в Україні перебуває близько 1,5 мільйона автомобілів з іноземною реєстрацією. При цьому згідно з чинним законодавством громадяни України мають право тимчасово ввозити автомобілі із-за кордону тільки в режимі «транзит» на 5 або 10 діб, у цей час іноземці можуть тимчасово ввозити автомобілі на період до 1 року.

Вартість розмитнення автомобілів є зависокою для більшості громадян України, внаслідок чого вони змушені вдаватися до використання різних, у тому числі сумнівних схем. Недосконалість законодавства і встановлення несправедливих тарифів на розмитнення автомобілів викликали велике обурення серед власників автомобілів з іноземною реєстрацією, свідченням чого є численні акції протесту у всій Україні.

З метою законодавчого врегулювання цього питання необхідним є прийняття на перехідний період законопроекту, який би передбачав:

сплату власниками автомобілів з іноземною реєстрацією, дозволена максимальна маса яких не перевищує 3,5 тонни, до Державного бюджету України збору в сумі не більше 200 євро на рік за проїзд автомобільними дорогами України;

ведення реєстру таких автомобілів та їх власників.

Такий спосіб законодавчого врегулювання дозволить залучити додаткові надходження до Державного бюджету, які можна спрямувати на покращення автомобільних доріг. Наступним необхідним кроком є прийняття законопроекту щодо розмитнення автомобілів з іноземною реєстрацією зі сплатою посильних для громадян України платежів.

Зважаючи на вищезазначене, просимо:

1. Вжити заходів щодо законодавчого врегулювання питання ввезення, перебування на митній території України автомобілів з іноземною реєстрацією та їх розмитнення.

2. На законодавчому рівні передбачити пільги для учасників антитерористичної операції в частині сплати зборів та інших платежів, пов’язаних із ввезенням та перебуванням на митній території України автомобілів з іноземною реєстрацією.

3. Припинити переслідування водіїв та фактичних власників таких автомобілів.

Прийнято на 16-й сесії Івано-Франківської обласної ради

сьомого демократичного скликання 30 червня 2017 року.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/08/zvernennya-oblasnoji-rady/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.