- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Голова НСЖУ вперше у Надвірній за незалежної України

Posted By Модератор On 08.09.2017 @ 11:48 In У світі журналістики | No Comments

29 серпня Сергій Томіленко, Голова Національної спілки журналістів України, яка об’єднує понад 19 тисяч спілчан, у рамках робочої поїздки в Івано-Франківську обласну спілку журналістів НСЖУ мав зустріч у Надвірнянській первинній журналістській організації, яка об`єднує 24-х спілчан і є однією з найчисельніших на Прикарпатті.

томіленко-і [1]

Її секретар, редактор газети «Народна Воля», заслужений  журналіст України Іван Гриджук запросив Голову НСЖУ разом із головою Івано-Франківської ОСЖУ Лілею Боднарчук і секретарем НСЖУ, відповідальним секретарем ОСЖУ Вікторією Плахтою відвідати Центр допомоги воїнам АТО. Тут заступник голови громадської організації вояків АТО «Крук» Юрій Остапчук розповів про роботу Центру, який діє уже рік і який опікується трудовими, правовими, соціально-реабілітаційними проблемами захисників Вітчизни на сході та волонтерською діяльністю для них. Таких у Надвірнянщині понад півтисячі. Із партнерськими волонтерськими організаціями Центр відправляє у міру можливості мікроавтобуси гуманітарної допомоги воїнам східного фронту (продукти харчування, лікарські препарати  і засоби, персональні пакунки від родин тощо). Тут розміщені фотостенди зі світлинами бійців на сході, а також зафіксована їх участь у національно-патріотичних заходах у Надвірнянському районі.

з-Томіл [2]

На жаль, семеро жителів району віддали своє життя за волю України на східних рубежах району, а житель смт. Ланчин Василь Шеремет став Героєм Небесної Сотні. Гіркотою стали оповиті два серпневі дні – 25-26, оголошені районною і міською владою Днями жалоби за загиблим у зоні війни 22 серпня ц. р. 43-річним Миколою Васильовичем Фурманом. Його похорон останньої серпневої неділі став прощанням кількатисячної громади нашого краю з бійцем-героєм.

У розмові з Головою НСЖУ заступник голови ГО «Крук» Юрій Остапчук (на світлині) наголосив і попросив, аби журналісти Прикарпаття і всієї України у своїх публікаціях звертали увагу читачів, слухачів, глядачів на те, що в нашій державі триває уже четвертий рік не АТО, а справжня російсько-українська війна. Тому варто всіляко підтримувати дух і патріотизм наших воїнів, не спекулюючи на вишукуванні дріб`язкових причин, які відволікають увагу громадськості від основного – бути кожному готовим до захисту Вітчизни і всіляко сприяти і допомагати воїнам на сході і Збройним силам. До речі, у нашому районі дислокуються дві військові частини,  воїни яких беруть участь в АТО, і над якими шефствує згідно з Указом Президентом України Надвірнянська райдержадміністрація. До цього долучаються громадськість і жителі краю. У Центрі допомоги воякам АТО планують відкрити і музейну тематичну експозицію.

в-музеї [3]

На зустрічі у районній юнацькій бібліотеці зі спілчанами та працівниками редакції газети  «Народна Воля» і ТРК «Надвірна» Сергій Томіленко оглянув фотовиставку надвірнянця Михайла Лукача «Надвірна з глибин віків», приурочену 26-ій річниці Незалежності України. Під час експонування у Музеї історії Надвірнянщини ця творча краєзнавчо-історична добірка у світлинах отримала схвальну оцінку десятків відвідувачів. Голова НСЖУ поінформував про діяльність НСЖУ, її Правління і Секретаріату, про пріоритети Спілки, серед яких – правовий захист журналістів, про наступальну позицію НСЖУ у справі домагання від правоохоронних органів обов`язкового і невідкладного розслідування злочинів проти журналістів, про співпрацю НСЖУ із Європейською і Міжнародною федераціями журналістів. Голова НСЖУ акцентував увагу на вимозі Закону про реформування друкованих державних і комунальних ЗМІ – забороні втручання місцевої влади у редакційну діяльність та кадрових змін у керівництві ЗМІ.

Редактор «Народної Волі» Іван Гриджук розповів, що редакція газети, яка заснована третьою серед аналогічних демократичних видань Прикарпаття і ввійшла у перший етап реформування, зараз перебуває у процесі припинення після відповідної процедури у держреєстратора. Найближчим часом має визначитися із вибором нової форми господарювання. Поки що тривають уточнюючі консультації з юристами і в журналістському середовищі. Редакція газети уже третій рік працює за договорами про висвітлення діяльності органів державної влади і місцевого самоврядування, готова до такої ж співпраці із двома об`єднаними територіальними громадами, вибори яких із 5-ти, передбачених у районі, відбудуться наприкінці жовтня ц. р. Працюємо над збільшенням тиражу, активізували співпрацю з підприємцями і підприємствами не лише Надвірнянщини, але й Прикарпаття, розширюючи мережу клієнтів рекламної діяльності. Про певні здобутки Надвірнянської організації НСЖУ і редакції «Народної Волі» мовилося на виїзному пленумі Івано-Франківської ОСЖУ у Надвірній 4 липня ц. р.

Директор ТРК «Надвірна», заступник секретаря первинної журналістської організації Богдан Климковецький порушив проблему обов`язкової участі і втручання НСЖУ, його керівництва і правління у процес реформування комунальних електронних ЗМІ і створення Громадського телебачення. Такими електронними ЗМІ є ОТБ «Галичина» в Івано-Франківську і п`ять районних ТРК нашої області. Закон про Суспільне мовлення цю категорію ЗМІ не охоплює. Б. Климковецький висловив свою готовність увійти у робочу групу із цього питання.

Член секретаріату обласної СЖУ, донедавна редактор газети «Яремчанський вісник», нині Татарівський сільський голова Олег Дзем`юк, як фахівець ЗМІ, запевнив, що він й очолювана ним сільська рада у гірському селі, де розвинутий відпочинково-курортний туризм, готові укласти договір на висвітлення своєї діяльності у газеті «Яремчанський вісник» у нинішній період реформування ЗМІ.

Спілчанин, завкафедри суспільних дисциплін Надвірнянського коледжу Національного транспортного університету Володимир Свягла переконаний, що альтернативи реформуванню друкованих комунальних і державних ЗМІ нема. Хоча цій реформі пасувало б розпочатися півтора десятиліття тому. Педагогічний та студентський колективи цього закладу співпрацюють із районними ЗМІ, зокрема, щодо передплати на газету і висвітлення навчально-виховного процесу.

На думку місцевого журналістського осередку і редакції «Народної Волі», ризики реформування для друкованого видання не виключені, але на те проводили численні семінари, наради, конференції, ініціатором яких виступала НСЖУ разом із європейськими і міжнародними організаціями, в яких брали участь журналісти «Народної Волі». Словом, настав час діяти – хоч жорстко і розрахунково, зате прогнозовано і з оптимізмом. Як мовиться, «вовка боятися – у ліс не ходити», тобто зупинки і відступу назад не може бути.

…Екскурсія по Надвірній викликала зацікавлення у Голови НСЖУ: історична міська Ратуша із сучасним електронним годинником із 12-ма українськими національними мелодіями замість недіючого історичного механічного (прообраз курантів), Сквер героїв УПА Марти і Мирона Свідруків, Символічна могила Борцям за волю України, дивовижний живописний балкон житлового будинку народної майстрині-вишивальниці Ольги Писарук, який потопає у маєві квіткових, різьблених і вишиваних композицій. Сергій Томіленко з приємністю відгукнувся, що особливого шарму містові додає міська зона відпочинку ім. Назарія Яремчука на узбережжі гірської річки Бистриця Надвірнянська, а на тутешній сцені відбуваються щорічні свята Івана Купала та інші народознавчі і фольклорні святкування. Він висловив непогану пропозицію, щоб тут місцеві депутати і підприємці створили пляжний майданчик, організували поїздки на катамаранах на штучному озері, нехай оживленішими стануть майданчики для пляжного волейболу. Підтримав пропозицію місцевих журналістів про відновлення місцевого трампліну для стрибків на лижах, як і про впорядкування-оживлення праслов`янського Городища, яке вивищується лісами і галявинами над Надвірною, про яку співаємо:

Між горами місто над річкою стрімкою,

Ніжне і привітне кличе нас туди.

Місто Надвірна, що сяє вогнями,

Вогнями кохання і добрих надій.

Бо направду, хіба у такому місті і краї журналісти можуть залишатися неоптимістами і не підтримати реформи, зокрема, у медіа-галузі? Не виживаємо, а розмірено і планомірно, крок за кроком працюємо у нових умовах, незважаючи на камінці і каміння, які трапляються на нашій дорозі.

Хочемо! Можемо! Зробимо!

Наш кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/09/holova-nszhu-vpershe-u-nadvirnij-za-nezalezhnoji-ukrajiny/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/09/томіленко-і.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/09/з-Томіл.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/09/в-музеї.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.