- Народна Воля - http://volya.if.ua -

На прощу до Маняви

Posted By Модератор On 08.09.2017 @ 11:37 In Духовність | No Comments

Здавна у Білих Ославах за церковним календарем дев`ятого серпня – День великомученика і цілителя Пантелеймона вважають святковим, хоча й у церкві немає відправи. У нашому селі його відносять до ряду «громових» свят. Ніхто у цей день не йде на сінокос, за повір`ям, щоб не згоріли копиці сіна від блискавки, як це не раз траплялося, тим, котрі народним законом нехтували.

Проща [1]

По-особливому цьогоріч цей день відзначили більше ста білоославчан. Двома автобусами й кількома легковими автомобілями дорослі і малі горяни, у тому числі автор цих слів разом із дружиною, сином, дочкою, зятем і дворічним онуком поїхали на прощу в Манявський скит разом зі своїм парохом о. Василем Ужитчаком та церковним хором. З їх участю у монастирському соборі Воздвиження Чесного і Животворчого Хреста Господнього проведено урочисту Літургію, на якій всі причащалися, хто перед самою поїздкою був у Сповіді в церкві Великомученика Дмитрія у своєму селі.

Потім білоославські паломники мали екскурсію по інших монастирських храмах і визначних історичних місцях. Усі, котрі могли, пішли до Блаженного каменя, де зцілювалися молитвою й причащалися водичкою, яка витікає з-під нього. Уже декілька років поспіль білоославчани разом із своїм настоятелем обох православних церков долучаються до людного паломницького маршруту, що починається з Коломийщини через Чорний Потік до Манявського Скиту у переддень Різдва Івана Хрестителя.

Василь ЛЕВИЦЬКИЙ,

член НСЖУ,

с. Білі Ослави.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/09/na-proschu-do-manyavy/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/09/Проща.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.