- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Прорив чи перетин кордону: навколо ситуації від 10 вересня

Posted By Модератор On 22.09.2017 @ 11:39 In Політичний момент,Суспільство | No Comments

У попередньому і нинішньому числах «Народної Волі» оприлюдена певна позиція щодо ситуації на Західному кордоні України від 10 вересня ц. р., пов`язаної з в`їздом (законним чи незаконним – це ще встановлюють правоохоронні органи) колишнього президента Грузії та екс-очільника Одещини Міхеїла Саакашвілі до України через кордон із Польщею на пункті перетину «Шегині». Разом з ним так званий «прорив» здійснили народні депутати і політики, серед яких були Юлія Тимошенко, Сергій Власенко, Віктор Чумак, Юрій Дерев`янко, Дмитро Добродомов, Єгор Соболєв, а також екс-голова СБУ Валентин Наливайченко та інші.  Для повнішої картини подаємо тут думки, коментарі владних, правоохоронних структур та громадських активістів.

Президент Петро Порошенко заявив 11 вересня інтернет-виданню «Українська правда», що прорив екс-президента Грузії Міхеіла Саакашвілі і його соратників є злочином і не потребує політичних оцінок.

«Як на мою думку, цей інцидент не потребує жодних політичних коментарів. Виключно ми маємо коментувати і будемо коментувати в правовому полі», – сказав він.

«26 липня я видав указ, яким припинив громадянство пана Саакашвілі на підставі подання органу центральної виконавчої влади Державної міграційної служби, де були чітко передані в Адміністрацію Президента перевірені ними факти фальсифікації і подання недостовірної інформації при отриманні громадянства», – сказав Порошенко, додавши, що він як Президент не міг прийняти іншого рішення.

За його словами, Саакашвілі міг оскаржити це рішення у Вищому адміністративному суді.

«Я безумовно виконаю будь-яке рішення суду. Не подобається рішення українських судів – є Європейський суд з прав людини. Це правова площина. Пройшло більше півтора місяці. Ніхто до суду не подавав, ні представники, ні направили відповідне звернення поштою», – сказав Президент. «Замість цього скоєно злочин, бо є конституційний принцип недоторканості державного кордону. Це питання національної безпеки держави. І мені байдуже хто порушує державний кордон: чи бойовики на сході, чи політикани на заході. Має бути чітка правова юридична відповідальність. Прикордонники вчинили правильно, не застосувавши зброю, хоча мали на це право», – додав він.

«Не дали розбурхати конфлікт у середині країни, чого ці політикани добивалися. Зараз, на моє переконання, це (прорив Саакашвілі – ред. «Української Правди») справа правоохоронних органів і вони почали діяти. Залишимо політику політикам, злочини – правоохоронцям, прокуратурі, суду», – сказав Порошенко.

«Я сподіваюся, що цей пан (Саакашвілі – ред.) так само із таким же завзяттям буде пробиватися в Грузію, як і він намагався потрапити в Україну», – сказав Президент.

За словами голови Держприкордонслужби України Петра Цигикала, у неділю, 10 вересня, близько 60 осіб незаконно перетнули кордон, із них 15 повернулися й оформилися. Держ­прикордонслужба назвала цю подію масовим незаконним порушенням Державного кордону. Поліція Львівської області відкрила кримінальне провадження за фактом порушення кордону екс-президентом Грузії та екс-головою Одеської ОДА Міхеїлом Саакашвілі і його прихильниками. Слідчі кваліфікують ці дії як незаконне переправлення осіб через Державний кордон України. За вчинення цього кримінального правопорушення передбачено покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 5 років.

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков вважає, що Міхеїл Саакашвілі має оформити свій в`їзд в Україну або на пункті «Шегині», або в Міграційній службі. Він заявив, що провокація вдалася, хоч і безкровно і що всіх причетних буде покарано. «Кожен персонаж із тих, хто брав участь у прориві кордону і нападу на прикордонників і поліцейських, буде встановлений і зазнає покарання з боку Закону», – наголосив він.

Генеральний прокурор Юрій Луценко заявив, що «борючись за владу, прихильники Саакашвілі знищують державу. Хто не згоден, спробуйте прорвати грузинський чи британський кордон». Єдиний шлях вирішення суперечок про законність дій влади щодо громадянина – суд. Саме так Іванішвілі повернув собі паспорт, який йому свого часу скасував Саакашвілі. Закон вимагає притягнути до кримінальної відповідальності тих, хто організував незаконний перетин кордону, керував такими діями. Це буде зроблено. Як і буде дано оцінку діям владних інституцій під час сьогоднішніх подій», – повідомив Юрій Луценко. На його думку, всі причетні нестимуть відповідальність – ті, хто «організовував незаконний перетин кордону, керував такими діями або сприяв їм порадами чи діями… Чомусь ніхто з них не підтримував Саакашвілі під час російського нападу на Грузію 2008 року.

За словами Прем`єр-міністра України Володимира Гройсмана, силовий прорив українського кордону – це злочин, і ті, хто причетний до цього, мають відповідати за законом. «Особливо жорсткою має бути відповідальність для тих, хто дозволяв собі принижувати і піднімав руку на тих хлопців, які захищають нашу державу та її кордони. Але те, що сталося в неділю у Шегинях, це не просто порушення закону. На мій погляд, це – початок чергової атаки деяких наших політиків проти української державності», – заявив Володимир Гройсман.

За повідомленням заступника Міністра юстиції України Сергія Петухова, Мінюст України передав до Генеральної прокуратури України матеріали для екстрадиційної перевірки щодо Саакашвілі. – У Грузії його обвинувачують за 4 статтями: ст. 182 – привласнення, розтрата або заволодіння чужим майном; ст. 333 і ст. 117 – зловживання службовими повноваженнями, вчинене шляхом насильства або із застосуванням зброї; ч. 2 ст. 332 – зловживання службовим становищем посадовою особою. Йому загрожує до 11 років ув`язнення. Головна прокуратура Грузії надала Україні гаратії, що цей запит немає на меті переслідування за політичними мотивами, – повідомив Сергій Петухов.

«Рейтинг Саакашвілі менший за 5%, він не має мережі в українських регіонах, а допомагають йому люди, які хочуть його використати у своїх інтересах, – переконаний американський політичний експерт Александр Кларксон. – Саакашвілі вважає поточну ситуацію своїм драматичним поверненням до української політики, але він просто перетворює себе на м`ячик для настільного тенісу для українських політичних сил».

«Те, що відбувалося на кордоні України, – це реально страшно, – пише у соцмережах народний депутат України Світлана Заліщук. – Страшно було дивитися, як юзали (використовували) прикордонників. Як їм довелося брехати людям про мінування. Офіцери розуміли, що їх використовують для прикриття сороміцького небажання пропускати політичного опонента через кордон. Соромно читати, коли політикани на високих стільцях зараз у своїх коментарях починають прикриватися прикордонниками… Страшно, що СБУ таки глушила мобільний зв`язок… Страшно було дивитися, як прорвали кордон. Так не мало бути! Кордони держави мають бути непорушні».

«Ті політики, які поїхали зустрічати Саакашвілі і проводити його через кордон, просто повели себе абсолютно безвідповідально. Якби Саакашвілі заїжджав до України через Майорськ зі сходу, то ми вже Горлівку зачистили б… Але чомусь ніхто подібні вояжі туди не робить, – стверджує учасник бойових дій, громадський діяч, луганчанин Данило Турчин. – Семенченко зібрав п`ять сотень АТОшників і повіз на Краковець. Мені пригадується наше військове прислів`я: у Києві дуже багато героїв, але чомусь солдат мало – воювати нікому. Так само і на західному кордоні виявилося багато героїв і патріотів, тільки чомусь вони не там, де зараз триває війна. Тема АТОшників стала елементом маніпулювання. І почалось це ще тоді, коли деякі комбати пішли в політику. Не всі це помічали… Та виявилось, що війна для деяких із них стала тлом для побудови власної кар`єри».

«Справжня катастрофа в тому, що українським громадянам – щирим, патріотичним, закоханим в омріяну Україну – треба пояснювати, що в країні, яка веде боротьбу за свою територіальну цілісність, не можна проривати кордони. Що це є наруга над всіма нами – незаконно перетинати кордони, коли ми екстрадуємо всіх, хто це робить», переконана ведуча програм на телеканалі АТR Лариса Волошина.

«Експерти сходяться на думці, що Саакашвілі свідомо намагався спровокувати сутичку на кордоні, аби показати себе жертвою поліцейського свавілля. Такі «гарячі кадри» могли б піймати десятки вітчизняних і закордонних журналістів, які слідкували за подіями. Напевно, у Кремлі також добре потішилися з вистави, яку влаштував Саакашвілі», – стверджує Тарас Федченко.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/09/proryv-chy-peretyn-kordonu-navkolo-sytuatsiji-vid-10-veresnya/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.