- Народна Воля - http://volya.if.ua -

П`ятнадцята сесія районної ради

Posted By Модератор On 15.09.2017 @ 12:28 In Самоврядування,У районній раді | No Comments

П`ятнадцята сесія Надвірнянської районної ради сьомого демократичного скликання відбулася у четвер, 7 вересня, під орудою голови районної ради Івана Гурмака за участі заступника голови райдержадміністрації Богдана Зеленчука, міського голови Зіновія Андрійовича, селищних, сільських голів, керівників підприємств, установ, організацій, начальників відділів та управлінь районної влади, представників громадськості, учасників російсько-української війни, ЗМІ.

Після офіційного відкриття сесії, виконання Державного Гімну України і традиційної молитви «Отче наш» із молитовним проханням Божого благословення голова районної ради Іван Гурмак нагадав, що триває неоголошена війна на сході України, звідки нещодавно надійшла сумна звістка про загибель нашого земляка надвірнянця Фурмана Миколи Васильовича. Тому закликав хвилиною мовчання вшанувати його світлу пам`ять і всіх тих, котрі загинули за незалежність і територіальну цілісність України.

Керівник представницької влади району привітав вересневих іменинників, серед яких депутати районної ради Андрій Гуцько та Володимир Черленюк, депутат районної ради шостого демократичного скликання Михайло Капак, селищні і сільські голови Михайло Іванюк (смт. Ланчин), Дмитро Ковалюк (с. Верхній Майдан), Василь Гладиш (с. Пнів), Степан Івасик (с. Молодків), Василь Шовгенюк (с. Чорний Потік, депутат районної ради ІІІ демократичного скликання), голова районного суду Михайло Гураш, завідувач архівного відділу РДА Мар`яна Грицків.

Іван Гурмак разом зі своїм заступником Ігорем Писклинцем та заступником голови РДА Богданом Зеленчуком вручили відзнаку районної ради «За заслуги перед Надвірнянщиною» народному артистові України, кавалерові ордена «За заслуги» І, ІІ та ІІІ ступенів, народному депутатові України сьомого скликання, нинішньому депутатові Київської міської ради, лауреатові державної премії ім. Олександра Довженка та Національної премії ім. Тараса Шевченка, одному із доброчинців будівництва храму Успіння Пресвятої Богородиці УГКЦ, яку нещодавно відкрили у смт. Биткові, Богданові Бенюку, уродженцю цього селища.

Почесну грамоту Івано-Фран­ківської ОДА за сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток підприємництва в області, високий професіоналізм та з нагоди Дня підприємця вручено приватному підприємцеві, депутатові Надвірнянської міської ради Ірині Кащенко.

Отримуючи відзнаку, Богдан Бенюк передав свою недавню розмову із також уродженцем Биткова, а нині керівником відомого муніципального камерного хору «Київ», Шевченківським лауреатом, заслуженим діячем мистецтв України Миколою Гобдичем. У нього багато почесних звань і нагород, але він дуже цінує саме рідну «домашню» грамоту-подяку, вручену під час відкриття церкви у Биткові. А ще Богдан Бенюк процитував одного із Шекспірових героїв, роль якого виконував: «Для жінки і чоловіка честь і добре ім`я – то найцінніший скарб. Хто вкрав гаманець, той вкрав лише найдрібніше. А хто вкрав добре ім`я, той вкрав те, чим сам не збагатиться, у мене ж забрав усе». Добре ім`я – то найважливіше, що залишається у пам`яті після того, як Господь забирає наше життя, акцентував наш земляк і закликав вивищуватися над проблемами сьогодення, розумом робити крок уперед і вирішувати їх із врахуванням розвитку у майбутньому. Таких успіхів побажав депутатському корпусу, а також порозуміння, вміння знаходити точки дотику, які працюють на майбутнє, а ще берегти свою малу і велику Батьківщину, духовність, традиції.

Не закопаймо себе на мілині, враховуймо глибинні речі. Будьмо розумними і хай нам допомагає Бог. Така патріотична емоційна настанова нашого славного земляка стала співзвучною із діловою атмосферою у сесійній залі.

***

Передусім депутати погодили порядок денний, враховуючи пропозиції і рекомендації постійних депутатських комісій, президії та фракцій районної ради, а також регламент роботи.

Перед розглядом питань порядку денного районні обранці озвучили свої депутатські запити і звернення. Зокрема: Ігор Голіней – щодо ремонту дороги державного значення Делятин – Раківчик у населених пунктах Ланчин і Саджавка (об`єми робіт) та аварійності моста через річку Слобушницю; Тетяна Пришляк – щодо розгляду неналежного виконання обов`язків інженера відділення нефрології та гемодіалізу Надвірнянської ЦРЛ Ігоря Карачевського; необхідності ремонтних робіт у Надвірнянській дитячій лікарні; необхідності вжиття заходів з метою внесення змін до Ген­плану забудови с. Стримба; необхідності створення робочої групи з визначення порядку критерій та пропозицій використання доходів районного  бюджету від рентних платежів з метою раціонального їх використання і розподілу та врахування інтересів і потреб населених пунктів, на території яких видобувають нафту, газ, газовий конденсат у зв`язку із набранням чинності з наступного року Закону України про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо зарахування районної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату, завдяки якому збільшаться надходження до місцевих бюджетів (по 2 відсотки до обласних і районних бюджетів та 1 відсоток до бюджетів місцевого самоврядування за місцем видобутку); Василь Білоус –  щодо необхідності довезення школярів із присілку Лаз шкільним автобусом до с. Красна і стану дорожного покриття на цій ділянці дороги; Микола Гусак – щодо порушення процедури призначення виборів у Переріслянській ОТГ; Володимир Черленюк – щодо заміни теплообмінних деталей у плавальному басейні для дошкільнят у Делятинському НВК; Андрій Томин – про потребу у коштах для огорожі Назавизівської ЗОШ І-ІІІ ст., придбання шкільних меблів і спортивного інвентаря для місцевої футбольної команди «Підгір`я»; Микола Сенатович – щодо встановлення вагових комплексів у зв`язку із перевантаженням вантажного транспорту; Володимир Мандзюк – щодо критичної ситуації зі станом автомобільної дороги у с. Молодків. Транспорт тут вимушено рухається узбіччям дороги, що несе загрозу життю людей, тому жителі цього села у разі невиконання ремонтних робіт у найкоротший термін готові до рішучих дій, у т. ч. її перекриття. Другий запит цього депутата – з приводу виділення коштів при уточненні районного бюджету за 9 місяців ц. р. для придбання шкільних парт і крісел для місцевої школи.

Усі запити депутати підтримали поіменним голосуванням.

Допоможімо воякам на фронті

Заступник голови ГО вояків АТО «Крук» Юрій Остапчук нагадав, що уже четвертий рік триває неоголошена московсько-українська війна. Наші захисники мужньо обороняють східні кордони Української держави, у т. ч. і 128-а окрема гірсько-піхотна бригада. Багато земляків з району й області входять у цю бригаду. Вони звернулись із проханням допомогти будівельними матеріалами, тому що їх переводять на нові позиції передової. Наближається зима, а для облаштування й укріплення не вистачає інструментів і матеріалів. Потрібні: кувалди, лопати, сокири, молотки, клямри, плівка для перекриття бліндажів, цвяхи, теплий одяг, засоби гігієни, пральні порошки, дошки, бруси, бензопили та ін. Ці речі більше потрібні зараз, ніж продукти харчування (і вони теж потрібні, але якісні і свіжі). Вони допоможуть захистити бійців. Тому від іменів ГО вояків АТО «Крук» і Надвірнянського районного об`єднання воїнів АТО Юрій Остапчук просив у депутатів сприяння в організації допомоги чи грошовими коштами, чи безпосередньо названими речами. Виїзд першої машини на передову орієнтовно 15 вересня, а другої – 25 вересня. Контактні телефони 067-838-60-61 – Юрій Остапчук, 098-255-18-74 – Тарас Пліщук. Про доставку треба попередньо зателефонувати за вказаними телефонами, а збір матеріалів і продуктів організовувати у селах, селищах, релігійних громадах, трудових колективах, громадських організаціях.

Голова районної ради Іван Гурмак закликав усіх підтримати цю важливу справу. Для благодійників одразу встановили спеціальну скриньку, адже за зібрані кошти одразу можна придбати інструменти чи інші надто необхідні речі для наших бійців, долучившись таким чином до спільної перемоги.

***

Після затвердження депутатських запитів і звернень районні обранці приступили до обговорення сесійних питань. Питання про стан поводження з твердими побутовими відходами із порядку денного попередньо зняли і першим заслухали звіт райдержадміністрації про виконання районного бюджету за перше півріччя ц. р. Оскільки начальник управління фінансів РДА Михайло Обідняк проаналізував на Дні депутата надходження і витрати за 6 цьогорічних місяців (детально про це йшлося у попередньому числі «Народної Волі»), то під час сесії тільки нагадав, що районний бюджет за цей період за різними надходженнями перевиконано на 8 млн. 665 тис. грн. На жаль, до кінця року не забезпечені коштами для виплати зарплати бюджетникам на 27 млн. грн.

Михайло Обідняк також аргументував внесення змін до рішення районної ради від 5 січня 2017 р. № 282-10/2017 «Про районний бюджет на 2017 рік». Сесія підтримала внесення змін, враховуючи пропозиції постійної комісії з питтань бюджету, фінансів, податків, інвестицій, регуляторної політики та президії районної ради.

У доходах і видатках районного бюджету враховані субвенції з державного та обласного бюджетів (144 тис. грн. загального фонду і 1619,284 тис. грн. – спеціального). Перевиконання дохідної частини районного бюджету (8665 тис. грн.) спрямували головним розпорядникам коштів. Резервний фонд зменшено на 35 тис. грн.

Сесія взяла до уваги інформацію РДА про хід виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку району за перше півріччя ц. р., з якою ознайомив заступник голови РДА Богдан Зеленчук. У ній, зокрема, вказано, що за 6 місяців н. р. промислові підприємства району реалізували продукції на 865,9 млн. грн. Частка району у загальнообласному обсязі – 4,3 відс. Обсяги видобутку нафти на підприємствах зросли на 37,1 відс., а газу знизились на 10,6 відс. Виробництво нерудних будівельних матеріалів зросло на 39,3 відс., плити ДСП необробленої – на  5,5 відс., плити ДСП ламінованої – на 34,2 відс., меблів у ДП «Промінь-Карпати» – у 13,5 відс. Найпроблемнішим у галузі промисловості залишається відновлення роботи ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття», яке протягом 2012-2017 років не переробляло нафту.

Сільськогосподарське виробництво забезпечено в основному за рахунок наявних у районі 35,4 тис. га сільськогосподарських угідь. Згідно з прогнозованою структурою посівних площ під урожай 2017-го по всіх категоріях господарств посіяно озимої культури на 1651 га. На території району працюють два інвестори з обробітку землі – ПСП «Оскар» та ТзОВ «Райз-Прикарпаття».

Будівельно-монтажних робіт виконано на 4893 тис. грн., що на 32,1 відс. менше, ніж у відповідному періоді торік. Частка району у загальному обсязі будівельних робіт – 0,8 відс.

Компанія «ПБС» капітально відремонтувала автомобільну дорогу Львів – Мукачево на ділянках с. Стримба, Лоєва, смт. Делятин. Частково проведено  поточний ремонт дороги державного значення Івано-Франківськ – Надвірна та місцевого значення на загальну суму 168,8 тис. грн. На експлуатаційне утримання доріг державного значення філія «Надвірнянський райавтодор» витратила 392 тис. грн., а місцевого – більше півтора мільйона гривень. Згідно із меморандумом про співпрацю між РДА та ПАТ «Івано-Франківськцемент» виділено 1 тис. тонн щебеню для ремонту доріг у районі. Заплановані додаткові 500 тонн щебеню для об`їзної дороги Надвірна – Бистриця.

Вживали заходів щодо забезпечення соціальних гарантій громадян, які мають право на пільги. За станом на 1 липня ц. р. на обліку перебувало 19617 одержувачів усіх видів соціальних допомог. За цей час призначено допомог на 178,4 млн. грн., які профінансовані повністю.

В інформаційній довідці обширно проаналізовано роботу за перше півріччя ц. р. усіх структурних підрозділів РДА, спрямовану на виконання Програми соціально-економічного та культурного розвитку району.  Окреслено також проблемні питання, які потребують невідкладного вирішення: поводження з ТПВ. Пошук інвестора для реалізації проекту із збору, вивезення та утилізації твердих побутових відходів у районі; капітальний ремонт доріг державної та комунальної власності, виділення коштів із держбюджету на будівництво та побудову шкіл у селах Чорний Потік, Назавизів, Битків, спортзалу із плавальним басейном у ДЮСШ відділу освіти РДА та ДНЗ у селах Білі Ослави, Лісна Тарновиця, Пнів і Камінне; нарощення ресурсної бази вуглеводнів, збільшення обсягів видобутку нафти і газу, забезпечення стабільної роботи підприємств нафтогазового комплексу; виготовлення Генерального плану забудови смт. Битків та інших населених пунктів району.

Богдан Зеленчук відповів на запитання депутатів. Зокрема, Тетяна Пришляк акцентувала на необхідності відповідального ставлення до поводження із ТПВ, ремонту Чорнопотоківської школи, ситуації щодо котельні на вул. Княгині Ольги у Надвірній. Щодо будівництва школи, як зазначив доповідач, необхідна співпраця всіх органів влади, у т. ч. народного депутата України Юрія Дерев`янка щодо виділення фінансів. У межах нинішнього фінансування тривають щоденні будівельні роботи. Цьогоріч реально звести другий поверх. Скарги на роботу котельні на вул. Княгині Ольги у райцентрі загальновідомі. Є технічно-економічні обгрунтування на будівництво нової котельні. Необхідно виділити 300 тис. грн. для виготовлення проектно-кошторисної документації. Бюджетна комісія поки що таких коштів не винайшла. Будівництво котельні обійдеться у 5 млн. грн. Якщо б погодився на це будівництво інвестор, проектно-кошторисну документацію все одно доведеться виготовляти. В умовах війни і здорожчання газу чи варто будувати нову котельню із його використанням? Якщо використовувати альтернативне паливо, то чи проблему просто не перенесуть в інше місце міста?! Питання риторичні.

***

Заступник голови РДА Богдан Зеленчук відповів на запитання районних обранців, інформуючи про хід виконання депутатських запитів та районних цільових програм. Ці інформації сесія взяла до уваги і дала дозвіл на зняття з контролю рішення районної ради стосовно депутатських запитів. Зокрема, втратили чинність рішення про «Програму будівництва (придбання) доступного житла у Надвірнянському районі на 2011-2017 роки» та «Програму розвитку молодіжного житлового будівництва у районі на 2013-2017 роки», оскільки їх частково дублює діюча «Програма підтримки індивідуального будівництва на селі «Власний дім» на 2017-2020 роки».

Втратили чинність також цільова Програма «Питна вода на 2013-2020 роки» та «Програма  енергозбереження на 2016-2018 роки» у зв`язку з тим, що вони втратили актуальність і тепер їх не фінансують.

***

Депутати внесли зміни до рішень районної ради: від 18 лютого 2016 р. «Про районну програму підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту у період із 21 листопада 2013 р. по 21 лютого 2014 р., учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності суверенітету та територіальної цілісності України й інших громадян, які залучилися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення», «Про програму сприяння розвитку громадського суспільства у Надвірнянському районі на 2016-2017 роки», «Про програму фінансування мобілізаційних і оборонних заходів та призову громадян на строкову військову службу і службу за контрактом у Надвірнянському районі на 2016-2020 роки», «Про програму модернізації освітлення населених пунктів району на 2016-2018 роки», «Про цільову соціальну програму «Молодь Надвірнянщини» на 2016-2020 роки»; від 5 січня н. р. «Про районну цільову соціальну програму розвитку фізичної культури та спорту на 2017-2021 роки»; від 16 березня ц. р. «Про затвердження районної комплексної Програми соціального захисту населення Надвірнянського району на 2017-2021 роки». Затвердили також комплексну соціальну «Програму цивільного захисту району на 2017-2020 роки».

Змін зазнали також попередні рішення районної ради про затвердження технічної документації нормативної грошової оцінки земельної ділянки, а також щодо програм: розвитку місцевого самоврядування на 2016-2020 роки; утримання об`єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста району на 2016-2020 роки; захисту і розвитку української мови; розвитку малого та середнього підприємництва на 2017-2018 роки.

***

З метою збереження духовної спадщини, розвитку культурно-мистецького життя Надвірнянщини, вшанування пам`яті видатного діяча культури, засновника та багаторічного керівника оркестру народних інструментів «Аркан» сесія присвоїла цьому муніципальному оркестру його ім`я. Дружина великого маестро, заслужений працівник культури України Любов Орел розчулено подякувала депутатам і подарувала буклети з останніми роботами митця.

***

Сесія дала згоду на укладення із ТОВ «ЕКОЕНЕРГОТЕПЛО» договорів оренди частини приміщення котельні Ліснотарновицького НВК, Переріслянської ЗОШ І-ІІІ ст., Делятинської ЗОШ І-ІІІ ст. №1 та Делятинського НВК.

***

Тривалої дискусії у сесійній залі набрало обговорення правомірності чи неправомірності виборів до Переріслянської об`єднаної територіальної громади. Заступник голови районної ради Ігор Писклинець повідомив, що розпорядження ОДА № 419 від 25 липня н. р. «Про затвердження висновку щодо відповідності проектів рішень про добровільне об`єднання територіальних громад Конституції та законам України» оскаржене в Івано-Франківському адміністративному суді  головами місцевих рад і депутатами районної ради.  Своїми думками щодо цього поділилися депутати Іван Гевкалюк, Микола Гусак, Тетяна Пришляк, Іванна Савчук, Андрій Карманський, Тарас Стасишин, сільські голови.

Голова районної ради Іван Гурмак підкреслив, що оцінку з приводу ситуації, яка склалася, повинен дати суд і закликав діяти у правовому полі.

Більшістю депутатських голосів сесія прийняла звернення до Кабінету Міністрів України, Центральної Виборчої Комісії, Івано-Франківської обласної ради та ОДА. У ньому, зокрема, йдеться про те, що ЦВК постановою №164 від 18 серпня ц. р. призначила перші вибори депутатів і голів ОТГ (серед них і Переріслянська на підставі розпорядження ОДА № 419 від 25 липня ц. р.).

У Перспективному плані формування громад області, затвердженому обласною радою 24 липня 2015 р., передбачена Тисменичанська ОТГ із центром у с. Тисменичани, яка включає вісім населених пунктів, у т. ч. і чотири тих, які увійшли до Переріслянської ОТГ. Цей Перспективний план затверджений постановою Кабінету Міністрів України.

У зверненні також вказано на порушення процедури прийняття рішень сільськими радами, які брали участь у цьому об`єднанні, зокрема, без врахування рішень зборів громадян, що суперечить ч. 2 ст. 7 Закону України «Про добровільне об`єднання територіальних громад».

Тому депутати звернулися сесійно: до Кабінету Міністрів України та Івано-Франківської ОДА – призупинити прийняття будь-яких рішень щодо змін у Перспективному плані формування територій області у частині Тисменичанської ОТГ до прийняття сільськими радами законних рішень про добровільне об`єднання; до ЦВК – призупинити свою Постанову № 164 у частині виборів до Переріслянської ОТГ; до Івано-Франківської ОДА – скасувати своє розпорядження № 419 «Про затвердження висновку щодо відповідності проектів рішень про добровільне об`єднання територіальних громад Конституції та законам України» і звернутись до ЦВК про призупинення виборчого процесу до Переріслянської ОТГ.

Сьогодні, 15 вересня – сесія Івано-Франківської обласної ради, яка, напевно, також висловить свою позицію щодо цієї ситуації.

***

Депутати районної ради схвалили звернення до Кабінету Міністрів України, народного депутата України Юрія Дерев`янка, Івано-Франківських обласних ради та облдержадміністрації щодо виділення коштів із Державного бюджету на оплату заробітної плати працівникам бюджетних установ на 2017 рік. А також до сільських, селищних, міського голів щодо складної ситуації з виплати заробітної плати працівникам закладів освіти та охорони здоров’я, які фінансують за рахунок коштів додаткової дотації з державного бюджету, які передані місцевим бюджетам на фінансування видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я. Підтримано: рекомендацію постійної комісії районної ради з питань бюджету, фінансів, податків, інвестицій та регуляторної політики, яка взяла до уваги незабезпеченість обслуговуючого персоналу видатками на оплату праці і рекомендує відділу освіти РДА із 1 вересня здійснювати оплату праці педагогічних працівників навчально-виховних комплексів коштами освітньої субвенції та звернення Верховинської районної ради щодо зниження тарифів на електроенергію, скасування плати за підключення до електромереж та збільшення ліміту в опалювальний сезон для населення, що проживає у населених пунктах, на які поширюється дія Закону України «Про статус гірських населених пунктів в Україні».

Важливим для краян і підготовки до опалювального періоду стало призначення керівником комунального підприємства «Теплокомуненего» Надвірнянської районної ради Романа Павловича Мажака. Іван Гурмак побажав плідної роботи і закликав до співпраці, а депутат районної ради Тетяна Пришляк закликала створити Наглядову раду, яка повинна діяти згідно із законом. Попередній керівник Віктор Ягиш згідно із розпорядженням голови районної ради, яке було сесійно затверджено, звільнений із посади.

Депутати позитивно проголосували за підвищення тарифу на послуги з виробництва електричної та теплової енергії ТОВ «Екоенерготепло» для бюджетних установ району, що викликано, переважно, через збільшення мінімальної зарплати; після розгляду звернення ПАТ «Івано-Франківськцемент» внесли зміни у рішення районної ради від 11.12.2014 №829-30/2014 «Про затвердження технічної документації нормативної грошової оцінки земельної ділянки. Районні обранці підтримали зміни до програм «Розвитку місцевого самоврядування в Надвірнянському районі на 2016-2020 роки», «Утримання об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста району на 2016-2020 роки», «Захисту і розвитку української мови на території Надвірнянського району на 2016-2020 роки» та «Розвитку малого та середнього підприємництва у Надвірнянському районі на 2017-2018 роки».

Депутати районної ради схвалили звернення до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра Володимира Гройсмана, голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Уповноваженого Верховної Ради України із прав людини Валерії Лутковської щодо недопущення фактів переслідування за громадську і політичну діяльність. Керівник фракції партії «Воля» у районній раді Тетяна Пришляк проінформувала, що проект рішення розроблений її однопартійцями і викликаний конфліктом різних світоглядів та намаганням побороти корупцію, щоб ми змогли побудували сильну державу.

Інформація Надвірнянської районної ради.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/09/pyatnadtsyata-sesiya-rajonnoji-rady-2/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.