- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Усі конкурсанти залишились, передусім, колегами»

Posted By Модератор On 29.09.2017 @ 11:12 In Людина та її справа,Освіта,Тема дня | No Comments

Загальновідомо, що кожне село чи місто, як і людина, має свою долю,  історію, …

учителька [1]

самобутні традиції й особливі сторінки життєпису.

Про багатогранне життя жителів великого гірського і самодостатнього села Білі Ослави ми неодноразово інформували наших читачів. Більшість публікацій пов`язано із славнозвісною народною вчителькою і поетесою Марійкою Підгірянкою, іменем якої нещодавно названо місцеву школу.

Таке величне найменування школи – не тільки вияв пошани, а й вимога тримати належну освітню «планку». Напередодні Дня Учителя ми не випадково побували саме у Білоославській ЗОШ I-III  ст. ім. Марійки Підгірянки, яку очолює директор Степан Івасюк.

У цій школі здобувають необхідні знання 647 юних білоославчан. У попередньому навчальному році 15 із них стали призерами 2-го етапу Всеукраїнських учнівських олімпіад. Третьокласниця Евеліна Квітчук, вихованка Ланчинського центру дитячої та юнацької творчості, стала переможницею 10-го міжнародного екологічного конкурсу «Вода – джерело життя».

Значна заслуга учителя інформатики, депутата сільської ради Володимира Івасюка у тому, що проект «Сільська школа ХХІ століття: курс на ІТ інновації» переміг у сьомому обласному конкурсі проектів та програм розвитку місцевого самоврядування. На початок 2017-2018 навчального року проект стовідсотково реалізовано. Придбано 14 сучасних комп`ютерів та LED телевізор, якими обладнано новий комп`ютерний кабінет. 

Перелік успіхів у школі можна і далі продовжувати, але зупинимось на головному з них, яким по праву пишається і колектив школи, і все село, і, напевно, пишалася б Марійка Підгірянка.

Учитель року – 2017: знайомство зблизька

Мар`яна Слезінська – переможець обласного етапу Всеукраїнського конкурсу «Учитель року-2017». З цією перемогою ми її уже вітали на сторінках газети, а коли випала нагода познайомитись ближче, отримали надзвичайно позитивні враження від спілкування і переконання, що нова українська школа має потенційні перспективи самоутверджуватися і запровадити сучасні стандарти, не гірші від світових.

Наша співрозмовниця – невипадкова особистість в освітянській галузі. Появилась на світ вона у сім`ї Світлани та Василя Грещуків. Мама – вчителька початкових класів. Тож із самого дитинства маленька Мар`яна знала, що таке конспекти, школа, підготовка до уроків. І не просто знала, а жила всіма тонкощами цієї нелегкої, але такої цікавої і престижної професіїї. З часом захоплення переросло у мрію, якій не зрадила. Закінчивши школу, навіть у думках не припускала, що може обрати інший фах. Одразу пішла маминою професійною стежиною.

Закінчила Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника за спеціальністю «Початкове навчання». Отримавши диплом «Бакалавра», почала учителювати у рідній школі. Навчання у ВНЗ продовжила і, коли увели у навчальний процес предмет інформатики у  початкових класах, розпочала його викладати. Загалом має більше десятка років педагогічного досвіду. ЇЇ учень 4-А класу Михайло Поштар торік зайняв друге місце на олімпіаді з інформатики на районному рівні.

Щоб розширити свій досвід, почерпнути щось нового від колег, вирішила взяти участь у конкурсі «Учитель року-2017» у номінації «Початкове навчання». Участь у конкурсі – це наполеглива праця, яка забирає  багато часу і сил. Але Мар`яна Василівна не шкодує, тому що дійсно отримала багато різноманітної інформації, професійних порад, знайшла багато друзів, з якими зараз спілкується, обмінюється думками і новинами. Вважає, що участь у таких конкурсах допомагає розкрити творчість учителя, його активність, взаємодію з учнями.

Конкурс тривав майже цілий навчальний рік. Спочатку здобула перше місце на районному рівні, наступний етап – в обласному центрі, зокрема, на базі Івано-Франківської школи №26. На кожному етапі довелось долати різні труднощі, але вдалось їх перебороти і таки стати переможцем серед 20 обласних конкурсантів у номінації «Початкова освіта».

Надовго запам`ятається таке випробування, як експертиза на науковому рівні, одного з розділів підручника з української мови, а ще – складання навчального проекту і проведення уроку. Предмет вибирали самостійно, а тему уроку і клас – за жеребкуванням. Після жеребкування познайомились з учнями і вчителем, а на підготовку до уроку залишалась одна ніч.

Незабутніми також залишаються випробування на завершальному конкурсному етапі у Тернополі. Умови – дуже жорсткі. Але не відчувала жодних негативів конкуренції. Усі вчителі-конкурсанти – надзвичайно тактовні, толерантні, із готовністю допомогти. І найголовніше, що на всіх етапах випробування конкурсанти залишались, передусім, колегами, людьми, щиро і з  філософським підходом підсумувала Мар`яна Василівна.

На запитання щодо участі у наступних конкурсах – дипломатична відповідь: «На все воля Божа».

Хто у групі підтримки?

– Чоловік Володимир, сини Андрій і Микола, батьки, колеги, – не задумуючись відповіла білоославська освітянка. – Вони дуже вірили у мій успіх, тому що бачили скільки я вклала праці у конкурсні випробування. І вона не могла не виправдати їхні сподівання. Допомогу і взаєморозуміння цінує не тільки під час конкурсу, а й у повсякденні.

Майбутнє синів не бачить в освітянській сфері. Учительський фах вважає все-таки більше жіночим. Радіє успіхам обох синів-відмінників. Шестикласникові Андрію більше до вподоби точні науки, а в третьокласника Миколи – творчі здібності до конструювання, дослідження. Як розпорядиться доля щодо їхнього майбутнього, покаже час. А поки що вони – не тільки школярі, а й помічники вдома.

Закон про освіту: позитиви і «підводні рифи»

Прийнятий Верховною Радою Закон «Про освіту» днями підписав Президент України. Цією топ-темою завершуємо розмову. Значним його позитивом Мар`яна Василівна вважає інтегроване навчання. Дуже важливо, що акцент – на навчанні дітей використовувати знання на практиці, а не на зазубрюванні матеріалу. Нова українська школа з новими стандартами – реальна,але за умови необхідної матеріальної бази. Створити різні куточки для відпочинку дітей, ігор, конструювання тощо у невеликій класній кімнаті доведеться складно.

Закон уможливить творчий підхід учителя до складання програм, креативність і самостійність, але й посилить відповідальність. Новації Закону передбачені із нового 2018-2019 навчального року.  Мар`яна Василівна, яка нині займається із групою старшого дошкільного віку, наступного Першовересня поведе своїх вихованців у перший клас. Уже нині вона продумує різні форми і методи навчання дітей, щоб уникнути одноманітності.

ЇЇ досвід «Використання прийому багато комп`ютерних мишей на уроках інформатики у початковій школі», який презентувала на згадуваному конкурсі, стане у пригоді  й іншим вчителям, котрі прагнуть до справді якісних змін в освітянській галузі.

Щиро бажаємо Мар`яні Слезінській  і всьому колективу школи на чолі із директором Степаном Івасюком та заступником із навчально-виховної роботи Михайлом Жигалюком реалізувати свої творчі плани у вихованні нового покоління у краї, оспіваному ще славною землячкою Марійкою Підгірянкою.

Орися СПІВАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/09/usi-konkursanty-zalyshylys-peredusim-kolehamy/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/09/учителька.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.