- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Соціальний захист учасників АТО

Posted By Модератор On 13.10.2017 @ 13:14 In У райдержадміністрації | No Comments

Засідання колегії РДА 5 жовтня ц. р. відкрив керівник виконавчої влади району Олександр Кеніз, ознайомивши із порядком денним, регламентом роботи, а також із змінами у складі колегії. Розпорядженням голови РДА від 4 жовтня виведено зі складу колегії начальника відділу з питань запобігання та виявлення корупції, оборонної і мобілізаційної роботи апарату РДА Івана Миколайовича Бурія у зв`язку із переходом на іншу роботу.

Із першого питання порядку денного «Про хід виконання Указу Президента України від 18 березня 2017 р. № 150/2015 «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції» з питань соціального захисту учасників антитерористичної операції та членів їх сімей доповідав Ярослав Гундяк, начальник управління соціального захисту населення РДА.

Він, передусім, акцентував, що зазначені в Указі завдання Президента, які вдалося реалізувати, це спільна праця усіх гілок влади району. Зокрема, районна рада затвердила Програми на 2014-2015 та 2016-2019 роки щодо підтримки сімей загиблих (постраждалих) під час масових акцій громадянського протесту у період із 21 листопада 2013 р. до 21 лютого 2014 р., військовослужбовців і працівників правоохоронних органів та членів добровольчих загонів, які брали участь в антитерористичній операції у східних областях України. На їх виконання за станом на 1 серпня ц. р. з районного бюджету для надання соціальної підтримки сімей загиблих, постраждалих та учасників АТО використано 1399,1 тис. грн.

У районі проживають три сім`ї загиблих учасників АТО та одна сім`я учасника АТО, який помер від захворювання, отриманого у зоні проведення АТО; 538 учасників АТО, з яких 39 отримали поранення, травми та захворювання, 3 добровольці. Мають статуси «Член сім`ї загиблого» – 6 осіб (у т. ч. двоє дітей), «Учасник бойових дій» – 442, «Інвалід війни» ІІІ групи – 11, ІІ групи – 3 «Учасник війни» – один.

Атовцям, які ще не отримали посвідчення учасника бойових дій, надають пільги з районного бюджету у розмірі 50 відсотків на газоелектропостачання. Такими пільгами користуються 40 учасників АТО. Санаторно-курортним лікуванням у 2015 році охоплено 13 учасників АТО, у 2016-му – 17, цьогоріч – 5.

Доповідач поінформував також про засоби реабілітації, психологічну та професійну реабілітацію, соціальні послуги райцентру служби для сім`ї, дітей та молоді, волонтерську діяльність та інші важливі аспекти, у т. ч. про забезпечення житлом сімей загиблих учасників АТО. Для придбання квартири сім`ї добровольця виділено 100 тис. грн. з обласного бюджету, а з районного 50 тис. грн. та 50 тис. грн. для її ремонту. За належною грошовою компенсацією до управління соціального захисту населення РДА торік звернулась мати загиблого, а цьогоріч – два інваліди ІІ групи.

На медичне забезпечення використано у 2015 р. – 2649,17 тис. грн., у 2016 р. – 138965,04 тис. грн., у цьому році – 133293,71 тис. грн. Цьогоріч під диспансерним наглядом перебувають 432 учасники АТО, 14 – госпіталізували. У поліклінічному відділенні створено «Єдине вікно» для позачергового їх обслуговування та виділено окремі кабінети для реабілітації і підтримки.

Районний центр зайнятості при зверненні учасників АТО забезпечує оперативний розгляд працевлаштування, надання їм статусу безробітного, виплати допомоги із безробіття, повний спектр послуг, у т. ч. професійної підготовки та підвищення кваліфікації. Зокрема, 2017-го виплачено допомогу з безробіття 128 атовцям, 15 працевлаштовано, один відкрив підприємницьку діяльність, двоє пройшли професійну підготовку.

Відділ молоді та спорту РДА організовує оздоровлення та відпочинок учасників АТО (у 2017 р. – 55, із них 7 – у Польщі; 10 – відпочивали із сім`ями). У ДНЗ та школах діти учасників АТО харчуються безкоштовно (торік – 122 школярі, цьогоріч – 132).

Успішно функціонує Центр допомоги учасникам АТО, створений згідно із розпорядженням РДА у квітні 2016-го. Для забезпечення його діяльності у районі передбачено 5 тис. грн. торік і 25 тис. грн. ц. р. У Центрі захисники України проводять зустрічі і наради.

Чи не найтривалішим стало обговорення питання про надання земельних ділянок. За станом на 31 серпня з цього приводу звернулись 417 осіб. Видано дозволи на виготовлення проектів землеустрою щодо відведення земельних ділянок: у межах населених пунктів 93 учасникам та сім`ям загиблих учасників АТО на загальну площу 20,45 га, у т. ч. 76 – для будівництва та обслуговування житлового будинку, господарських будівель і споруд (21 ділянка – Надвірна, 27 – Красна, 18 – Гвізд, 2 – Цуцилів, 8 – Гаврилівка, по одному – Чорний Потік, Волосів, Камінне) та 15 – для ведення особистого селянського господарства (ОСГ) на загальну площу 13,37 га (7 – Білі Ослави, 4 – Волосів, по одній – Лісна Тарновиця, Середній Майдан, Ланчин, Камінне). Такі дозволи за межами населених пунктів видали 70 учасникам АТО – 9,6 га для ведення ОСГ (69 земельних ділянок – Тисменичани, одна – Білі Ослави).

Виготовлено правовстановлюючі документи на земельні ділянки 94 атовцям на загальну площу 11,39 га, з них 50 ділянок для будівництва та обслуговування будинку і споруд (21 – Надвірна, 27 – Красна, по одній – Чорний Потік, Цуцилів); та 45 га для ОСГ (39 – Тисменичани, 4 – Білі Ослави, по одній Волосів і Ланчин).

У стадії опрацювання 262 заяви: 142 – у міській раді (розробляють новий генплан м. Надвірна), 26 – Заріччя, 9 – Добротів, 19 – Стримба, 31 – Пнів (у цих селах розробляють проекти списання меліоративних систем), 8 – Гаврилівка (розробляють детальний план територій), 18 – Назавизів (розробляють зміни до генплану), 5- Саджавка, 4 – Фитьків (відсутні кошти на зміни до генплану).

Оскільки підготовлена інформація за станом на 31 серпня, її доповнювали керівники населених пунктів, міськрайонного управління Держгеокадастру у районі Іван Забронський та інші посадовці.

Голова РДА Олександр Кеніз настійно цікавився не тільки наведеними цифрами, а конкретною ситуацією у кожному населеному пункті, адже захищали і захищають територіальну  цілісність України не тільки жителі названих сіл.

На цьому акцентував увагу і Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович, нагадуючи, що учасники АТО боронять від агресора всю Україну, а не окремі населені пункти.  Довів також до відома, що утруднюють процедуру виготовлення нового генплану міста відмови погодження меж із с. Стримбою та с. Назавизовом. Від назавизівчан пояснень немає, а Стримбівський сільський голова Любомир Дубіщак причину пояснив – необхідно зменшити охоронну зону Надвірнянського цвинтаря.

Голова районної ради Іван Гурмак закликав до такої ж єдності, як під час Революції Гідності, щоб позитивно вирішувати назрілі питання.

Заступник голови РДА Богдан Зеленчук запропонував ввести штатну одиницю психолога для учасників АТО. Цю пропозицію підтримали члени колегії, а також констатували необхідність доопрацювання виділення земельних ділянок учасникам АТО. Проголосували у цілому за рішення, в якому містяться доручення відповідним установам та структурним підрозділам РДА

***

З другого питання порядку денного колегії – «Про стан та розвиток фізичної культури і спорту у Надвірнянському районі» поінформувала начальник відділу молоді та спорту РДА Христина Богославець, що на фінансування цієї галузі у районі цьогоріч виділено 4185 тис. грн. Цьогорічне фінансування районної програми фізичної культури і спорту – 1320 тис. грн., у т. ч.: на підтримку фізкультурно-спортивних громадських організацій, федерацій та клубів – 850 тис. грн, навчально-тренувальні збори та змагання – 292,5 тис. грн., спортінвентар – 117,5 тис. грн., преміювання кращих спортсменів – 60 тис. грн. На будівництво, капітальний ремонт та реконструкцію спортивних споруд з бюджетів усіх рівнів виділено 2815 тис. грн. Практичну роботу організовують і проводять спортивні заходи 175 штатних працівників.

Посадовець назвала федерації, які функціонують у районі (футболу, спортивного та бойового самбо, пляжного волейболу, УШУ-КУНГФУ, волейболу), спортивні об`єкти, проаналізувала досягнення дитячо-юнацького спорту й рейтинги дорослого, а також  проблемні питання та недоліки. Серед них: добудова спортивного манежу для ДЮСШ відділу освіти РДА, капремонт трамплінів, будівництво плавального басейну, модернізація стадіону «Нафтовик» та ін.

Дискусія виникла щодо потреби відновлення ФСТ «Колос» чи створення федерацій інших видів спорту.

***

Співдоповідав із другого питання директор Надвірнянської ДЮСШ відділу освіти РДА Ярослав Петріщак. За пропозицією заступника голови РДА Богдана Зеленчука роботу цього закладу члени колегії рекомендують визнати незадовільною. Інформацію начальника відділу молоді та спорту РДА взяли до відома.

***

Про стан розгляду звернень громадян за підсумками першого півріччя поінформував начальник відділу документообігу, контролю та звернень громадян апарату РДА Ярослав Андріїв, зазначивши, що за цей період до РДА від жителів району надійшло 192 звернення громадян. В основному вони стосувалися сфери транспорту і зв`язку, аграрної політики, земельних відносин та соціального захисту. Найбільше звернень від жителів м. Надвірна, Пасічної, Делятина, Красної, Зеленої, Молодкова. Позитивно вирішено – 10, відмовлено у задоволенні – 5, роз`яснено по суті – 177. При РДА налагоджена «гаряча» телефонна лінія. Жителі району звертаються і до Урядової «гарячої» лінії, з якої надійшло 390 звернень до РДА.

Взявши до відома детальну довідку із цього питання, колегія своїм рішенням затвердила цілу низку конкретних доручень, контроль за виконанням яких покладено на керівника апарату РДА Миколу Кравчука.

Інф. РДА.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/10/sotsialnyj-zahyst-uchasnykiv-ato-2/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.