- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Вітання і нагороди – нескореним

Posted By Модератор On 20.10.2017 @ 15:05 In Нація,Свята,Україна | No Comments

Сьогодні минає тиждень від урочистостей у районному будинку культури, присвячених Дню захисника України, 75-річчю створення Української Повстанської Армії та Дню українського козацтва.

Символічна [1]

Але, незважаючи на напружену, насичену різними подіями семиденку, у серці і досі відлунюють яскраві патріотичні фрагменти цих урочистостей напередодні улюбленого у народі свята Покрови Пресвятої Богородиці. «Слава Україні!» – тричі Бандерівським привітанням зустрічала молодь у відповідному стилізованому одязі усіх учасників урочистостей, починаючи від входу до РБК і до концертного залу.

Аркан [2]

Особливого звучання набули цього дня мелодії повстанських пісень у виконанні народного аматорського духового оркестру РБК під орудою Богдана Абрата перед початком святкувань, а також слова Державного Гімну України про готовність покласти душу і тіло за нашу свободу. Адже, власне, тим, для кого ті рядки стали сенсом життя, присвятили ці урочистості. В унісон натхненно прозвучали слова ведучої Галини Чуревич: «Усім, котрі впродовж тисячолітть несли прапор боротьби за Україну! Усім, котрі не скорилися ворогові і не впали духом, несучи тяжкий хрест боротьби, не зрадили, вистояли, умерли, залишившись безсмертними! Усім, котрі і сьогодні кладуть на вівтар власне життя за право жити вільними у своїй державі – рідній Україні! Усім, котрі несуть звання захисника України, – присвячується».

УПА [3]

Тематичним продовженням стало виконанням гімну УПА «Зродились ми великої години» у виконанні народного аматорського хорового колективу РБК у супроводі муніципального оркестру народної  музики «Аркан» Сергія Орла, а також пісні «Галицькі журавлі» і «Спомин» (автор музики обох – Сергій Орел) у виконанні солістів – заслуженого працівника України Любові Орел, Любові Стефанської та Орисі Гнатюк.

із-мером [4]

До привітального слова запросили керівництво району і міста. Голова районної ради Іван Гурмак перегорнув історичні сторінки національно-визвольної боротьби українського народу, згадавши і козаків-характерників, феноменальну міць яких донині не можуть пояснити, і славетний подвиг Української Повстанської Армії, котра жертовно боронила рідну землю як від російських, так і фашистських окупантів, а також сучасних оборонців територіальної цілісності України. Усі три покоління поєднує героїчна боротьба проти російського агресора, яка триває й нині. Тому просімо Пресвяту Богородицю, щоб оберігала своїм Покровом наших захисників, закликав керівник представницької влади району.

Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович назвав 14 жовтня Днем пам`яті і слави. Ні Січовому Стрілецтву, ні воякам УПА не вдалося здолати ворога, але вони дали поштовх для подальшої боротьби за Українську Державу, показали приклад мужності і нескореності. Тому у це свято нескорених ми ще раз низько схиляємо голови перед їх подвигом.

влада-на-святі-УПА [5]

Заступник голови райдержадміністрації Богдан Зеленчук знаковим назвав Указ Президента України, який об`єднує три свята у День Покрови Пресвятої Богородиці. Пам`ятати маємо як героїв попередніх національно-визвольних змагань, так і сучасних захисників України. Висловив також непохитну впевненість у перемозі України над московським агресором.

діти-на-сцені [6]

Привітальну частину керівники влади  увінчали врученням нагород.

Відзнакою Президента України «За участь в антитерористичній операції» нагородили Віталія Цінурчина, Руслана Гвоздянчука та Володимира Марусина.

Медалей «За заслуги перед Надвірнянщиною» з нагоди Дня захисника України, 75-ої річниці створення Української Повстанської Армії та Дня українського козацтва удостоєні учасники АТО – Андрій Синоверський, Андрій Пітчук, Іван Микитюк, Роман Хопта, Андрій Семенюк, Володимир Каспрук;

Відзнакою обласної державної адміністрації та обласної ради «За бойову звитягу» за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, та з нагоди Дня захисника України нагородили Михайла Богдана, Віктора Гербу, Олега Грозовського, Андрія Іванишака, Івана Кавінського, Олександра Кошика, Василя Ломпаса, Юрія Марчинського, Павла Простака, Сергія Риженка, Юрія Соловія; медаль «Ветеран війни» вручили Олімжану Абдураззакову, Михайлові Вацику; медаль «Захисник України» – Юрію Остапчуку та Тарасові Пліщуку.

Відзнаки Івано-Франківської обласної ради з нагоди 75-річчя Української Повстанської Армії отримали 34 члени Надвірнянського районного Проводу Всеукраїнського Братства ОУН-УПА ім. Генерала Романа Шухевича-Тараса Чупринки: Михайло Юркевич, Микола Негрич, Дмитро Мельник, Катерина Ерстенюк, Ганна Абрат, Марія Мандар, Анастасія Хименець, Микола Кепещук, Марія Яремчук, Василина Гринюк, Ганна Сіщук, Євдокія Будько, Анастасія Мельник, Василина Синиця, Михайло Чік, Микола Барчук, Стефанія Климковецька, Магдалина Заєць, Ганна Русаловська, Любомира Хлібкевич, Роман Григораш, Ганна Бігун, Василь Бублик, Іван Кисляк, Василь Кецман, Параска Адам`юк, Омелян Небелюк, Оксана Овчар, Микола Гавриш, Марія Дячук, Олексій Білоус, Євгенія Гунда, Марія Бойчук, Іван Яворський.

Нагороджено грамотами райдержадміністрації та районної ради за вагомий особистий внесок у становлення української державності, справу боротьби за незалежність і розбудову України, активну громадянську позицію та з нагоди 75-ї річниці створення Української Повстанської Армії голову Надвірнянського районного Проводу Всеукраїнського Братства ОУН-УПА ім. Генерала Романа Шухевича-Тараса Чупринки – Михайла Юркевича та 26 членів цього братства й учасників бойових дій: Михайла Чіка, Івана Кисляка, Олексія Білоуса, Дмитра Мельника, Миколу Негрича, Василя Кецмана, Миколу Кепещука, Омеляна Небелюка, Миколу Барчука, Марію Яремчук, Стефанію Климковецьку, Євдокію Будько, Ганну Русаловську, Василину Синицю, Любомиру Хлібкевич, Василину Гринюк, Марію Бойчук, Олексія Типусяка, Марію Дячук, Магдалину Заєць, Ганну Бігун, Марію Небелюк, Людмилу Русаловську, Олену Юрчишин, Михайла Осташука, Марію Жупник.

Присутні оплесками супроводжували церемонію нагородження. Ще гучніше зустріли гурт «Заграва» Надвірнянської станиці Братства вояків ОУН-УПА Карпатського краю ім. полковника Грома (керівник Михайло Юркевич). Якщо під час зародження цього унікального  гурту його учасникам доводилось «тіснитися» на сцені, то цього дня їх вийшло до глядачів тільки п`ятеро, але з таким же вільнолюбивим духом. Примітно, що вояки УПА взяли участь у святкових заходах у новопошитих військових костюмах за кошти відповідної районної програми.

Від «Заграви» естафету прийняли учасник бойових дій на сході України Андрій Левицький та голова ГО «Надвірнянський козацький курінь Міжнародного союзу Козацтва» Віталій Трачук, адресуючи щирі вітання краянам.

сценка [7]

Яскраві патріотично-концертні дарунки з нагоди свят підготували Антоніна Максим`юк, вихованка викладача Надвірнянської дитячої музичної школи Олени Сільчук (акомпаніатор Марія Петруняк), драматичний колектив Зарічанського будинку культури (кер. Ярослава Вацик), який відобразив сценку повстанської доби у карпатському селі (на світлині), вокальний квартет райцентру дитячої творчості та національно-патріотичного виховання молоді (кер. Світлана Дремлюга), народний аматорський фольклорно-етнографічний колектив «Перевесло» с. Фитьків під орудою Ольги Багрійчук, учасники народних аматорських колективів «Горянка» і «Шовкова косиця» РБК (кер. Роман Гаврилів та Олена Яченко), соліст Віктор Чудновський та юні драмгуртківці колективу «Веретено» (кер. Галина Чуревич).

Майстерно відобразила повстанський подвиг в авторській пісочній анімації «Карпатська легенда» учитель Білозоринської ЗОШ І-ІІ ст. Богдана Шпитко.

піс.-анімація [8]

Вдало тематично скомпонований сценарій провідного методиста РБК Дарії Гринішак озвучила ведуча Галина Чуревич, побажавши, щоб Покрова Пресвятої Богородиці стала для нас усіх національним Днем пам`яті геройського чину та слави українського війська і безмежної любові та відданості Україні.

***

У суботу, 14 жовтня, біля Символічної могили Борцям за волю України у Надвірній отці-декани Андрій Бакота (УГКЦ) та Олег Траско (УПЦ КП) зі священиками відправили панахиду за загиблими Героями України, які поклали своє життя за свободу та незалежність України.

Представники районної та міської влад і державних структур поклали корзини з квітами до Символічної могили. Хвилиною мовчання всі присутні вшанували пам’ять полеглих Героїв. Голова районної ради Іван Гурмак, заступник голови РДА Богдан Зеленчук та міський голова Зіновій Андрійович нагородили вокальний гурт «Заграва» районного проводу Братства УПА (кер.Михайло Юркевич) дипломом лауреата обласного фестивалю чоловічих хорів та чоловічих вокальних ансамблів «Вознесись, Україно!» та відзнакою Івано-Франківської ОДА та обласної ради «За бойову звитягу» начальника Надвірнянського відділу поліції ГУНП в Івано-Франківській області Івана Кавінського.

Урочисті заходи завершились спільним виконанням Молитви за Україну – духовного гімну України «Боже великий, єдиний, нам Україну храни».

***

Учнівський турнір «Лицарі великої любові» з нагоди Дня Покрови Пресвятої Богородиці, Дня захисника України, Дня українського козацтва організувала Надвірнянська районна станція юних техніків. Ведучі запросили поринути у романтичну епоху середньовіччя, у часи мужніх лицарів. У переддень свята всіх захисників України присутні зібралися на території Пнівського замку, який є символом боротьби та оборони, могутності і незламності духу.

На свято завітали заступник голови РДА Богдан Зеленчук, голова районної ради Іван Гурмак, Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович.

 Орися СПІВАК (текст), Іван ГРИДЖУК (світлини) «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/10/vitannya-i-nahorody-neskorenym/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/10/Символічна.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/10/Аркан.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/10/УПА.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/10/із-мером.jpg

[5] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/10/влада-на-святі-УПА.jpg

[6] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/10/діти-на-сцені.jpg

[7] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/10/сценка.jpg

[8] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/10/піс.-анімація.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.