- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«16 днів проти насильства»

Posted By Модератор On 24.11.2017 @ 13:18 In Акцент,Суспільство | No Comments

Щорічно в Україні з 25 листопада по 10 грудня проводять Всеукраїнську акцію «16 днів проти насильства», яку з 1991 року підтримує міжнародна спільнота. Доцільно привернути особливу увагу до Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок (25 листопада).

проти-асиль [1]

У 1999-му Генеральна Асамблея ООН проголосила 25 листопада Міжнародним днем боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок й запропонувала урядам, міжнародним і неурядовим організаціям проводити у цей день заходи, спрямовані на привернення уваги громадськості до цієї проблеми. Історичною передумовою Дню стала подія, яка відбулася у 1961 р. у Домініканській Республіці. За наказом домініканського диктатора Рафаеля Трухільо по-звірячому вбиті три сестри Мірабал, політичні активістки.

У червні 1991 р. Центр жіночого глобального лідерства й учасники Форуму з питань жінок, насильства та прав людини із 20 країн світу запропонували щорічно з 25 листопада по 10 грудня проводити цю акцію. З того часу понад 1000 організацій та осіб з понад 100 країн щорічно проводять акції у рамках однойменної кампанії.

Основними завданнями акції є: привернення уваги громадськості до актуальних для українського суспільства проблем подолання насильства у сім’ї, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерного насильства і забезпечення рівних прав жінок та чоловіків; активізація партнерського руху органів державної влади, державних закладів, громадських організацій щодо викорінення домашнього насильства; проведення інформаційних кампаній з метою підвищення обізнаності жителів України з питань попередження насильства у сім’ї, жорстокого поводження з дітьми, формування свідомості всіх верств населення щодо нетерпимого ставлення до насильства.

Дати початку та завершення Кампанії вибрані не випадково. Вони створюють символічний ланцюжок, поєднуючи заходи проти насильства стосовно жінок та дії щодо захисту прав людини, підкреслюючи, що будь-які прояви насильства над людиною, незалежно від її статі, є порушенням прав людини.

Шістнадцятиденний період кампанії охоплює такі важливі дати:

25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок;

1 грудня –Всесвітній  день боротьби зі СНІДом;

2 грудня – Міжнародний день боротьби з рабством;

3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями;

5 грудня – Міжнародний день волонтера;

6 грудня – Вшанування пам’яті студенток, розстріляних у Монреалі;

9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією;

10 грудня – Міжнародний день прав людини.

У нашому районі розроблено план заходів, які проводитимуть за участі представників райцентру соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді, служби у справах дітей, райцентру практичної психології та соціальної роботи відділу освіти РДА, райцентру зайнятості, правоохоронних органів та інших районних структур. До акції також долучають загальноосвітні школи району. Це – проведення конкурсів дитячих малюнків і плакатів на теми «Скринька добрих вчинків», «Дитяче мистецтво проти насилля»; флеш-мобу «Синя стрічка», «Хочу жити без війни»; годин спілкування «Ми проти насилля», тренінгу «Хочу жити в мирі і злагоді»;  просвітницького заходу  «Торгівля людьми: подбай про власну безпеку».

Служба у справах дітей та райцентр соціальних служб для сім’ї, дітей та молоді проводять профілактичні бесіди та роз’яснювальну роботу в сім’ях, які опинилися у складних життєвих обставинах, у сім’ях, в яких виховують неповнолітніх дітей. Райцентр зайнятості – ряд інформаційних семінарів із гендерних питань для безробітних, які перебувають на обліку у цьому центрі.

Романія СТЕЦЮК,

заступник начальника управління

соціального захисту населення РДА.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/11/16-dniv-proty-nasylstva/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/11/проти-асиль.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.