- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Битківська селищна рада – переможець регіонального конкурсу на кращий план використання коштів від децентралізації ренти

Posted By Модератор On 03.11.2017 @ 14:26 In Акцент | No Comments

Селище Битків Надвірнянського та село Спас Рожнятівського районів стали переможцями регіонального конкурсу на кращий проект використання коштів від рентних платежів серед громад Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької областей та нагороджені преміями загальною сумою 25 тис. грн.

Оголошення переможців відбулось у науковому містечку «Нова енергія» в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти й газу (ІФНТУНГ) у рамках підсумкової прес-конференції під керівництвом директора НДІ нафтогазової енергетики та екології, професора цього університету Максима Карпаша.

рента-від-нафти1 [1]

Проблему недобросовісних надрокористувачів, які не сплачують податків та не беруть участі у соціально-економічному розвитку громад, не­одноразово порушували депутати від партії ВОЛЯ-РУХ НОВИХ СИЛ різних рівнів. Вони відстоювали, аби громади, на територіях яких видобувають нафту і газ, отримували гідні надходження у свої бюджети. Важливий крок  цього напрямку – прийняття закону, згідно з яким із 2018 року 5% надходжень від сплати ренти за видобуток нафти, газу і газового конденсату спрямовуватимуть до місцевих бюджетів і розподілятимуть так: 2% для обласних бюджетів та 3% для об’єднаних територіальних громад і міст обласного значення (або 2% для районного бюджету і 1% для сільських, селищних та міських бюджетів).

– Тренінги, навчання та конкурси, які організовують і проводять науковці, є дуже корисними для представників громад, на території яких видобувають нафту і газу. Адже вони, районні та обласна ради, отримавши суттєві додаткові надходження від рентних платежів, повинні вміти ефективно їх використовувати, – зазначила і продовжила депутат Надвірнянської районної ради фракції «ВОЛЯ» партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі» Тетяна Пришляк. – Вітаю переможців конкурсу, зокрема, Битківську селищну раду та сподіваюсь, що вони зуміють ефективно реалізувати свої проекти використання коштів від рентних платежів. Ще у вересні керівник фракції «ВОЛЯ» партії «Рух нових сил Михайла Саакашвілі» у Надвірнянській районній раді Тетяна Пришляк направила запит керівництву району з пропозицією створити робочу групу з визначення порядку, критеріїв та пропозицій використання доходів районного бюджету від рентних платежів з метою раціонального їх використання і розподілу з врахуванням інтересів та потреб населених пунктів. У відповіді райдержадміністрація на цей запит повідомила про очікувані надходження у бюджет від рентних платежів і те, що вони розподіляються між районним бюджетом та бюджетами територіальних громад згідно з Бюджетним кодексом України.

– На момент мого запиту ще не було чітких роз’яснень від фіскальної податкової служби і від казначейства щодо того, як і за що нараховуватимуть рентні платежі. Тому, оскільки у нас є ряд населених пунктів, де видобувають нафту і газ, то моєю пропозицією було, щоб громади чітко розуміли до моменту прийняття бюджету на наступний рік скільки буде надходжень від рентних платежів. Тут обов’язково слід враховувати думку громади. Така моя основна вимога як депутата. Тому хотілося б, щоб розподіл коштів став зрозумілим, прозорим і враховував, у першу чергу, потреби громад, де видобувають нафту і газ, – коментує Тетяна Пришляк.

Соломія ХРЕПТИК.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/11/bytkivska-selyschna-rada-peremozhets-rehionalnoho-konkursu-na-kraschyj-plan-vykorystannya-koshtiv-vid-detsentralizatsiji-renty/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/11/рента-від-нафти1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.