- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Обговорили на Дні депутата

Posted By Модератор On 17.11.2017 @ 14:39 In У районній раді | No Comments

Напередодні XVI сесії районної ради впродовж усього депутатського дня 14 листопада ц. р. народні обранці Надвірнянщини скрупульозно вивчали матеріали сесії, аналізували важливі господарські соціально-економічні питання, намагаючись окреслити найоптимальніші варіанти розв`язання тих чи інших проблем. Діловий тон депутатській роботі задав голова районної ради Іван Гурмак, проявивши власну принципову позицію до кожної господарської справи, жодну з яких не применшив і не перебільшив стосовно їх важливості загалом для представницької влади району.

За пропозицією Івана Гурмака перед початком засідання депутати хвилиною мовчання вшанували пам`ять колеги, депутата районної ради Івана Гевкалюка, який цими листопадовими днями відійшов у Вічність, залишивши про себе світлі й добрі спомини. Голова районної ради мовив, що спільно з нині вже покійним Іваном Гевкалюком депутати вирішували не лише проблеми його рідної Гаврилівки, але й усього району.

Прогнозовані труднощі – під контролем

Про звіт районної держадміністрації про виконання районного бюджету за дев`ять місяців цього року доповідав начальник управління фінансів РДА Михайло Обідняк.

За 9 місяців    ц. р. надходження до загального та спеціального   фондів районного бюджету склали 825718,8 тис. грн., міжбюджетні трансферти з державного та місцевих бюджетів – 730815,7 тис. грн., у т. ч. базова дотація – 59440,6 тис. грн., додаткова дотація з Державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення переданих з Державного бюджету місцевим бюджетам видатків з утримання закладів освіти та охорони здоров’я – 26098,1 тис. грн., освітня субвенція – 155517,2 тис. грн., медична субвенція – 77177,9 тис. грн., субвенції з Державного бюджету та місцевих бюджетів – 412581,9 тис. грн.

Надходження доходів загального фонду районного бюджету (без врахування трансфертів) склали 89839,7 тис. грн.

Основним платежем до районного бюджету є податок на доходи фізичних осіб. Питома вага цього податку в загальній сумі надходжень складає 99,5 відсотка. За звітний період надійшло 89436,0 тис. грн. цього податку (99,7 відсотка). Виконання до річних уточнених призначень становить 69,7 відсотка.

Видатки загального та спеціального фондів районного бюджету проведено в сумі 815518,4 тис. грн., що складає 95,7 відсотка до призначень дев’яти місяців ц. р.

Видатки соціального спрямування у видатках загального фонду складають 98,7 відсотка, з них на утримання установ освіти – 31 відсоток (244382,1 тис. грн.), охорони здоров’я – 10,7 відсотка (84195,3 тис. грн.), культури – 3,5 відсотка (27691,3 тис. грн.), видатки соціального захисту та соціального забезпечення – 54,6 відсотка (430909,0 тис. грн.).

Основну питому вагу у загальному обсязі видатків займають видатки на виплату заробітної плати, оплату за спожиті бюджетними установами тепло-енергоносії та інші захищені статті бюджету – 98,6 відсотка або 788020,3 тис. грн.

На запитання голови районної ради про виконання бюджету Михайло Обідняк зазначив ствердно, уточнивши, що є невелике перевиконання. Забезпечено видатки і по захищених статтях, у т. ч. і заробітна плата (за вересень), а також енергоносії. Проте залишається проблема із виплатою зарплатні до завершення бюджетного року, про що депутатів інформували ще на березневій сесії районної ради. Але наш район все ж увійшов до «четвірки» тих районів області, де ситуація із виплатою зарплати більш-менш стабільна, зауважив керівник управління фінансів РДА, відповідаючи на питання Ігоря Писклинця.

Загалом Ігор Писклинець акцентував увагу на проблемних аспектах утримання апаратів деяких самоврядних органів, розподілу коштів із державної скарбниці тощо. Колегу-депутата підтримав Микола Гусак, який також висловив свою точку зору у розв`язанні цього  актуального питання. Іван Гурмак повідомив депутатському корпусу про відповідь від вищого керівництва держави на звернення районної ради, ухвалене попередньою сесією, щодо незабезпечення зарплатнею працівників районних бюджетних установ. У листі зі столиці керівникам органів місцевої влади рекомендують максимально економити кошти, самотужки виходити з наявної ситуації. Голова районної ради наголосив, що депутати, звертаючись до виконавчої влади вищого рівня, хочуть бачити ефективні відповіді, результат. У непростому діалозі взяв участь і заступник голови РДА Богдан Зеленчук.

Зміни до рішень продиктовані сьогоденням

Депутати заслухали також інформацію Михайла Обідняка про внесення змін до рішення районної ради від 5 січня 2017 р. «Про районний бюджет на 2017 рік». Зміни стосуються субвенції району із Державного бюджету. Це питання фінансового характеру також не залишило байдужим депутатів, зокрема, Михайла Мельника, який порушив болісне питання фінансування апаратів сільських рад.

Про внесення змін до рішення районної ради від 16 березня 2017 р. «Про програму соціально-економічного та культурного розвитку району на 2017 рік» доповідав заступник голови райдержадміністрації Богдан Зеленчук. Депутати уважно аналізували пропоновані зміни до розділів «Медицина», «Культура», «Молодіжна політика і спорт», «Житлово-комунальне господарство та житлове будівництво», водночас не упускаючи з поля зору заходи щодо забезпечення виконання завдань «Програми соціально-економічного та культурного розвитку району на 2017 рік». Свої компетентні питання доповідачу адресували і Андрій Карманський – про ситуацію з газопроводом «Надвірна – Ланчин» у Верхньому Майдані; Микола Гусак – про ремонт дороги у Камінному і Тисменичанах, а також про кричущу проблему доїзду тисменичанців на роботу в обласний центр. У цьому Миколу Гусака підтримав Дмитро Гуменяк, виокремивши деякі моменти з неї.

Із цих проблемних питань голова районної ради дав відповідне протокольне доручення. Загалом проблемне питання транспортного сполучення для жителів тих населених пунктів, територією яких пролягає маршрут Надвірна-Івано-Франківськ, залишається надзвичайно актуальним і вимагає негайного вирішення. Тому його обговорять на черговій сесії районної ради. Іван Гурмак дав протокольне доручення запросити очільників відповідних служб обласної та районної виконавчої влади, а також керівника «Укртрансбезпеки» в області на сесію районної ради 23 листопада ц. р.

На Дні депутата із великим зацікавленням заслухали інформацію райдержадміністрації про хід виконання районних цільових Програм, затверджених районною радою, за 9 місяців ц. р. Як уточнив заступник голови РДАБогдан Зеленчук, виконано понад 80 відсотків районних програм. Окреме питання доповідачеві  адресував Ігор Білоган, що засвідчує високе почуття відповідальності депутатів перед виборцями. Адже в Програмах сконцентрована найважливіша суть доручень, даних виборцям своєму депутатові. Тож, їх виконання – виправдання довір`я й оцінка власних можливостей.

За координацією заступника голови районної ради Ігоря Писклинця депутати взяли до уваги інформацію про хід виконання рішень районної ради, підтримавши зняття з конт­ролю рішень, що виконані чи втратили чинність.

Правила благоустрою зобов`язують…

Питання про поводження з твердими побутовими відходами (ТПВ) у районі знову внесене до порядку денного XVI сесії районної ради. На Дні депутата його обговорили за участі доповідача Тараса Угринчука, начальника відділу архітектури, містобудування, містобудівного кадастру та житлово-комунального господарства РДА.

Йшлося про те, що цим відділом розроблена «Програма поводження з твердими побутовими відходами в Надвірнянському районі до 2020 року», яка затверджена рішенням сесії районної ради від 8 червня 2017 р. № 368-13/2017. Програмою на 2017 рік передбачено: з районного бюджету – 150 тис. грн. для збору та утилізації ТПВ; з обласного екологічного фонду – 1900,0 тис. грн. для придбання спецтехніки та обладнання.

У травні з обласного екологічного фонду виділено 600 тис. грн. на придбання контейнерів для сіл Заріччя, Чорні Ослави, Чорний Потік, Білі Ослави, Битків і Пнів. Відділ будівництва райдержадміністрації провів тендерні процедури щодо закупівлі контейнерів та уклав угоду з ТзОВ «ЕКО-Львів» на 573,520 тис. грн. Контейнери завезено.

З обласного екологічного фонду на придбання спецавтомобілів для Ланчинської селищної ради (650,0 тис. грн.) та Зеленської сільської рад (650,0 тис. грн.) виділено та профінансовано 1300,0 тис. грн.

Органам місцевого самоврядування з районного бюджету виділено та профінансовано 150,0 тис. грн. для збору та утилізації ТПВ.

У березні ц. р. рішенням сесії районної з районного бюджету КП «Сільекобуд» виділено та профінансовано – 20,0 тис. грн. на придбання автомобільних шин, а також – 10,0 тис. грн. для Ланчинської селищної ради на ліквідацію стихійного львівського сміття.

Рішенням сесії районної ради від 14 липня 2016 р. №196-7/2017 «Про поводження з твердими побутовими відходами на території району» рекомендовано міському, селищним, та сільським головам розробити та затвердити Правила благоустрою населених пунктів. Ці Правила передбачатимуть відповідальність за порушення норм поводження з ТПВ та вирішать питання організації місць збору та способи транспортування ТПВ у населених пунктах. На сьогодні у більшості населених пунктів затверджені правила благоустрою та схеми санітарного очищення територій.

Проте, чимало проблем залишається. І про них активно вели конструктивний діалог з представником виконавчої влади району Ігор Білоган, Микола Гусак, Ігор Писклинець. За словами голови районної ради Івана Гурмака, щоразу розв`язання проблеми поводження з ТПВ у районі перебуває на старті. Водночас варто активізувати напрацювання конкретних дій, що зрештою вирішуватимуть це питання.

Іван Гурмак вважає, що, якщо неможливо спорудити завод з переробки ТПВ чи сміттєсортувальну лінію, то доцільно хоча б раз на рік передбачати кошти в районному бюджеті на придбання спецтранспорту для вивезення сміття. При цьому керівник району наголосив на необхідності врахувати той факт, що із січня 2018-го новостворені ОТГ самостійно вирішуватимуть питання поводження з ТПВ у громадах. Інформаційно-насиченим очікується і продовження його обговорення на сесії 23 листопада н. р.

Підтримали звернення, отримали роз`яснення

За координацією Ігоря Писклинця депутати обговорили і підтримали звернення районної ради про посилений режим охорони військових об`єктів на території військової частини (у Делятині).

Депутати заслухали інформацію Надвірнянської місцевої прокуратури про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності на території району за 9 цьогорічних місяців. Заступник керівника Надвірнянської місцевої прокуратури Роман Лизак відповів також на питання Михайла Мельника щодо відповідальності за образу представників органів місцевого самоврядування, Степана Северилова – про дотримання земельного законодавства під час процедури відчуження земельних ділянок, Миколи Гусака – щодо результатів перевірки з формування Переріслянської ОТГ, Андрія Карманського – про кількість звернень громадян у прокуратуру. Як роз`яснив прокурор, більшість порушених проблем – не в компетенції прокуратури, а скеровані у відділ поліції чи інші юридичні установи.

На цьому не вичерпався депутатський день. Адже депутати обговорили і попередньо підтримали внесення змін до цілої низки рішень районної ради, що істотно вплинуть, зокрема,  на захисників державного суверенітету; обділених батьківським піклуванням дітей, а також сприятимуть удосконаленню системи соціального захисту та розвиткові місцевого самоврядування у районі.

Під орудою начальника відділу освіти РДА , депутата районної ради Степана Северилова депутати, детально ознайомившись, попередньо висловили підтримку проектам рішень про призначення стипендії районної ради ім. Володимира Луціва; надання дозволу на списання основних засобів; надання згоди на укладення договору оренди частини приміщення, що відноситься  до спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міста району; створення комунальної установи «Інклюзивно-ресурсний центр Надвірнянської районної ради Івано-Франківської області»; затвердження порядку призначення на посаду керівників загальноосвітніх навчальних закладів району.

Питання, що стосуються комунального майна, депутатам представив для обговорення голова Фонду комунального майна району Іван Коцько.

Депутати підтримали пропозицію колеги Сергія Штогрина внести до порядку денного XVI сесії районної ради після обговорення на профільній комісії чи президії заяву фракції ВО «Свобода» в районній раді про функціонування в Україні УПЦ МП.

День депутата продовжився у засіданнях постійних профільних депутатських комісій районної ради.

Леся ДУТЧАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/11/obhovoryly-na-dni-deputata/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.