- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Послугами Центрів обслуговування платників скористалися понад 44 тисячі громадян

Posted By Модератор On 20.11.2017 @ 11:19 In Інформує ГУ ДПС в Івано-Франківській області | No Comments

З початку 2017 року Центрами обслуговування платників Надвірнянської ОДПІ та її відділень скористались 44141. платників податків, яким надано 23286 адміністративних послуг.

Найбільшу питому вагу займає послуга з видачі картки платника податків та внесення до паспорта громадянина України даних про реєстраційний номер облікової картки платника податків, яка була надана 9720 фізичним особам. Також значну кількість послуг надано з видачі відомостей з Державного реєстру фізичних осіб-платників податків про суми виплачених доходів та утриманих податків 6655, реєстрації книг обліку розрахункових операцій та розрахункових книжок 2673, надання витягів з реєстру платників єдиного податку – 1061, реєстрації платників єдиного податку– 918, реєстрації книг обліку доходів та книг обліку доходів і витрат платникам єдиного податку –797.

Нагадуємо, що Центри обслуговування платників створені з метою забезпечення комфортних умов платникам при отриманні адміністративних послуг та надання якісної податкової допомоги, кожен має можливість вирішити нагальні питання та отримати необхідну інформацію.

Місцеві бюджети Надвірнянщини поповнились майже на 16 мільйонів гривень єдиного податку

Підприємці-спрощенці за десять місяців 2017 рік сплатили 15 680 тис.грн. єдиного податку. В порівнянні з аналогічним періодом минулого року надходження зросли на 6668 тис.грн., або 74 відсотки. Зокрема, юридичними особами сплачено 3072 тис.грн., що на 820 тис.грн. перевищує минулорічні надходження, фізичними особами – 13607 тис.грн., що на 5849 тис.грн. більше січня-жовтня 2016 року.

«Додаткові кошти, які надходять на рахунки місцевих бюджетів працюють на поліпшення соціальних умов мешканців району. Досягти таких показників тільки зусиллями працівників фіскальної служби району без тісної співпраці з платниками та органами місцевого самоврядування було б неможливо», – відзначив начальника ОДПІ Василь Гнатюк.

Податківці звертають увагу, що єдиний податок сплачується безпосередньо до місцевих бюджетів територіальних громад, тож  платники єдиного податку області спрямовують свої податки на розвиток та благоустрій місцевої громади.

 

Чим загрожує отримання зарплати «в конверті»

Надвірнянська ОДПІ звертає увагу на те, що працівники, які отримують заробітну плату в «конвертах», як свідчить практика, зазвичай стикаються з наступними проблемами:

– відмова у виплаті належної заробітної плати через виникнення конфлікту з роботодавцем;

– відмова в оплаті щорічної відпустки або компенсації за неї;

– неможливість отримання повної або часткової компенсації за лікарняним листком;

– втрата права на соціальне забезпечення в разі безробіття, народження дитини тощо;

– низька пенсія через те, що перерахування єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування відбувалось не в повному обсязі;

– позбавлення соціального захисту в разі нещасного випадку на виробництві або професійного захворювання.

Тому кожен свідомий громадянин нашої країни повинен розуміти, що легалізація заробітної плати та офіційне працевлаштування гарантують соціальну підтримку в майбутньому.

 

Платники Надвірнянщини сплатили до бюджетів місцевих громад майже 176 млн. грн. податків й зборів

Як повідомив начальник Надвірнянської ОДПІ Василь Гнатюк, це на 42,8 млн.грн. більше минулорічного показника. При цьому, за жовтень 2017 року до місцевих бюджетів надійшло 17 млн. грн., що на 4,1 млн. грн. більше ніж у жовтні 2016 року.

Основним джерелом надходжень бюджетів місцевих громад є податок на доходи фізичних осіб. За січень-жовтень 2017 року зібрано 123,6 млн. грн. цього податку, що на 38,1 млн. грн., більше ніж за аналогічний період минулого року. При цьому, за жовтень п.р. сума надходжень ПДФО склала 11,8 млн. гривень.

Окрім зростання сумлінності платників, на суттєве збільшення сум ПДФО значно вплинула проведена робота щодо протидії нелегальній зайнятості та виплатам заробітних плат менше мінімально встановленого рівня.

Спостерігається суттєве збільшення й надходження єдиного податку. За 10 місяців поточного року бізнесмени перерахували до місцевих бюджетів майже15,7 млн.грн. цього платежу, що на 6,7 млн.грн. більше ніж минулоріч.

Зросли й суми земельного податку та орендної плати. Якщо у січні-жовтні 2016 року було сплаченопонад 16 млн. грн.,то у цьому році надходження від користування землеюза 10 місяців склали 22,9 млн.гривень.

 

На підтримку української армії платники Надвірнянської ОДПІ спрямували майже 19 млн гривень

За 10 місяців 2017 року від платників податків Надвірнянського району до бюджету надійшло 11,9 млн грн військового збору, що на 2,5 млн грн більше, ніж за аналогічний період 2016 року. При цьому в жовтні поточного року надходження склали 1,3 млн грн. Про це повідомила перший заступник начальника Надвірнянської ОДПІ Оксана Пліщук.

Керівник нагадала, що оподаткування військовим збором продовжено до набрання чинності рішення Верховної Ради України про завершення реформи Збройних Сил України. Ставка податку у 2017 році залишається на рівні 1,5 відсотка. В той же час, об’єктом оподаткування збором є доходи, які визначаються за аналогією з доходами, що є об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб.

 

Зміни до Порядку обліку платників ЄСВ набули чинності

Надвірнянська ОДПІ повідомляє, що наказом Міністерства фінансів України від 25.09.2017 №803, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 20.10.2017 за №1278/31146 (далі – Наказ №803), відповідно до статей 5, 16, 19 Закону України від 08.07.2010 №2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» зі змінами та доповненнями з метою врегулювання деяких питань обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (далі – ЄСВ), затверджені Зміни до Порядку обліку платників єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 24.11.2014 №1162 (далі – Порядок).

Так, відповідно до Порядку функції обліку платників ЄСВ у контролюючому органі здійснюють підрозділи обслуговування платників. Контролюючими органами є відповідні державні податкові інспекції (далі – ДПІ) або підрозділи, які утворюються в Державній фіскальній службі (далі – ДФС), головних управліннях ДФС в областях, м. Києві, Офісі великих платників податків ДФС, що виконують визначені Порядком процедури обліку платників ЄСВ відповідно до функцій, визначених Податковим кодексом України (далі – ПКУ).

Порядком передбачено, що ДПІ здійснюють ті процедури обліку платників ЄСВ, які не передбачають одночасного виконання або завершення яких можливе без виконання інших процедур або функцій, що належать до повноважень підрозділів, які утворюються в ДФС, головних управліннях ДФС в областях, м. Києві, Офісі великих платників податків ДФС.

Наказ №803 набув чинності з дня офіційного опублікування – 10.11.2017 (опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 10.11.2017 №88).

 

Нове Положення про реєстрацію фізосіб

У Мін’юсті України 25.10.2017 р. за № 1306/31174 зареєстровано наказ Мінфіну України, яким затверджено Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб — платників податків.

Положенням, зокрема, встановлено, що Державний реєстр фізичних осіб – платників податків (далі — Державний реєстр) створений для забезпечення єдиного державного обліку фізичних осіб, які зобов’язані сплачувати податки, збори у порядку та на умовах, що визначаються Податковим кодексом та іншими нормативно-правовими актами, з метою створення умов для здійснення контролюючими органами контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотриманням податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

Зазначеним Положенням визначаються порядок та процедура:

-повідомлення фізичної особи – платника податків про мету збору персональних даних, їх склад, а також про її права та обов’язки як суб’єкта персональних даних;
-реєстрації фізичних осіб у Державному реєстрі;
обліку осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку або інформацію (далі — відмітка) в паспорті громадянина України про право здійснювати будь-які платежі за -серією та/або номером паспорта;
-формування та ведення Державного реєстру;
подання облікової картки фізичної особи — платника податків та повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків);
-подання заяви про зміну даних, що вносяться до облікової картки фізичної особи – платника податків, або повідомлення (для фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган і мають відмітку у паспорті);
-внесення до паспортів фізичних осіб, які через свої релігійні переконання відмовляються від прийняття реєстраційного номера облікової картки платника податків та офіційно повідомили про це відповідний контролюючий орган, відмітки про право здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта;
-видачі документа, що засвідчує реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі, крім осіб, які мають відмітку в паспорті про право здійснювати будь-які платежі за серією та/або номером паспорта;
-формування реєстраційного номера облікової картки платника податків;
-ведення документів, пов’язаних із реєстрацією фізичних осіб у Державному реєстрі.

Визнано таким, що втратив чинність, наказ Міндоходів України від 10.12.2013 р. № 779.

Наказ набирає чинності з дня опублікування. (http://www.visnuk.com.ua/uk/document/100006253-pro-zatverdzhennya-polozhennya-pro-reyestratsiyu-fizichnikh-osib-u-derzhavnomu-reyestri-fizichnikh-osib-platnikiv-podatkiv-nakaz-minfinu-ukrayini-vid-29-09-2017-no-822 [1])

 

Новий Порядок надання узагальнюючих податкових консультацій набув чинності

НадвірнянськаОДПІ повідомляє, що 03.11.2017 (з дня офіційного опублікування, опубліковано у бюлетені «Офіційний вісник України» від 03.11.2017 №86) набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 27.09.2017 №811 (зареєстровано у Міністерстві юстиції України 27.10.2017 за №1266/31134), яким затверджено Порядок надання узагальнюючих податкових консультацій (далі – Порядок №811).

Порядок №811 розроблено відповідно до п.п.192.1.5 п.192.1 ст.192розділу І та п.52.6 ст.52 глави 3 розділу ІІ Податкового кодексу України зі змінами та доповненнями. Порядок №811 визначає процедуру надання Міністерством фінансів України узагальнюючих податкових консультацій.

Так, Порядком №811 обумовлено, що узагальнюючі податкові консультації  (далі – УПК) надаються:

  •  за результатами періодичного узагальнення індивідуальних податкових консультацій, наданих контролюючими органами платникам податків;
  •  у разі наявності обставин, що свідчать про неоднозначність окремих норм податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи.

У разі скасування судом наказу Міністерства фінансів України про затвердження УПК буде надана нова податкова консультація з урахуванням висновків суду.

Відповідно до Порядку №811 УПК затверджуються наказами Міністерсва фінансів України і такі УПК будуть оприлюднюватись на офіційному веб-сайті Міністерсва фінансів України протягом 5 календарних днів з дня їх надання.

Слід зауважити, що УПК не є нормативно-правовими актами.

 

Відповідь на запит податкової через «електронний кабінет платника»

Надвірнянська ОДПІ звертає увагу, що контролюючі органи мають право отримувати від платників податків, платників єдиного соціального внеску та надавати у межах, передбачених законом, документи в електронному вигляді.

Щодо права платника податків на запит контролюючого органу в електронному вигляді подавати інформацію, надавати відповідь та скановані копії документів, то слід зазначити, що суб’єкти інформаційних відносин зобов’язані подавати інформацію, визначену у запиті контролюючого органу, та її документальне підтвердження протягом одного місяця з дня, що настає за днем надходження запиту, якщо інше не передбачено Податковим кодексом України.

Електронний кабінет забезпечує можливість реалізації платниками податків прав та обов’язків, визначених Податковим кодексом України та нормативно-правовими актами, що прийняті на підставі та на виконання норм Податкового кодексу України, законами з питань митної справи, в тому числі, шляхом забезпечення взаємодії платників податків з контролюючими органами з інших питань, передбачених Податковим кодексом України, яка може бути реалізована в електронній формі засобами електронного зв’язку.

За допомогою розділу «Листування з ДФС», який розміщено в приватній частині електронного сервісу «Електронний кабінет платника» платники мають змогу відправляти електронного листа у форматі pdf до органу ДФС.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/11/posluhamy-tsentriv-obsluhovuvannya-platnykiv-skorystalysya-ponad-44-tysyachi-hromadyan/

URLs in this post:

[1] http://www.visnuk.com.ua/uk/document/100006253-pro-zatverdzhennya-polozhennya-pro-reyestratsiyu-fizichnikh-osib-u-derzhavnomu-reyestri-fizichnikh-osib-platnikiv-podatkiv-nakaz-minfinu-ukrayini-vid-29-09-2017-no-822: http://www.visnuk.com.ua/uk/document/100006253-pro-zatverdzhennya-polozhennya-pro-reyestratsiyu-fizichnikh-osib-u-derzhavnomu-reyestri-fizichnikh-osib-platnikiv-podatkiv-nakaz-minfinu-ukrayini-vid-29-09-2017-no-822

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.