- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Катаракта – не вирок

Posted By Модератор On 01.12.2017 @ 13:18 In Здоров`я | No Comments

«З усіх органів чуття око завжди вважали за найкращий дар і найчудесніший витвір природи» – ці слова, сказані понад 100 років тому видатним лікарем-офтальмологом Г. Гельмгольцом, і сьогодні звучать по-сучасному. Однією з причин пониження зору є катаракта.

катар [1]

При катаракті лише частина світлових променів потрапляє всередину ока, тому хворі відчувають зоровий дискомфорт, зниження зору, обриси предметів сприймають нечітко, розмито, у той час окуляри чи контактні лінзи не дають бажаного результату. При катаракті проходить спочатку часткове, а з часом повне помутніння кришталика. Гострота зору поступово знижується, око повністю перестає бачити. Катаракта розвивається у середньому від 3 до 5 років. У початкових її стадіях використовують медикаментозне лікування, направлене на нормалізацію обмінних процесів у кришталику. Для цього призначають вітамінні краплі, з допомогою яких сповільнюють прогресування помутніння у кришталику, покращують стан сітківки ока. Цьому ж сприяють здоровий спосіб життя, раціональне багате вітамінами повноцінне харчування, заняття спортом, загартовування організму, відмова від шкідливих звичок, усунення негативних стресових ситуацій у побуті, на роботі, створення душевного та морального комфорту.

Основний метод лікування катаракти – хірургічний. Впровадження сучасних методів лікування з використанням операційних мікроскопів, ультра­звуку, мікрохірургічного інструментарію і шовного матеріалу дозволяє досягти високої гостроти зору. Існує багато різновидів хірургічних операцій, але всі вони зводяться до видалення помутнілого кришталика і заміни його штучним кришталиком.

У Надвірнянській центральній районній лікарні з 2016 року лікарі вищої категорії лікують катаракту за сучасними методами: операції факоемульсифікації із застосуванням найновішого обладнання, операційного офтальмологічного мікроскопа, мікрохірургічного інструментарію, імплантацією сучасних моделей гнучких штучних кришталиків. Оперують під місцевим  крапельним  знечуленням, що особливо важливо для людей похилого віку. Пацієнти після операції за 3-4 дні перебування у лікарні відновлюють високий зір, а з ним працездатність, радість бачити своїх рідних, близьких, усю красу навколишнього світу. За необхідною консультацією та обстеженням звертайтеся до окуліста поліклініки.

Галина ГЕВКАЛЮК,

лікар-окуліст Надвірнянської ЦРЛ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/12/katarakta-ne-vyrok/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/12/катар.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.