- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Таїна Андріївських вечорниць

Posted By Модератор On 15.12.2017 @ 15:59 In Ми - українці,Свята | No Comments

Традиції. Забави. Гостина. Такий вектор святкування Андріївських вечорниць цьогоріч обрали у Надвірнянському районному центрі дитячої творчості та національно-патріотичного виховання молоді. Дійство відбувалося у міській «Просвіті». Насолодитися багатством традицій, відчути атмосферу затишного, таємничого свята  мали змогу усі охочі. Давні обряди та звичаї ожили у вигляді театралізованих постанов.

Конкурс-вечорн [1]

Свято відзначаємо на честь апостола Андрія Первозванного. За народними віруваннями саме цей святий є провісником долі, покровителем кохання та шлюбу. Свято християнське, та воно набуло своєї обрядовості, пов’язаної із пошуком пари, зародженням нової сім’ї, вихованням молоді, приготуванням до подружнього  життя. І в цьому переконалися гості – голова РДА Олександр Кеніз та заступник міського голови Василь Василенко.

Вечорниці [2]

Жарти, сміх і веселощі наповнили простір особливим настроєм. Ведучі заходу Роксолана Мислюк та Лілія Грицюк підготували пізнавальну та надзвичайно насичену програму свята. Старовинні ворожіння дали змогу дівчатам зазирнути у майбутнє, дізнатись імена та професії наречених, визначити, котра з них скоріше вийде заміж. Парубки змагались у вправності закидання вареників до глечика, проявляли вміння влучно потрапляти у ціль. Гості не лише спостерігали за дійством, а й брали активну участь у забавах та іграх. Захопливі виступи дітей та натхненні майстер-класи під орудою Валентини Демчук дали відчути, що на таких вечорницях справді можна досхочу повеселитися, навчитись запальних українських танців, а ще – дізнатися багато цікавого з історії побуту, традицій та звичаїв.

Найочікуванішим став обряд кусання калити. Юнаки змагалися у спритності, намагаючись без допомоги рук вкусити шматок солодкого калача – калити, яка у наших предків  вважалася символом сонця і шлюбу.

вареники [3]

Директор закладу Руслана Калин щиро подякувала усім, хто долучився до організації заходу, адже традиції – це світовідчуття і світосприймання, генетичний код нації, їхня сила у поєднанні із силою творчості об’єднують  нас в єдиний родовід, утворюють надміцний  зв’язок поколінь.

Запам`яталися вечорниці ще й смачними стравами та запашним узваром і тим, що такі народні дійства – це колоритно, сучасно і незабутньо. Свято й  справді вдалося чудовим, бо все відбувалося щиро й емоційно. Тим вони й особливі, Андріївські забави, що про них ще довго згадують, переповідаючи найяскравіші моменти та найдотепніші жарти.

Лариса ВАГИЛЕВИЧ,

керівник літературного гуртка райцентру

дитячої творчості.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2017/12/tajina-andrijivskyh-vechornyts/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/12/Конкурс-вечорн.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/12/Вечорниці.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2017/12/вареники.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.