- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Чому в душі сховався смуток?

Posted By Модератор On 18.01.2018 @ 13:01 In Акцент,Творчість | No Comments

Відповідь на це запитання читачі знайдуть в однойменній збірці Володимира Павелка, яку він присвятив своїм бойовим побратимам-термінаторам із Широкіно. Лейтмотив збірки – духовний світ добровольців АТО 2014 року, які за покликом серця пішли захищати свою землю від загарбників. За честь, за волю, кращу долю, щоб рабами не жити на своїй землі.

Основою збірки є ставлення побратимів до влади, до війни та суспільства, розповіді про свій дім, сім`ю, коханих, а також реальні події, свідком та учасником яких був автор. Другий батальйон особливого призначення (БОП), в складі якого знаходилась танкова рота, в якій служив автор, брала участь у звільненні та подальшому захисті Широкіно. За час боїв у  другому БОПі не загинув жоден боєць.

Така коротка і промовиста інформація передує хвилюючій і реалістичній поезії, першим акордом якої є «Марш танкістів»: «А ми – танкісти-холодноярці,// Нащадки славних прадідів своїх,// Героїв Крут, що в молоді літа// Боролись проти, проти москаля».

Патріотично-воєнна поезія помережана зворушливими ліричними рядками, як віршованими, так і прозовими. Зокрема, до глибини душі проймає оповідання «Вірність». Випадкова зустріч двох молодих людей розцвіла коханням. Здавалось, попереду – радість взаємного кохання, яке не зможе затьмарити ніхто і ніщо. Але все-таки затьмарив несподіваний бій. Молодого бійця за кращу долю України прагнули захопити живим вороги-найманці, котрі воюють «за обіцяні криваві долари». Відборонився гранатою. Після бою його знайшли побратими і віднесли до шпиталю. Суджена відшукала його і, як розповідає автор, разом із пошрамованим захисником своїм та України щаслива і нині.

Декілька слів про автора. Володимир Павелко народився 1958 року на Чернігівщині. Після закінчення Лихачівської школи і Мринського СПТУ служив в армії військовим водієм. Навчався на загально-технічному факультеті Глухівського педагогічного інституту і здобув фах учителя трудового навчання.

У 1997 році нагороджений орденом «Хрест за мужність». Із лютого 2015 р. – у полку «Азов», а з березня – у Національній Гвардії України. У другому танковому батальйоні особливого призначення – механік-водій бронетехніки, майстер танкової роти. Як очевидець воєнних дій має право стверджувати: «Своя поезія є в тім, що на війні// Є пісня і мелодія своя.// І не збагнеш, не зрозумієш,// Аж поки сам не будеш на війні».

Збірка Володимира Павелка «Чому в душі сховався смуток» побачила світ у ТзОВ «Надвірнянська друкарня». Два десятки примірників цього нововидання отримала від автора літературна студія «Бистрінь» при редакції газети «Народна Воля».

Наш кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/01/chomu-v-dushi-shovavsya-smutok/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.