- Народна Воля - http://volya.if.ua -

21 лютого – Міжнародний день рідної мови

Posted By Модератор On 16.02.2018 @ 17:04 In Акцент | No Comments

Його відзначають щороку 21 лютого, починаючи з 2000 року. Про «підтримку мовного та культурного різноманіття і багатомовності» оголошено на ХХХ сесії Генеральної конференції ЮНЕСКО, що проходила 26 жовтня – 17 листопада 1999 року в Парижі.

мова2 [1]

Оскільки із 6000 розмовних мов світу близько половині загрожує зникнення, ЮНЕСКО прагне підтримувати мову як ознаку культурної приналежності особи.

За пропозицією Бангладеш ЮНЕСКО проголосило 21 лютого 2000-го першим міжнародним днем рідної мови. Отже, світова позиція у вирішенні мовної проблеми звучить однозначно: не можна дозволити мовам зникнути! А щоб вирішувати питання у рамках цивілізованого підходу, необхідно проявляти лояльність та повагу до мови, культури і людей.

За весь час свого існування українська мова теж зазнавала злетів і падінь. Сьогодні, згідно із ст. 10 Конституції України «Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах суспільного життя на всій території України». Наша мова є рідною майже для 50 мільйонів чоловік.

Здавалося б, Україні з багатомільйонним населенням можна поки що не турбуватися, що українська мова зникає. Але проблем вистачає і на наших теренах. Сотні років поневолення зробили свою «чорну» справу: нинішнім поколінням ще довго доведеться відроджувати велич і багатство рідної мови. Наскільки швидко це станеться, залежить від того, як кожен із нас плекатиме рідне слово щодня і повсякчас, а не лише у день рідної мови… Адже рідна мова – це мова дитинства, мова найпершого досвіду пізнання світу, основа перших взаємовідносин у суспільстві.

Вл. інф.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/02/21-lyutoho-mizhnarodnyj-den-ridnoji-movy/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/02/мова2.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.