- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Адам БУНЬ: спогад про брата-«крутянця»

Posted By Модератор On 23.03.2018 @ 14:35 In Ми - українці | No Comments

До редакції часопису «Народна Воля» наш багаторічний шанувальник Адам Атанасович Бунь навідується нечасто. Даються взнаки, крім всього іншого, й нинішня весняна негода із справжнім зимовим присмаком. Але, навіть і за таких обставин, йому, знаному надвірнянцю, шанованому ветерану медикові-офтальмологу, не дуже сидиться й відпочивається у власній оселі, коли довкола вирує життя, а події, що відбуваються, не можуть залишити байдужим.

Ось і цього разу, завітавши до часопису, Адам Атанасович відверто висловив свої погляди на сьогоднішню суспільно-політичну ситуацію у країні, критично відгукнувся про дії сучасних очільників та колишніх керманичів Української держави… Та найбільше Адама Буня полонили спогади про свого двоюрідного брата Юліана Федоровича Буня, котрий ще зі шкільної лави перейнявся національною ідеєю і став активним учасником визвольного руху на Дрогобиччині Львівської області, за що й поплатився роками заслань.

– …Коли Юліана, ще неповнолітнього, у суді прокурор взявся «повчати», мовляв, як він посмів виступити проти такої могутньої держави, як СРСР, то він відповів, що та держава й так стоїть на «глиняних ногах», тобто її міць і сила – недовговічні, – згадує Адам Атанасович.

Після відбування покарання безкомпромісний націоналіст повертається додому і влаштовується на роботу інженером-електриком у Дрогобичі, продовжує Адам Бунь, наголошуючи на ще одному спогаді, ніби це відбулося вчора. – На весіллі мого сина у 1980 році Юліан виступив не лише з теплими вітаннями, але і з палкою промовою про самостійну Україну, – каже Адам Атанасович. – То деякі з гостей, котрі у той час займали посади, навіть почали переживати, щоб їх за це не переслідували кадебісти. Але все, начебто, обійшлося…

Світлий образ двоюрідного брата Юліана Федоровича Буня Адам Атанасович назавжди зберіг у своїх споминах, як символ нескореного духом свідомого українця, котрий завершив свій земний шлях три роки тому.

P.S. Редакція «Народної Волі» вважає за доцільне на своїх шпальтах ширше розповісти про дрогобицького месника Юліана Буня, чий громадянський подвиг і зараз кличе до наслідування, захоплює та надихає. Пропонуємо увазі читачів уривки із публікації Василя Ільницького «Діяльність молодіжних націоналістичних організацій у Дрогобичі (1945-1952)». У своїй праці автор розглядає процес формування та основні напрями діяльності молодіжних націоналістичних структур у місті Дрогобич (1945-1952 роки). Доведено, що навіть в умовах концентрації величезної кількості силових підрозділів, використання репресивно-каральною системою цілого комплексу агентурно-оперативних та спеціальних засобів українські націоналісти зуміли створити дієві молодіжні організації з молодих осіб, які проживали, працювали та навчалися легально. Серед когорти таких – Юліан Федорович Бунь.

Діяльність молодіжних націоналістичних організацій у Дрогобичі (1945-1952)

«Загальновідомо, що будь-який рух на певній території не здатен тривалий час існувати без підтримки місцевого населення або допомоги ззовні. У цьому контексті особливо важливе значення має висвітлення цього аспекту функціонування українського визвольного руху 1940-1950-х років. Особливо мало залишається праць, у яких розкривається практична робота українських націоналістів щодо одного із напрямів із залучення місцевої молоді, активістів до лав борців за Українську самостійну соборну державу.

Саме тому окремого дослідження потребує проблема реалізації тактичної схеми «Олег» (залучення і створення з осіб, які легально проживали, навчалися, працювали, націоналістичних організацій) у місті Дрогобич.

Після отриманих перших (значних) ударів ОУН і УПА переходять на нові організаційні форми боротьби. Тактика відкритих бойових дій відходить на другий план. Упродовж 1945-1946 рр. керівники Проводу виробили три тактичні схеми – «Дажбог», «Олег», «Орлик». «Дажбог» – схема переходу в глибоке підпілля, припинення відкритої диверсійно-терористичної боротьби, що уможливило б зберегти кадри для подальшої тривалої діяльності в умовах радянської дійсності. «Олег» передбачав активну роботу серед тих, котрі мешкають легально, насамперед, молоді, підбір і підготовку майбутніх кадрів ОУН. Тактична схема «Орлик» охоплювала поширення антирадянської націоналістичної діяльності на східні області України.

Після завершення Другої світової війни на території західноукраїнських областей України поряд із підпільними оунівськими організаціями виникали групи з числа молоді, яка проживала легально. Особливо активно цей процес проходив після 1948-го й отримав кодову назву у підпіллі «Олег» (скорочення від «Організація ЛЕГальна»). Саме під нею націоналісти вели активну антирадянську роботу серед молоді, яка легально проживала на території того чи іншого проводу (проводилася районним і надрайонними проводами ОУН під контролем референтур СБ окружних проводів). Практикувалася також підготовка з числа такої молоді майбутніх кадрів для підпілля, особливо для поповнення керівних ланок. Василь Кук-«Леміш» запропонував створити у кожному населеному пункті, середньому і вищому навчальному закладах ретельно законспіровані легальні молодіжні організації чисельністю у 2-3 особи. Створення нових молодіжних організацій мало пройти в умовах найсуворішої конспірації навіть серед місцевих підпільників. У результаті у кожному селі, класі і курсі середніх та вищих навчальних закладів мали створювати глибоко законспіровані молодіжні організації.

За схемою «Олег» створена і діяла група «Крути», організована у січні 1947 р. учнями СШ № 1 м. Дрогобич Юліаном Бунем-«Гонтою» та Романом Щербаком-«Помстою» за завданням працівника СБ Дрогобицького надрайонного проводу ОУН Михайла Луціва-«Змія» та підпільника «Дуба» (група утворена з учнів СШ №1, нафтового технікуму, осіб, які легально проживали та працювали). Частина членів цієї групи співпрацювали (різною мірою – поширювали листівки, навіть вели збройну боротьбу) з українськими націоналістами значно раніше. До складу організації входили 19 осіб (усіх заарештували та притягнули до кримінальної відповідальності). З-поміж них: учні середньої школи №1 Роман Щербак (1929 р. н., уродженець с. Добрівляни Меденицького р-ну) – провідник організації; Юліан Бунь (1929 р. н., ур. с. Рихтичі Дрогобицького р-ну) – пропагандист; Михайло Василюка-«Нечай» (1929 р. н., ур. с. Монастир-Лішнянський Дрогобицького р-ну) – зв’язковий організації «Крути» та інші.

Керівники організації основним своїм завданням вважали створення у м. Дрогобич, головним чином із молоді, розгорнутої сітки дрібних підпільних націоналістичних звен (ланок), здійснення терористичних актів над активними прихильниками радянської влади, напади на склади, магазини з метою здобуття грошових і продовольчих ресурсів для українських націоналістів, виховання молоді в антирадянському дусі, підготовка із її складу повстанських кадрів. Силові органи, ведучи роботу із виявлення членів організації, встановили, що 5 лютого 1947-го на одній із квартир м. Дрогобич відбулися нелегальні збори членів організації «Крути», на які зв’язковим М. Василюкою була доставлена велика кількість листівок для поширення в ніч із 5 на 6 лютого у м. Дрогобич та довколишніх селах (до слова, цю акцію здійснили). На цих же зборах Юліан Бунь повідомив присутніх про свій намір убити кандидата у депутати Верховної ради УРСР Я. Середу. Для цього планував вивчити охорону кандидата у депутати та познайомити одного із членів організації «Крути» із сином Я. Середи (учень 10 кл. середньої школи). Відтак атентатник мав проникнути на квартиру Я. Середи і здійснити вбивство. Володіючи цими даними, 5-й відділ УМДБ 6 лютого за розробленим планом провів арешти членів організації «Крути». У них вилучено: друкарська машинка, антивиборчі листівки.

15-17 квітня 1947 р. військовим трибуналом військ МВС Дрогобицької області засуджені: Ю. Дичко, В. Антоник, І. Стахів, Н. Дзядусь – на 20 років каторжних робіт; М. Задорожний, Ю. Бунь, Р. Щербак – 15 років каторжних робіт, із пораженням у правах на 5 років Ю. Дичко, В. Антоник, І. Стахів, Н. Дзядусь, М. Задорожний та без пораження у правах Ю. Бунь, Р. Щербак як неповнолітні.

…Отже, плани ОУН щодо поширення впливу на місто отримали реалізацію через різні молодіжні групи, члени яких були вихідцями із села, але навчалися у середніх і вищих навчальних закладах.

Саме у таких організаціях члени здобували досвід, виконуючи окремі важливі завдання. До речі, радянська репресивно-каральна система, усвідомлюючи особливу небезпеку існування таких організацій, прагнучи відсікти молодь від них, застосовувала до учасників особливо суворі покарання. Однак, навіть невиправдано суворі вироки не змогли перешкодити припливу молоді у лави національно-визвольного руху.

…Вдало продумана стратегія і тактика, розробка програми роботи з молоддю, яка отримала назву «Олег», давала змогу готувати кадровий резерв, вишколювати, виховувати широкі верстви патріотично налаштованої громадськості. Саме остання у відповідний момент мала стати поповненням живої сили українського визвольного руху. При цьому реалізація програми «Олег» наштовхувалася на супротив радянської влади, яка всіляко намагалась відсікти від ОУН західноукраїнську молодь, тому вироки учасникам молодіжного націоналістичного руху мали жорстокий характер. Хоча і навіть особливо жорсткі покарання не зупиняли притоку патріотичної молоді у лави борців за Українську соборну самостійну державу, саме це дозволяло створювати у навчальних закладах націоналістичні організації, а особам, які їхали в інші області на навчання чи роботу, ставати засновниками нових організацій із осіб, які проживали легально».

Підготувала Леся ДУТЧАК.

 Від редакції. Дякуємо п. Адамові Буню за запропонований спогад. Гадаємо, що краєзнавцям нашого краю після ознайомлення із публікацією Василя Ільницького «Діяльність молодіжних націоналістичних організацій у Дрогобичі (1945-1952)» варто зацікавитися, дослідити можливу діяльність згаданих молодіжних націоналістичних організацій у повстанську добу 1940-1950 роках на наших теренах – у Надвірнянщині та Прикарпатті.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/03/adam-bun-spohad-pro-brata-krutyantsya/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.