- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Чверть століття піклуємось про самотніх краян»

Posted By Модератор On 30.03.2018 @ 15:02 In Соціальне | No Comments

Не кожній людині Доля встеляє життєву дорогу пелюстками троянд. Багатьом вона посилає такі випробування, з якими без допомоги небайдужих доброчинців і держави впоратися не під силу. Власне, стан допомоги незахищеним людям є віддзеркаленням зрілості і цивілізованості суспільства.

Колектив_терцентру [1]

Нашим краянам, котрі з різних причин увійшли до категорії соціально незахищених громадян, добре відома така державна служба як Надвірнянський територіальний центр соціального обслуговування (надання соціальних послуг). Створений він у січні 1993 року. І з тих пір його очолює Роман Огерук, який з нагоди ювілею територіального центру детально розповідає про його діяльність і поточні завдання.

– Основне завдання територіального центру – виявлення громадян, які потребують сторонньої допомоги, визначення їх індивідуальних потреб у соціальному обслуговуванні та забезпечення якісного надання соціальних послуг. Наші працівники  спільно з представниками сільських та селищних рад постійно працюють щодо виявлення одиноких непраце­здатних громадян, одиноких інвалідів, пенсіонерів та інших осіб, котрі потребують соціального обслуговування (надання соціальних послуг).

– Яка структура підпорядкованої Вам установи?

– До складу територіального центру входять такі структурні підрозділи: відділення соціальної допомоги  вдома; відділення організації  надання адресної натуральної та грошової допомоги; пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації, кабінет надання перукарських послуг.

– Деталізуйте, будь ласка, діяльність структурних підрозділів центру протягом минулого року.

– Відділення соціальної допомоги  вдома, завідувач Будзак Марія Василівна, за 2017-й надало соціальні послуги 367 одиноким громадянам. У відділенні працювало 41 соціальних робітників. Вони надавали соціальні послуги одиноким громадянам у 17 населених пунктах району, а саме:  придбання та доставка продуктів харчування, промислових, господарських товарів і медикаментів, прибирання житлового приміщення, піднесення води, дров, розпалювання печі, приготування їжі, прання білизни й одягу, надання допомоги в обробітку присадибної ділянки, прибирання подвір’я, оплата комунальних платежів, допомога в оформленні  пільг, житлових субсидій та інші. Одні послуги надають постійно, інші, сезонні – декілька разів на місяць чи в рік.

Соціальні робітники надали допомогу: у доставці та порубці дров 127 одиноким жителям, у ремонтах помешкань (побілка, фарбування) – 94. Всім одиноким громадянам, яких обслуговує територіальний центр, соціальні робітники оформили субсидії на комунальні послуги та на придбання твердого палива і скрапленого газу.

Відділення організації надання адресної натуральної та грошової допомоги, завідувач Лацко Наталя Василівна, надало соціальні послуги 526 малозабезпеченим громадян.

При відділенні функціонує банк вживаного одягу та взуття. За звітний період натуральну допомогу вживаним одягом надано 18 малозабезпеченим громадянам району, з них: одному учаснику бойових дій ОУН-УПА, 12 одиноким та 5 громадянам із числа тих, котрі прибули для тимчасового проживання на території району із АР Крим та з тимчасово окупованої території України або району проведення антитерористичної операції. Також при відділенні функціонує пункт прокату технічних та інших засобів реабілітації, де протягом 2017-го 98 громадян похилого віку й інвалідів району безкоштовно отримали у користування засоби реабілітації (палиці, милиці, ходунки, інвалідні візки).

У жовтні минулого року відділення 48 одиноким громадянам (смт. Битків, с. Зелена, с. Пасічна, с. Бистриця) видало натуральну допомогу предметами побутової гігієни.

Протягом вересня-жовтня 2017-го серед працівників територіального центру проводили благодійну акцію «Врожай милосердя» зі збору картоплі. Соціальні робітники із власних домогосподарств принесли 165 кг картоплі, яку пофасували у сітки по 15 кг та видали 11 одиноким громадянам м. Надвірна.

Щомісячно 32  учасникам бойових дій ОУН-УПА Надвірнянщини територіальний центр проводить додаткові  виплати у загальній сумі 1000 грн. кожному із обласного та районних бюджетів.

До 75-річчя створення Української Повстанської Армії та Дня козацтва 8 ветеранам-активістам районного проводу Братства ОУН-УПА придбано та вручено 8 комплектів військових костюмів на загальну суму 17600 грн., вартістю 2200 грн. кожний. Костюми пошиті у кравецькій майстерні (м. Івано-Франківськ) за кошти, виділені з місцевого бюджету відповідно до «Районної комплексної програми соціального захисту населення Надвірнянського району на 2017-2021 роки».

З нагоди відзначення Міжнародного Дня громадян похилого віку та Дня ветерана 2 жовтня 2017-го в їдальні «Світлиця» організували святковий обід для 225 громадян похилого віку і ветеранів. Серед запрошених – представники із громадських ветеранських організацій та одинокі громадяни, яких обслуговує  наш територіальний центр. Із привітальним словом до присутніх звернулись голова РДА Олександр Кеніз, голова районної ради Іван Гурмак, Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович. Працівники відділу культури РДА подарували присутнім концерт.

Спільними грамотами голови районної та міської влади нагороджено 24 активістів ветеранських громадських організацій.

При Надвірнянському ТЦСО працює кабінет надання перукарських послуг. Перелік категорій громадян, які можуть їх отримувати, безкоштовно та на платній основі затверджено розпорядженням райдержадміністрації від 26 жовтня 2015 р. № 238 «Про кабінет надання перукарських послуг при Надвірнянському територіальному центрі соціального обслуговування (надання соціальних послуг)». За 2017 рік  перукар терцентру обслужив 706 громадян, яким  надав 1518 перукарських послуг (у т. ч. 21 громадянам – перукарські послуги на платній основі). Згідно із затвердженим графіком перукар надає послуги як у кабінеті, так і на дому та бере участь у роботі мультидисциплінарних команд. Під час благодійних акцій ці послуги надавали безкоштовно.

На 2018 рік працівники терцентру оформили квитанції на пільгову передплату на районну газету «Народна Воля» для 500 малозабезпечених громадян району за кошти доброчинців.

– Яка перспектива відкриття соціальної лікарні?

– Відповідно до рішення районної ради від 4 серпня 2011 р. №153-7/2011 «Про передачу будівель та майна» територіальному центру передано у постійне користування будівлі і майно колишнього призовного пункту районного військкомату, в якому заплановано відкрити відділення стаціонарного догляду для постійного проживання та відділення денного догляду (соціальна лікарня). У листопаді 2012-го зроблено ремонт даху цього приміщення, а в листопаді 2013 року провели каналізаційну мережу до будівлі. Коштів для подальшого ремонту протягом 2014-2017 років не  передбачали.

Однак скажу, що необхідність функціонування в районі такої структури в даний час вкрай необхідна.

– Чи вплинуло на функціонування терцентру створення об`єднання територіальних громад (ОТГ)?

– У зв’язку з утворенням у Надвірнянському районі трьох ОТГ торік у грудні ми надіслали листи до голів новостворених ОТГ щодо виділення субвенції районному бюджету на фінансування заробітної плати соціальним робітникам відділення соціальної допомоги вдома у 2018 році та проведені зустрічі з керівництвом ОТГ щодо цього питання. 29 грудня 2017-го 19 соцробітників терцентру, які працюють у селищах Делятин, Ланчин, селах Волосів, Перерісль, Заріччя, Чорний Потік, повідомили про можливе вивільнення у порядку п. 1 ст. 40, ст. 492  Кодексу законів про працю України та у зв’язку з новоутвореними ОТГ. У результаті переговорів територіальний центр уклав договір про співробітництво у формі делегування виконання окремих завдань із Делятинською селищною радою ОТГ на I півріччя 2018 р., згідно з яким Делятинська ОТГ виділила субвенцію районному бюджету на фінансування зарплати 9 соціальним робітникам відділення соціальної допомоги вдома терцентру – 250 000 грн. Також терцентр уклав договір про співробітництво у формі делегування виконання окремих завдань з Ланчинською селищною радою ОТГ на 2018 рік, починаючи з 1 березня, згідно з  яким Ланчинська ОТГ виділяє субвенцію районному бюджету на фінансування зарплати 6 соціальним робітникам – 291 230 грн.

Переріслянська ОТГ відмовилась виділити субвенцію районному бюджету на фінансування зарплати трьом соціальним робітникам, які  надавали соціальні послуги у с. Перерісль та с. Волосів. У зв’язку з цим із 1 березня вони вивільнені у порядку п. 1 ст. 40  Кодексу законів про працю України та стали на облік у районний центр зайнятості, а одинокі громадяни залишилися без догляду соціальних робітників.

– Які основні ділові і моральні якості притаманні працівникам територіального центру ?

– Відповім коротко: наша повсякденна праця не обмежується виконанням конкретних службових обов`язків. Тому байдужим людям із черствим серцем не місце у нашій структурі. Колектив наш це розуміє і ось уже чверть століття щиро піклується про краян, котрі потребують допомоги і перебувають у нас на обліку.

– А скільки таких громадян перебуває на обліку в територіальному центрі?

– За станом на 1 січня ц. р. у районі проживають 769 одиноких непрацездатних громадян, з яких 158 – чоловіки та 611 жінки. З них – 466 віком до 80-ти років та 303 – віком 80 і більше років.

З числа одиноких – 142 мають статус учасника  війни, 337 – діти війни, 2 – учасники бойових дій, 9 – реабілітовані.

За станом на 1січня 2018 року в районі проживають 285 одиноких осіб з інвалідністю різних груп захворювання. Із них: I групи загального захворювання – 38 громадян, II групи загального захворювання – 84 громадян, III групи загального захворювання – 51 громадян, I групи з дитинства – 29 громадян, II групи з дитинства – 49 громадян, III групи з дитинства – 8 громадян, I групи по зору – 8 громадян, II групи по зору – 8 громадян,

Осіб з інвалідністю психічного розладу – 9 громадян.

З числа одиноких осіб з інвалідністю – 263 громадян, віком до 80-ти років, та 22 – віком від 80-ти і більше.Крім цього в терцентрі перебувають на обліку 137 – одинокопроживаючих громадян (громадяни, які проживають самотньо, але мають дітей і працездатних родичів, які повинні за законом іх доглядати).

– Вашій установі 25 років, чверть століття Ви очолюєте цей колектив, а чи є серед працівників, такі, які працюють з часу створення територіального центру ?

– Так, такі працівники є (і я цим пишаюся), це соціальні робітники: Галина Терлецька, Марія Гулей, Галина Мельник, Марія Павлишин, Любомира Грабовська, Інна Пилипюк, Марія Вольвин, Ярослава Головчук, Марія Хопта, Наталія Яремчук, Ганна Бенюк, Марія Богатчук, Олександра Яворська, Оксана Збраїлова, Галина Стельмащук, Марія Градюк, Галина Климко, Марія Голіней, а також Ганна Корчовська та Ганна Іванишин, які в зв’язку  з утворенням Переріслянської ОТГ, на жаль, звільнені з 1 березня ц. р.

Також хочу відмітити, що всі працівники  терцентру заслуговують подяки та шани.  Низький уклін всім працівникам за доброту, терпіння, щирість, любов до людей  і співчуття.

***

Завершальні слова нашої розмови з Романом Огеруком не є голослівними. Їх підтверджують листи-подяки від вдячних надвірнянців. Ось окремі рядки з них.

Каліста Ульяновська, 1926 року народження: – Поздоровляю із 25-річним ювілеєм Вашої організації. Вдячна за зустріч із Галиною Терлецькою, яка стала дорогою для мене людиною. Вона з такою увагою поставилась до мене, післяопераційної, що медики прийняли її за мою дочку, а не соціального працівника.

Галина Николин (1947 р. н.): – Дякую робітникам соціальних послуг, а особливо Галині Терлецькій, яка мене обслуговує уже три роки. Вона – ввічлива, доброзичлива, чуйна, просто безвідмовна людина, від якої жодного разу не чула слів «Не можу, не маю часу». А коли в осінньо-зимовий період у нас зупинили подачу централізованого опалення, то Галина Ігорівна фактично сама оформила документи і встановила мені у квартирі локальне. А ще оформляє документи на отримання субсидії, дбає про чистоту у квартирі та ін.

Наталія Середюк: – Доземний уклін колективу служби соціальних працівників. Ви – наші рятівники, психологи. Приходите до нас із усмішкою, приносите продукти, ліки, допомагаєте і вдома, і в лікарні. Всюди відчуваємо Вашу опіку, за що дуже дякуємо.

Устина Возняк (1927 р. н.): – п. Роман Огерук створив колектив добрих, працьовитих людей, яким із хворими немолодими людьми доводиться нелегко. Мене обслуговують понад 10 років. Тепер – Любомира Грабовська, а раніше ще дві працівниці. І всі – добрі, чуйні, уважні. Роман Огерук і сам часто відвідує своїх підопічних, цікавиться чи задоволені обслуговуванням. Я задоволена роботою колективу територіального центру соціального обслуговування та його керівника і вітаю з ювілеєм.

Орися СПІВАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/03/chvert-stolittya-piklujemos-pro-samotnih-krayan/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/03/Колектив_терцентру.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.