- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Етноколектив «Вишиванка» прикрасив фестиваль «Писанка»

Posted By Модератор On 27.04.2018 @ 12:04 In Новини | No Comments

Весна – це той прекрасний час, коли усе цвіте, буяє зеленню, природа сповнюється щебетом птахів і радістю життя. Вона вдихає надію і віру в перемогу і пробудження від зимової сплячки, звитягу краси, добра, розвитку і творчості. На цю пору припадає одне із найбільших християнських свят – Воскресіння Христове, час, коли подолана смерть, дароване нове життя і воно сповнюється змістом буття.

Все живе радіє Воскресінню Христа, природа славить за дар життя, птахи – співом, люди – веснянками, гаївками, воскресними піснями. По всіх селах і містах біля церков і на площах лунають ці піснеспіви, увічнюючи прекрасний і знаменний настрій від благої звістки.

Саме для того, щоб об`єднати всіх в єдину українську родину, у Коломиї щорічно проводять Всеукраїнський фольклорний фестиваль «Писанка», який пройшов вже в одинадцяте. Його по праву можна назвати міжнародним – виступали представники Румунії, Польщі, Словаччини, Естонії, представники ЮНЕСКО, колективи із різних куточків України. Програма фестивалю включала в себе фольклорно-етнографічні дійства великоднього, християнського і календарно-обрядового змісту.

гедзик [1]

Святкова атмосфера, різноманіття писанок, вишиванок, національних костюмів, характерних для різних регіонів країни, виставка-продаж виробів декоративно-прикладного мистецтва, майстер-класи, виступи колективів, святкова хода вулицями міста – все це наповнювало душу настроєм і гордістю, що ще зберігаються і примножуються національні традиції народного мистецтва.

Наш край на цьому фестивалі представляв аматорський етноколектив «Вишиванка» із с. Гвізд церкви Преображення Господнього УГКЦ із благословення отця Івана Гедзика.

Зберігаймо і примножуймо те, що нам залишили батьки і діди, та передаваймо своїм нащадкам. Адже в цьому – наша сила, єдність, багатство, віра, традиції, любов до Бога і до своєї рідної землі, яка допоможе прожити цей нелегкий час й здолати всякого ворога.

о. Іван ГЕДЗИК,

парох с. Гвізд.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/04/etnokolektyv-vyshyvanka-prykrasyv-festyval-pysanka/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/04/гедзик.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.