- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Глибини рідного

Posted By Модератор On 20.04.2018 @ 14:18 In Ми - українці | No Comments

Нова українська книжка завжди тішить. А такі книжки, як ця, де з любов’ю до найріднішого клаптика малої колискової батьківщини зібрано фольклорний скарб, що здавна побутує, перероджується, видозмінюється, але не втрачає свого первобутнього коріння, дуже потрібні і корисні. Адже з нього можна багато чого почерпнути, дослідити, спостерегти. Особливо, коли автор, який зібрав цей скарб, не зациклений і щирий, що ствердно можна сказати про Ганну КОВАЛЮК – талановиту і співочу, гуморну і красиву жінку, небайдужу людину, на яку просто пощастило селу з чудовою назвою Молодків.

село-моє [1]

Пані Ганна не просто сухо збирала матеріал: вона це робила з творчим підходом, щоб достукатися та зацікавити до читання, особливо молодь, якій час, цивілізація, урбанізація диктують нові правила та способи життя і буття, від чого часто у тривозі старші покоління. Гадаю, що багато кому буде цікаво дізнатися про непрості історичні події, пов’язані з селом, які переродилися в легенди та бувальщини, або, наприклад, про те, що село Молодків колись, навіть, мало статус міста тощо.

Молодьків [2]

Через поступове зникнення багатьох традицій, звичаїв, яких свято дотримувалися наші предки, неабияк вболіває і пані Ганна, на що час від часу наголошує на сторінках збірки. Адже наша нація виживала саме завдяки своїй унікальній життєлюбній, що у гармонії з природою, культурі та психології, які завжди рясніли неймовірним почуттям гумору, незліченною кількістю пісень, де можна вилити і сум, і радість та поділитися ними з іншими, щоб полегшити як власний стан, так і втішити ближнього. А також завдяки по-особливо колоритному сприйняттю світу, яке вилилося яскравими барвами та символами у вишивці, шаленством у танцях, безміром творчої уяви у легендах, казках, приказках і просто великою жагою до самого Життя.

Зауважу, що пані Ганна тут поступила дуже мудро, бо намагалася не обходити ті вкраплення і відтінки, які вбирало в себе життя людей із непростих життєвих ситуацій як прадавніх, так і недавніх пережитих часів. Бо нема жодного владно-суспільного устрою, який би не залишив свій відбиток на людських поколіннях і в ментальності зокрема. Цю книжку буде все цікавіше відкривати навіть з часом наступним поколінням.

Отже, залишається лише подякувати пані Ганні КОВАЛЮК за її працю на українське загальне благо. А книжці побажати живого руху в постійному гортанні її колоритних сторінок небайдужими читачами.

Марія ДЗЮБА,

член Національної спілки письменників  України.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/04/hlybyny-ridnoho/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/04/село-моє.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/04/Молодьків.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.