- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Поради городникам і садівникам

Posted By Модератор On 13.04.2018 @ 12:33 In Природа | No Comments

Початок весни для городника – це день, коли зацвітає мати й мачуха. Починайте готувати городне приладдя, за тиждень – грядки, а ще за 10-15 днів саджати цибулю, сіяти редьку, буряк, петрушку, моркву, горох.

час [1]

Можна звіряти й по ліщині – коли вона зацвітає – час висадки ранньої редиски та шпинату; зацвіла фіалка – сійте моркву і петрушку. Старт для ранньої картоплі – коли з`являється листя на березі, до початку цвітіння черемхи. Поява пухнастих «котиків» на вербі – час сіяти салат, капусту червонокачанну і кольрабі. Як тільки розпустяться листочки у дуба – це означає, що приморозків більше не буде, відповідно настав період висіву теплолюбивих культур: квасолі, кабачків, гарбузів. Зацвіли терен і вишня – сійте кукурудзу; черемха – висаджуємо масово картоплю і цибулю-димку; черемха і бузок – сміливо висівайте огірки під плівку, висаджуйте гладіолуси та жоржини, а також капусту на постійне місце, велику і середню цибулю-димку. Ластівки почали будувати гнізда – настало стійке тепло – висаджуйте розсаду помідорів, перцю, баклажанів у відкритий грунт. Кущі агрусу і смородини для профілактики грибкових захворювань обприскуємо розчином біопрепарату фітоспорину (3 ст. ложки на відро води).

Особливу увагу приділіть догляду за плодовими деревами вашого саду. Ранньої весни рекомендуємо використовувати глиняно-вапняний розчин для побілки дерев і саду, щоб позбавити лишайників на корі дерев, запобігти сонячним опікам, позбавити від личинок шкідників. На 10 літрів води – 1,5 кг гашеного вапна + 1 кг глини + 1 кг коров`ячого гною. Розчин добре розмішати до густоти сметани і побілити ним стовбури дерев до півтора метра висотою. Ні в якому разі не можна білити тільки самим вапняним розчином, бо він сильно обпікає кору дерев і від цього починаються різні хвороби. Необхідно привести у порядок пристовбурні круги (обгребсти, обкопати та підживити дрібним перегноєм (ні в якому разі свіжим гноєм ). Кожне пошкоджене дерево зачистити ножем до живих тканин і добре замазати біологічною замазкою «благо сад» або іншою садовою замазкою. Тоді ваш сад добре віддячить вам своїми плодами.

Галина КОЗАР,

провідний спеціаліст

Держпродслужби в Івано-Франківській обл.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/04/porady-horodnykam-i-sadivnykam/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/04/час.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.