- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Випалювання сухої трави – це злочин

Posted By Модератор On 13.04.2018 @ 12:37 In До відома краян,Природа | No Comments

При весняному випалюванні сухої рослинності пошкоджуються дерева, кущі та різноквітучі весняні рослини, види яких знаходяться під охороною законодавства. Вогонь знищує мікрофлору грунту, чим завдає значних збитків природі. Підпалювання трав часто призводить до виникнення пожеж у лісах.

випал [1]

Ті, котрі думають, що спалювання сухої трави є корисним, запам’ятайте: де пройшов вогонь, не відновиться колишнє різнотрав’я, а просто кажучи, бур’ян. У сухій траві може знаходитися пластикове сміття (пляшки, пакети та ін.), при спалюванні якого забруднюється повітря важкими металами, що шкодить здоров’ю людей.

На сьогодні Кодексом України про адміністративні порушення передбачено: за самовільне випалювання рослинності або її залишків за ч. 1. ст. 77-1 КпАП розмір штрафу для громадян складає від 170 до 340 грн., а для посадових осіб – від 850 до 1190 грн.; за правопорушення за ч. 2 ст. 77.1 КпАП розмір штрафу: для громадян від – 340 до 680 грн.; для посадових осіб – від 1190 до 1700 грн.

Жорсткіші санкції передбачені за відповідні злочини Кримінальним кодексом України, зокрема: стаття 245.

Знищення або пошкодження об’єктів рослинного світу – штраф від 300 до 500 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (5100-8500 грн.) або обмеженням волі на строк від двох до п’яти років чи позбавлення волі на той самий строк. Ті самі дії, якщо вони спричиняють загибель людей, масову загибель тварин або інші тяжкі наслідки – карають позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Підпалювання трав забороняється законом – це злочин! Якщо бачите такі наміри, зупиніть це! Викликайте поліцію, пожежну службу. Збережімо природу!

Отже, перед тим, як підпалювати траву навесні, наполегливо просимо подумати про наслідки, що можуть бути завдані природі та людям.

Адміністрація ДП «Надвірнянський лісгосп».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/04/vypalyuvannya-suhoji-travy-tse-zlochyn/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/04/випал.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.