- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Борщівник Сосновського – небезпечний та отруйний

Posted By Модератор On 18.05.2018 @ 13:34 In Застереження | No Comments

Протягом значного періоду у всіх районах області набуває поширення небезпечна шкідлива рослина – Борщівник Сосновського (Heracleum sosnowskyi Manden). На угіддях – як дикоростуча рослина, а в посівах – як бур’ян.

борщівник [1]

Основні місця його зростання – береги потічків, річок, узбіччя доріг, меліоративних каналів, деградовані луки і пасовища, необроблювані сільськогосподарські землі тощо. Особливістю є те, що зелена маса борщівника містить фурокумарин, що спричиняє опіки, викликає дерматити, особливо при попаданні на місце опіку сонячних променів. Тому навіть одноразове торкання до цієї рослини призводить до опіків. Через 1-2 дні пошкоджена поверхня тіла досягає декількох сантиметрів, важко гоїться, загострює появу інших шкірних захворювань. Тому без рукавиць і незахищеного тіла одягом до нього підходити не можна.

Потрібно систематично проводити заходи із запобігання його поширення шляхом: випасу (молоді листки рослини поїдають коні, вівці та корови); систематичного косіння; підрізання і зрізування товстих коренів шляхом обробітку грунту і викопуванням з глибини 8-12 сантиметрів, що забезпечує практично повне знищення рослини; хімічного захисту – застосовувати протягом вегетаційного періоду у фазі розетки. Проти борщівника рекомендують такі гербіциди: Старане, Антибур’ян, і інші препарати, як окремо, так і в сумішах із гліфосатами, які  можна придбати у спеціалізованих магазинах й агроаптеках.

Прикарпатська державна сільськогосподарська дослідна станція Інституту сільського господарства Карпатського регіону НААН України упродовж минулих років провела дослідження з випробування гербіцидів, запропонованих у боротьбі з насадженнями рослин борщівника Сосновського. Результати випробувань показали, що найефективнішою є бакова суміш гербіцидів «Зернодар-Чистопол-Хлібодар-ПАР Корона». Слід суворо дотримуватись регламентів і санітарних правил, виписаних на етикетках упаковок гербіцидів.

Галина КОЗАР,

провідний спеціаліст Держпродспоживслужби.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/05/borschivnyk-sosnovskoho-nebezpechnyj-ta-otrujnyj/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/05/борщівник.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.