- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Героїчний дух минулих поколінь надихає на працю і боротьбу

Posted By Модератор On 25.05.2018 @ 13:27 In Нація,Тема дня | No Comments

військові [1]

У середу, 23 травня н. р., Надвірнянщина урочисто відзначила День Героїв, чим засвідчила тверду волю українців навіть і в нинішньому нелегкому часі торувати героїчним шляхом праці й боротьби до найвищої мети – становлення і зміцнення Української Самостійної Соборної Держави.

влада [2]

Урочисту мить свята підкреслили мелодії пісень УПА у виконанні народного аматорського духового оркестру районного будинку культури під орудою Богдана Абрата. Упродовж уже кількох років основним місцем проведення цього патріотичного заходу є сквер пам`яті героїв УПА Марти та Мирона Свідруків у центрі Надвірної. Ось і цього разу до пам`ятного знаку легендарним надвірнянцям (братові і сестрі) поклали квіти представники влади району та міста.

У почесній варті учні Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату. Поруч вишикувалися новітні герої сучасної України – захисники східних рубежів держави від московського окупанта.

Панахиду за полеглими Героями, котрі пожертвували життям за національну ідею, відправили у співслужінні з іншими священиками протопресвітер Надвірнянського протопресвітеріату, парох громади Прокатедрального собору Благовіщення Пресвятої Діви Марії УГКЦ о. Андрій Бакота та митрофорний протоієрей, декан Надвірнянський УПЦ Київського патріархату отець Олег Траско.

священики [3]

До учасників святкового дійства звернувся вояк УПА, член районного проводу Братства УПА Іван Кисляк, який прочитав власну поезію, присвячену подвигу національних Героїв України.

Депутат обласної ради, голова Надвірнянської райорганізації ВО «Свобода» Михайло Іваночко у своєму виступі зазначив, що свято Героїв – це день пам`яті тих, котрі віддали своє життя за волю України. Навів  слова ідеолога українського націоналізму Миколи Міхновського, які актуальні й нині: «Ми повинні силою взяти те, що нам належить, що у нас забрали». Михайло Іваночко зупинився на історичних передумовах, що спричинили відзначення свята Героїв, наголосивши, що і сьогодні за Вкраїну, її територіальну цілісність гинуть знову українські Герої. Окупант – той самий, – зауважив Михайло Іваночко. – І ворог той самий – Москва.

Водночас нинішнього року ми святкуємо 100-річчя української революції. Та нічого не змінилося, – зауважив промовець і продовжив: – Прикро констатувати, але нічого не змінилося. Понад чотири роки пройшло після Революції Гідності, але жодний злочинець не сидить у в`язниці. Жодний злочинець не покараний, а навпаки – карають патріотів… Михайло Іваночко вважає, що в Україні – режим внутрішньої окупації, який розпочався ще з 1991 року. А найбільшим злом нашої держави є олігархи – ті, котрі на початку 90-х минулого століття за компартійні кошти скупили стратегічні підприємства і нині продовжують скуповувати (як, приміром, Одеський припортовий завод…). Серед найсвіжіших намагань олігархів – підготовка до продажу української землі… Торкнувся також гострої теми депутатської недоторканості, нового закону про вибори. На завершення обласний депутат закликав: – Маємо розуміти, що ми є господарі на своїй землі, шанувати і пам`ятати своїх героїв. Нація, яка не шанує своїх героїв, приречена на загибель. Пам`ятаймо Героїв, бо історія не любить зради, – наголосив промовець.

Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович вважає, що саме травень спонукає нас по-іншому оцінювати й усвідомлювати геройський чин співвітчизників, які за покликом душі зі зброєю у руках опинилися у вирі боротьби за звільнення рідної землі від поневолювачів. Очільник міста наголосив на значущості історичних постатей української нації для відродження незалежності України.

– Нині, як ніколи, актуальне слово герої, – сказав Зіновій Андрійович. – Герої – ті, котрі захищають східні українські терени, герої – це і волонтери, герої – і ті, котрі добросовісною працею тут, на місцях, будують незалежність, подаровану нам без пролиття жодної краплі крові у 1991-му.

Окреме звернення міський голова адресував бійцям московсько-української війни, дякуючи їм за їх подвиг і висловлюючи слова пошани та пам`яті полеглим у донецьких степах…

військо [4]

Зіновій Андрійович закликав краян бути гідними подвигу Героїв, а також мати силу і мужність вистояти у цей важкий час війни, коли Україну розривають зсередини, бути єдиними у прагненні здобути перемогу.

Виступаючи перед присутніми, керівник центру надання допомоги учасникам операції об`єднаних сил (антитерористичної операції) Володимир Свідрак, зокрема, підкреслив: «– Свято Героїв – це свято Героїв, які були, це – свято Героїв, котрі є, це – свято Героїв, які будуть! Свято Героїв потрібно, щоби на вчинках героїв, які захищали свій край, виховувалися нові покоління захисників Батьківщини. У всіх народів є ціла система свят, що возвеличують подвиги співвітчизників, бо на цьому будується світогляд, культура та виховання нації.

Свято Героїв – це свято величі духу українських вояків, борців за волю України. Воно є символом незборимості Української нації. Для нас це є свято тому, що на величі духу плекають нових героїв, нових захисників нації та незалежної України, зробив акцент воїн східного фронту і продовжив: Нашій нації довелося пережити багато жахливих подій, про які раніше не могли й подумати в ХХІ столітті, та сьогодні історія безжальна… Вона назавжди закарбується у серцях українців нестерпним болем, що з року в рік нагадуватиме сумний початок 2014-го… Її важко буде дочитати до крапки… Просимо в Бога миру нашій землі. Дякуємо Господу за життя. Будьмо гідні подвигу героїв-українців, гідні їхньої слави та безсмертного чину.

Голова районної ради Іван Гурмак, голова райдержадміністрації Олександр Кеніз та Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович вручили нагороди «За заслуги перед Надвірнянщиною» учасникам бойових дій на сході України: Володимиру Андріїву, Євгенію Боднарчуку, Дмитрові Винниченку, Назарію Глуханюку, Володимирові Губ`яну, Степанові Дем`янчуку, Андрію Дричаку, Володимирові Свідраку, Андрієві Іванишаку, Василеві Хопті, Андрію Холоду, Василеві Христіну.

чуревич [5]

Спільними грамотами районних держадміністрації і ради та міської ради нагороджені: учасники бойових дій Ольга Заворотнікова, Михайло Кузьмук, Любомир Олеськів, Тарас Кухарук, Юрій Кузьміч, Тарас Тимчук, а також вояки УПА Олексій Білоус, Марія Жупник, Богдан Лучко, Анна Щерб`юк, Михайло Осташук.

У барвистий вінок шани героям вплели свої виступи вокальний  ансамбль Гвіздського сільського БК під орудою Уляни Боднарук та народний аматорський чоловічий квартет «Легіт» (кер. Віктор Чудновський) районного БК, які спільно з ведучою Галиною Чуревич майстерно втілили творчий задум автора сценарію провідного методиста РБК Дарії Гринішак.

Під час урочистостей краяни ознайомилися із розгорнутою під відкритим небом виставкою зброї, амуніції та використаних боєприпасів, зорганізованою воїнами східного фронту.

Леся ДУТЧАК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/05/herojichnyj-duh-mynulyh-pokolin-nadyhaje-na-pratsyu-i-borotbu/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/05/військові.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/05/влада.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/05/священики.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/05/військо1.jpg

[5] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/05/чуревич.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.