- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Не допустити необґрунтованого збільшення рентної плати для водоканалів

Posted By Модератор On 04.05.2018 @ 12:01 In Депутати за роботою | No Comments

Один із лідерів партії РУХ НОВИХ СИЛ народний депутат України Юрій Дерев’янко звернувся із запитом до в. о. голови Державної фіскальної служби Мирослава Продана, в якому просить не допустити необґрунтованого збільшення ренти для водоканалів, що може призвести до підвищення тарифів для населення.

Ю. Дерев`янко повідомив, що до нього звернувся директор КП «Надвірнаводоканал» Василь Литвинюк та Богородчанський селищний голова Ростислав Заремба щодо недопущення необґрунтованого збільшення рентної плати за спеціальне використання води для первинних споживачів води і підвищення тарифів для жителів на ЖКП із водопостачання та водовідведення.

Депутат зазначив, що зі звернень вбачається, що законом «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо покращення інвестиційного клімату в Україні» внесені зміни у статтю 255 Податкового кодексу України «Рентна плата за спеціальне використання води», які набрали чинність із 1 січня 2018 р.

«До внесення відповідних змін водоканали сплачували платежі за воду, яку вони використовували для технологічних потреб, та за втрати води у мережі. Юридичні особи сплачували рентну плату за воду, яку вони витрачали для своїх потреб. Бюджетні установи та населення рентну плату не сплачували», – пояснив нардеп.

Згідно з тлумаченням ДФС України вищевказаного законодавчого положення, наслідком змін у Податковому кодексі України стала зміна податкової бази для розрахунку розміру рентної плати шляхом включення в неї обсягів води, які споживають усі споживачі (у т. ч. населення та бюджетні організації), та покладення обов`язку зі сплати таких платежів на водоканали.

– Рентна плата для водоканалів зростає майже в чотири рази, оскільки основними споживачами послуг водопостачання є населення, – обурився Ю. Дерев`янко.

Наприклад, для КП «Надвірнаводоканал» рентна плата збільшується з 71,7 до 289 тисяч гривень на рік, а для водоканалу в селищі Богородчани Івано-Франківської області – з 19,109 до 129,874 тисяч гривень на рік.

Тому Дерев`янко просить Продана надати роз»яснення: чи передбачає норма п. 255.3 ст. 255 Податкового кодексу України включення до об`єкта оподаткування рентною платою за спеціальне використання води обсягів води, які використовують усі споживачі, чи є певні винятки та які саме; чи зобов`язані комунальні підприємства із водопостачання та/або водовідведення сплачувати рентну плату, виходячи з обсягів води, які використовують усі споживачі; що включає у себе фактичний обсяг води, який використовують водокористувачі, визначений як об`єкт оподаткування рентною платою за спеціальне використання води згідно з п. 255.3 ст. 255 Податкового кодексу України.

Також Дерев`янко просить перевірити обставини, викладені у його депутатському запиті, та вжити заходів щодо: перегляду та/або скасування листа ДФС «Про адміністрування у 2018 році рентної плати за спеціальне використання води» від 19 січня 2018 р.; недопущення необґрунтованого збільшення рентної плати за спеціальне використання води для водоканалів та підвищення тарифів для населення на житлово-комунальні послуги із водопостачання та водовідведення та взяти вирішення згаданих питань під особистий контроль, інформує прес-служба народного депутата України Юрія Дерев’янка.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/05/ne-dopustyty-neobgruntovanoho-zbilshennya-rentnoji-platy-dlya-vodokanaliv/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.