- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Вимога – змінити виборче законодавство

Posted By Модератор On 25.05.2018 @ 12:57 In Суспільство | No Comments

В Україні і досі діє змішана пропорційно-мажоритарна виборча система, ухвалена у 2011 році в інтересах режиму Януковича. Відтак одна частина депутатів обирається на мажоритарних округах, де перемагає завдяки підкупу виборців та використанню адмінресурсу, а інша – за закритими пропорційними списками, місця в яких продаються.

Тому активісти партії «РУХ НОВИХ СИЛ» на Прикарпатті ініціювали звернення до обласної ради, в якому просять  депутатів вимагати від Верховної Ради ухвалення у другому читанні проекту виборчого кодексу та встановлення пропорційної виборчої системи з відкритими регіональними списками. Під відповідним зверненням до обласних обранців уже підписалися чимало представників політичних партій та громадських організацій, зокрема, «Самопоміч», «Громадянська позиція», «Європейська партія», «УКРОП», ГО «Стоп: корупція», правозахисна організація «Об’єднання Богдана Хмельницького».

«Корумповану виборчу систему необхідно скасувати. Завдяки пропорційній системі із відкритими регіональними списками українці зможуть обирати не просто партії, а конкретних кандидатів у ці партії, які мають довіру людей. Якщо велика кількість партій і громадських організацій підтримають наше звернення, то є більшою ймовірність того, що і в обласній раді за нього проголосують. Таким чином Прикарпаття висловить свою позицію щодо необхідності зміни виборчої системи», – переконаний керівник Івано-Франківської міської організації партії «РУХ НОВИХ СИЛ» Руслан Мельник.

Відзначимо, що у Києві 17 травня РУХ НОВИХ СИЛ разом з іншими опозиційними силами вийшов на всеукраїнську акцію «НІ! Виборам за законом Януковича» біля Верховної Ради.

Народний депутат України Юрій Дерев’янко наголосив, що РНС виступає за європейську систему виборів в інтересах народу, а не олігархів.

«Олігархи не повинні панувати в Україні і розставляти своїх «ляльок» на посади. Їх влаштовує виборча система Януковича: мажоритарка і закриті списки. Мажоритарка дає змогу купувати голоси, тиснути адміністративним ресурсом і проштовхувати кандидатів, які вигідні олігархам. Закриті списки – корупційна система, коли кандидат може принести гроші і на партійному рівні домовитись про місце у списку. Мають бути відкриті партійні списки, повне скасування мажоритарки та заборона політичної реклами. На вибори витрачають колосальну кількість грошей, вплив на людей здійснюють через ЗМІ, зокрема, телебачення. Допустимі дебати, але тотальне зомбування громадян є неприпустимим», – наголосив він.

Ю. Дерев’янко упевнений, що змусити парламент прийняти новий Виборчий кодекс може тільки тиск громадськості: «Сьогодні законопроект проголосований у першому читанні, але робоча група дуже кволо працює, бо Адміністрація Президента не зацікавлена, щоб ця система змінилась. Єдиний спосіб змусити їх це зробити – чинити громадський тиск», інформує прес-служба РНС.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/05/vymoha-zminyty-vyborche-zakonodavstvo/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.