- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Дорога Делятин-Яблунів – заблокована: порозуміння мусить настати

Posted By Модератор On 08.06.2018 @ 14:24 In Ситуація | No Comments

Група жителів сіл Заріччя, Білі Ослави та Чорні Ослави, Чорного Потоку Надвірнянського і Стопчатова, Нижнього і Верхнього Березовів, Акрешори, Текучої Косівського району заблокували автомобільну дорогу Делятин – Яблунів з вимогою негайно розпочати її ремонт. Акція, яка розпочалася 1 червня, триває й досі, жодного порозуміння із мітингувальниками представникам обласної влади так і народних депутатів знайти поки що не вдалося.

дорога [1]

У вівторок, 5 квітня, діяв жорсткий метод перекриття дороги: автомобілі пропускали тільки 20 хвилин кожні 4 години, а наступного дня його “пом’якшили” – 40 хвилин закрито і двадцять відкрито. За словами пікетувальників, безперешкодно проїжджають пожежні автомобілі та медичної допомоги, транспортні засоби, де перебувають малолітні діти, люди поважного віку, хворі.

За останньою інформацією, яка оприлюднена у засобах масової інформації та самими активістами із перекриття дороги, перемовини із обласною владою нічого не дали, після зустрічей із помічниками народними депутатами України від Прикарпаття питання ремонту автомобільної дороги Делятин – Яблунів повинні винести на розгляд профільного комітету Верховної Ради України, сподіваючись, що у держбюджеті вдасться вишукати необхідну суму для цього страждального шляху. Також спеціалісти фірми-підрядника розпочали ремонт моста через річку Прут, який перебуває в аварійному стані.

Прокоментували події щодо перекриття дороги Делятин-Яблунів представники обласної влади.

Голова ОДА Олег Гончарук про ці події сказав так:

«Із першого січня 2018 року дороги місцевого значення передані на утримання ОДА, а це понад 3100 км. На їх утримання і ремонт виділено 279 млн. грн. Розуміючи, що цей фінансовий ресурс є обмежений, ми тривалий період вели обговорення з органами місцевої та виконавчої влади, і, врахувавши їхні пропозиції, нам вдалося напрацювати спільну Концепцію ремонту місцевих доріг Прикарпаття на найближчі три роки. На жаль, події останніх днів засвідчують початок передвиборної кампанії».   Голова ОДА звернувся до всіх представників місцевої та виконавчої влади області, представників громадських організацій, ветеранів АТО «відкинути емоції, категоричність і тиск та об`єднати зусилля для спільного вирішення проблеми. Маємо враховувати наші реалії та фінансові можливості держави і краю».

Голова обласної ради на своїй сторінці у Фейсбуці Олександр Сич відреагував так:

«Знаю, що деякі недобросовісні політики намагаються спрямувати енергію людей проти обласної ради, вимагаючи прийняття нею рішення про спрямування додаткових коштів на ремонт цієї дороги. Й при цьому покладаючи відповідальність на голову обласної ради та її депутатів. Інформую, що обласна рада не має жодного відношення до поділу коштів дорожнього фонду, які спрямовані як субвенція з державного бюджету на ремонт доріг місцевого значення. А, отже, і не може приймати жодних рішень з цього питання».

Варто звернути увагу і на таку офіційну інформацію.

Згідно з договором №70 від 29 серпня 2017 р. між Службою автомобільних доріг в Івано-Франківській області і ТОВ «ПБС» проводиться поточний середній ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення Яблунів-Делятин на ділянці км 0+000-км 33+320. Ціна договору – 240 млн 650 тис. грн., у т. ч. 239 млн. 650 тис. грн. – кошти Держбюджету України; 1 млн. грн. – кошти місцевого бюджету. Термін надання послуг протягом серпня 2017 – грудень 2018 року.

Із 1 січня 2018 року автомобільна дорога Яблунів-Делятин перебуває на балансі департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської облдержадміністрації згідно з розпорядженням ОДА №825 від 27 грудня 2017 р. Наприкінці 2017 року відремонтовано ділянку 1,1 км. Загальна протяжність – 33,3 км, у т. ч. територією Надвірнянського району – 15,5 км із чорнощебеневим покриттям (IV категорія). На даний час облдержадміністрацією затверджено перелік об`єктів поточного середнього ремонту за рахунок коштів субвенції держбюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення. Цим переліком передбачено на  продовження робіт згаданого ремонту дороги Яблунів-Делятин 40 млн. грн. Ці роботи будуть розпочаті найближчим часом. Про це повідомив Надвірнянську РДА перший заступник начальника Служби автодоріг в області Л. Семанів офіційним листом від 30 травня ц. р.

Торік підрядна фірма ТОВ «ПБС» відремонтувала дороги на території нашої області Львів-Мукачево, Делятин-Раківчик, Івано-Франківськ-Надвірна. Розпочали також ремонт моста через залізницю у Делятині та у Ланчині.

Загалом у дорожньому фонді на нашу область передбачено в цьому році 278,8 млн. грн., у 2019 р. – 481 млн. грн., у 2020 р. – 656 млн. грн.

Критичною ситуація стала і в Бистриці, де також жителі розпочали блокування дороги Івано-Франківськ-Бистриця, оскільки важка техніка, якою перевозять і трелюють ліс, зумовлює значні пошкодження асфальтного покриття і, на жаль, навіть призводить до трагічних випадків, коли неможливо медикам оперативно добратися до хворого.  У вівторок, 5 червня, відбулася зустріч бистричан із першим заступником голови РДА Богданом Зеленчуком, де досягнуто конструктивних домовленостей щодо покращення стану дорожнього покриття і вирішення ситуації зі сплатою податків у сільський та районний бюджети від суб’єктів господарювання, які займаються лісозаготівлею.

Ця ситуація у черговий раз показує одну із найбільших проблем Надвірнянського, та й, ймовірно, інших районів Прикарпаття – мало до яких населених пунктів ведуть нормальні дороги без ям та вибоїн. Та, щоб її вирішити потрібні чималі вливання із держбюджету. Маштабне дорожнє будівництво неможливе за фінансові ресурси обласного чи районного бюджетів.

Наш кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/06/doroha-delyatyn-yabluniv-zablokovana-porozuminnya-musyt-nastaty/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/06/дорога1.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.