- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Дороги в області потребують ремонту і постійного контролю – владного і громади

Posted By Модератор On 15.06.2018 @ 15:25 In Новини | No Comments

Минулого і цього тижня Івано-Франківщину струсонули перекриття доріг мітингарями. Спочатку до такого вимушеного кроку вдалися жителі сіл Надвірнянського і Косівського районів, для яких основною транспортною артерією є дорога Делятин-Яблунів. Подібні акції відбулися і в селі Бистриця нашого району, у Болехівській міській раді та в Рожнятівському районі.

У цьоготижневий понеділок із метою пошуку методів ремонту автошляхів відбулася нарада під керівництвом голови ОДА Олега Гончарука за участі відповідальних працівників облдержадміністрації, голови обласної ради Олександра Сича, голів територіальних одиниць області, депутатів обласної і Верховної Рад України та учасників блокування дороги Делятин-Яблунів.

Олег Гончарук відзначив, що завдяки консолідованій позиції усіх рівнів влади, підтримці народних депутатів України від Прикарпаття впродовж трьох років на ремонт обласних доріг державного значення спрямували понад 3,3 млрд. гривень, – У підсумку, ми стали лідером за обсягами фінансування будівельно-ремонтних робіт на дорогах.

На сьогодні, за словами Олега Гончарука, найбільшого капіталовкладення потребують автошляхи місцевого значення, які не ремонтували понад двадцять років. Їхня загальна протяжність 3200 кілометрів. На утримання і ремонт таких доріг область отримала 278 мільйонів гривень. 80 мільйонів спрямують на середній ремонт цих автошляхів, ще 80 – на дрібний поточний ремонт. Окрім того, частину грошей направлять на утримання й експлуатацію доріг, ще частину – на повернення боргу за проведений у минулому році ремонт дорожнього покриття.

Варто зазначити, що наразі сформовано перелік найпроблемніших ділянок доріг, – а це 385 км автошляхів, – де проведуть ремонти, вартість одного кілометра яких становитиме понад три мільйони гривень. Також заплановано відновлення п’яти автомобільних мостів, які перебувають в аварійному стані, зокрема, у Ланчині та Делятині Надвірнянського району, с. Спас Рожнятівського району, Болехові і Тисмениці.

Начальник Служби автомобільних доріг в області Василь Буджак зазначив, що коли у 2017 році приймали рішення про проведення тендеру на ремонт дороги, то розраховували на фінансовий ресурс від митного експерименту, від якого очікували додаткових 900 млн. грн. на нашу область. Але Кабмін згодом змінив порядок фінансування і в 2018 році цих коштів нема. До прикладу, тільки фірмі «ПБС» боргують 250 млн. грн. за виконані роботи.

Голова обласної ради Олександр Сич наголосив на потребі вишукування коштів для ремонту інших проблемних доріг Прикарпаття, які викликають соціальну напругу. – Я доручив голові постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків Миколі Палійчуку проаналізувати можливості обласного бюджету, але, знаючи наш фінансовий ресурс, можу сказати, що необхідних грошей ми не знайдемо, – зауважив голова обласної ради.

У той же час посадовець відзначив, що частково вирішити питання фінансування ремонту доріг в області можна завдяки коштам з акцизу на пальне та за рахунок дешевих міжнародних кредитів. – Пропоную проаналізувати скільки акцизу на пальне збирають в Івано-Франківській області, скільки надходить у державний бюджет  і скільки його нам повернули в область. Якщо пропорційно ця цифра є мізерна, то пропоную на чергову сесію, яка відбудеться 22 червня цього року, підготувати інформацію про стан фінансування ремонту доріг і, при  потребі, проект звернення до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо збільшення фінансового ресурсу на ці потреби, інформують офіційні сайти ОДА й обласної ради.

***

У райдержадміністрації повідомили, що прийнято розпорядження Івано-Франківської облдержадміністрації № 329 від 11 червня ц. р., яким затверджено, зокрема, перелік об`єктів поточного середнього ремонту автомобільних доріг, у т. ч. О090802 Яблунів-Делятин на ділянці км 0+000-км 33+320. Для цього додатково передбачено 20 млн. грн. Координує роботу щодо виконання цього розпорядження департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА (нач. В. Рачкевич).

Необхідні ремонтні роботи на згаданій ділянці мають розпочатися не пізніше 25 червня ц. р. Керівництво облдержадміністрації та обласної ради вишукуватиме додаткові ресурси на ремонт згаданої дороги за результатами перевиконання дохідної частини обласного бюджету за перше півріччя ц. р.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/06/dorohy-v-oblasti-potrebuyut-remontu-i-postijnoho-kontrolyu-vladnoho-i-hromady/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.