- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Не вмира козацька воля і слава гетьманська

Posted By Модератор On 22.06.2018 @ 14:44 In Фестивальне | No Comments

Батурин кличе на «Шаблю»

На три останні дні червня гетьманська столиця Батурин перетвориться на фестивальний майданчик. Девізом цьогорічного фестивалю «Шабля», який проходитиме 28-30 червня, стане вислів Івана Мазепи: «Же през шаблю маєм право». Він проголошений 300 років тому, але залишається актуальним дотепер.

батурин [1]

Логотип фестивалю оформив відомий український художник із Києва Володимир Таран, що використав стилізований козацький скоропис та палітру червоно-чорних кольорів, яка асоціюється з прапором українських націоналістів та має велике смислове значення. Є і шабля, а літера «Ш» виконана у формі тризуба.

Програма фестивалю пропонує безліч активностей, концертів і розваг як для дорослих, так і для дітей. Саме тому відвідати Батурин запрошують сім’ями. До речі, зона проведення фестивалю визначена місцем, де заборонені куріння та вживання алкогольних напоїв.

Упродовж трьох днів проводитимуть екскурсії, під час яких гості зможуть відвідати Цитадель Батуринської фортеці, Палац Кирила Розумовського й Будинок Генерального суду (будинок Кочубея).

Другий день фестивалю названий «Визвольні змагання» і буде цікавий для тих, хто має бажання взяти участь у турнірі зі спортивного орієнтування та квесті «Стежками Конституції», а також оглянути військово-історичну реконструкцію. Крім того, проводитимуть Богослужіння в церкві Воскресіння Господнього та панахиду біля пам’ятника Героям Батуринської трагедії 1708 року. Показові козацькі «змаги» із залученням гостей та учасників фестивалю, підбиття підсумків змагань та визначення переможців відбудуться останнього дня.

Молодь може спробувати себе в дебатах на тему «Конституція, право та державотворення» або відпочити, сходивши на українську дискотеку.

Окрім основної програми, кожного дня працюватимуть майстер-класи, атракціони для дітей, ярмарок сувенірів та видавництв. Представлять унікальну можливість здійснити політ на повітряній кулі та оглянути всі пам’ятки Батурина одразу: Палац Кирила Розумовського, Цитадель, Покровську церкву, Воскресенську церкву-усипальницю Кирила Розумовського, Будинок генерального судді Кочубея і пам’ятник Батуринській трагедії.

Гості фестивалю зможуть зупинитися в наметовому містечку, що розташоване поблизу Майдану слави, і матимуть доступ до всіх зручностей, які надають організатори. Працюватиме зона харчування.

Батурин у новому форматі відкриває сторінки своєї історії. Нагадаємо: засноване на початку XVII століття, місто швидко стало одним із ремісничо-торгових центрів Речі Посполитої. Перейшовши під контроль Війська Запорізького під час національно-визвольної війни, перетворилось на сотенний центр, а у 1669-му стало гетьманською столицею. Після переходу Івана Мазепи на бік шведського короля у 1708 р. зруйноване за наказом Петра І, потім відновлене й розбудоване за гетьманування Кирила Розумовського. Ліквідація гетьманства 1764 р. загальмувала розвиток Батурина. У 1781-му Батурин став волосним центром і залишався у цьому статусі до 1918 року.

Організатори триденного свята історії та мистецтва – Батуринська міська рада ОТГ та Національний історико-культурний заповідник «Гетьманська столиця» – запевняють: Батурин-Фест «Шабля» стане продовжувачем кращих традицій Козацького свята, але буде концептуально новим. Фест стане щорічним та орієнтованим, у першу чергу, на українську молодь.

За матеріалами преси.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/06/ne-vmyra-kozatska-volya-i-slava-hetmanska/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/06/батурин.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.