- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Визначено «п`ятірку» пріоритетних питань

Posted By Модератор On 22.06.2018 @ 15:09 In У районній раді | No Comments

Майже два десятки питань порядку денного ХХ сесії районної ради, яка відбулась учора, 21 червня, обговорили на Дні депутата, 14 червня ц. р., під орудою голови районної ради Івана  Гурмака. Керівник представницької влади Надвірнянщини, налаштовуючи депутатів на ефективну працю,  виокремив «п`ятірку» основних питань, що стосуються, зокрема, звіту голови райдержадміністрації про виконання районного бюджету за перший квартал 2018 року, а також стану поводження з твердими побутовими відходами у районі; створення комунального некомерційного підприємства «Надвірнянський центр первинної медико-санітарної допомоги»; ходу підготовки бюджетних установ до опалювального сезону 2018-2019 рр.

Обговорення питання про інформацію Надвірнянського відділу поліції про стан законності, боротьби зі злочинністю, охорони громадського порядку та результати діяльності на території району за 2017 рік перенесено на наступну сесію районної ради.

Заступник начальника, начальник бюджетного відділу управління фінансів райдержадміністрації Леся Свідрак, звітуючи про виконання районного бюджету за перший квартал ц. р., зазначила, що надходження до загального та спеціального фондів райбюджету склали 339810,4 тис. грн.; міжбюджетні трансферти з державної та місцевих скарбниць – 310297,1 тис. грн.

Основним платежем до районного бюджету й надалі залишається податок на доходи фізичних осіб (ПДФО), питома вага якого у загальній сумі надходжень становить 92,8 відс. За перший квартал н. р. надійшло 26058,3 тис. грн. ПДФО, що на 5723,3 тис. грн. більше від уточнених призначень на цей період. Виконання до річних призначень складає 21,8 відс.

Велику увагу депутати зосередили на питанні про поводження з твердими побутовими відходами на території району, про що доповідав начальник відділу архітектури, містобудування, містобудівного кадастру та житлово-комунального господарства РДА Тарас Угринчук.

На сьогодні в основному тверді побутові відходи збирають та вивозять у змішаному стані на санкціоновані та несанкціоновані сміттєзвалища, констатував керівник структурного підрозділу виконавчої влади району.

Відділ архітектури, містобудування, містобудівного кадастру та ЖКГ райдержадміністрації розробив «Програму поводження з твердими побутовими відходами у Надвірнянському районі до 2020 року», затверджену рішенням сесії районної ради від 8 червня 2017 р. № 368-13/2017.

На 2018 рік Програмою для збору та утилізації ТПВ органам місцевого самоврядування передбачено з районного бюджету 200 тис. грн.

Згідно з рішенням сесії районної ради від 14 липня 2016 р. «Про поводження з твердими побутовими відходами на території району» органи місцевого самоврядування розробили та затвердили Правила благоустрою населених пунктів, які передбачають відповідальність за порушення норм поводження з ТПВ та вирішать питання організації збору і способи транспортування ТПВ у населених пунктах. На сьогодні у населених пунктах затверджені правила благоустрою та схеми санітарного чищення територій.

Збиранням та перевезенням ТПВ у районі займаються 4 комунальні підприємства: КП «Надвірнакомунсервіс»; КП «Сільекобуд»; комунальне підприємство «Комунгосп» Делятинської селищної ради; комунальне підприємство «Карпати» Ланчинської селищної ради, з якими органи місцевого самоврядування уклали угоди.

Для вирішення складної ситуації у сфері поводження з побутовими відходами Надвірнянська міська рада вишукала та відвела земельну ділянку для будівництва полігону ТПВ зі сміттєсортувальною лінією в урочищі «Чобіток» (9,77 га). З метою забезпечення альтернативного варіанту для будівництва полігону ТПВ і сміттєсортувальної лінії Надвірнянська міська рада ініціювала розроблення детального плану території, орієнтовною площею 10 га, на вул. Майданська у Надвірній.

Розуміючи те, що сміттєпереробні чи сміттєспалювальні заводи можуть нести загрозу навколишньому середо­вищу, Надвірнянська міська рада надала технічне завдання проектній організації на проектування саме полігону ТПВ зі сміттєсортувальною лінією, щоб 40-60 відс. усієї кількості ТПВ відібрати та відправити на переробку, як вторинну сировину (ПЕТ-пляшки, плівка, папір, склобій, метал тощо), а залишок утилізувати на полігон ТПВ згідно з правилами та нормами чинного законодавства України.

Під будівництво полігону ТПВ зі сміттєсортувальною лінією розгляули три варіанти вибору земельних ділянок: в урочищі «Чобіток» м. Надвірна (виготовлено проектно-кошторисну документацію); в мікрорайоні на вул. Майданська у Надвірній (біля заводу ПАТ «Нафтохімік Прикарпаття»); нa території Делятинської ОТГ (за межами населеного пункту смт. Делятин).

Більшість учасників наради висловилися за найоптимальніший варіант серед запропонованих земельних ділянок – проект в урочищі «Чобіток» м. Надвірна.

Тарас Угринчук наголосив, що основний збір і захоронення ТПВ передбачають проводити на полігоні у с. Рибне Тисменицького району. Місцеві ради також повинні готуватися до роздільного збору сміття.

Конкретні питання з метою з`ясувати деталі пропонованої стратегії поводження з ТПВ у районі Тарасові Угринчуку прозвучали від депутатів Андрія Карманського, Іванни Савчук, Ігоря Писклинця, Андрія Крицького. Депутати підтримали проект рішення з цього питання, внісши істотні доповнення та пропозиції.

Яскравим свідченням реформ, зокрема,  медичної у дії стало обговорення на Дні депутата створення комунального некомерційного підприємства «Надвірнянський центр первинної медико-санітарної допомоги» за координацією заступника головного лікаря центральної районної лікарні Емілії Сем`янів. У новоствореному підприємстві надаватимуть первинну медичну допомогу й керуватимуть медичним обслуговуванням жителів Надвірнянщини. До структури центру ПМД ввійдуть: два амбулаторно-поліклінічні (терапевтичне і педіатричне) відділення, шість амбулаторій загальної практики-сімейної медицини, Битківська міська амбулаторія та 16 фельдшерсько-акушерських пунктів.

Депутати уважно обговорили і вивчили й інші матеріали ХХ сесії та опісля продовжили свою роботу у профільних постійних депутатських комісіях районної ради.

Леся ДУТЧАК «Народна Воля».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/06/vyznacheno-pyatirku-priorytetnyh-pytan/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.