- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Надвірнянщина гідно і піднесено відзначила День Незалежності рідної Держави

Posted By Модератор On 31.08.2018 @ 15:22 In Тема дня | No Comments

пок-квітів [1]

Особливо величально звучали церковні дзвони 24 серпня, скликаючи краян на Божественні Літургії. Склавши щирі молитви за долю Української Держави, надвірнянці і гості міста зійшлися на майдані Шевченка на урочистості з нагоди 27-ї річниці Дня Незалежності України. Тут під звучання патріотичних мелодій у виконанні духового оркестру під керівництвом Богдана Абрата зібралися священнослужителі, керівництво району і міста, державні посадовці, вояки ОУН-УПА, нинішні захисники територіальної цілісності України та майбутні – в особі вихованців Прикарпатського військово-спортивного ліцею-інтернату, а також представники трудових колективів, громадських організацій, просто небайдужі краяни та гості, серед яких делегації повітів і міст-побратимів із Польщі, Румунії, Чехії.

Шевченко [2]

«З Днем народження, моя Державо!// Зі святом добрим і святим!// Нехай же лине тільки добра слава// Про Україну нашу звідусіль». Після таких перших возвеличених привітань кошики із пишними квітами шанобливо поклали до Стели Героям Небесної Сот­ні, Могили Борцям за волю України та пам`ятника Тарасові Шевченку від райдержадміністрації, районної і міської рад, від офіційних делегацій м. Пруднік (Польща). м. Крнов (Чеська Республіка), м. Шомкута Маре (Румунія), а також громадськості району та м. Надвірна.

Під тужливу мелодію пісні «Плине кача» у скорботі і пошанівку схилені голови під час мовчання за полеглими борцями за волю України. Це ще раз промовисто засвідчило, що 24 серпня не лише День народження Держави, а й свято пам`яті про цілі покоління наших предків, котрі творили націю і боролися за нашу державність.

Цього дня і Державний Гімн України звучав особливо велично та щиро, як і спільна молитва за Україну всечесних отців – деканів Надвірнянських УГКЦ Андрія Бакоти та УПЦ Київського патріархату Олега Траска. Разом з ними присутні просили в Отця Небесного милосердя та благословення для нашого народу і мудрості керівництву держави, припинення війни і відновлення миру на рідній українській землі.

воїни [3]

Голова районної ради Іван Гурмак, вітаючи громаду Надвірнянщини та гостей від депутатського корпусу та виконавчого апарату районної ради, зокрема, зазначив, що маємо радіти, маючи можливість зібратися у святковий день, підняти синьо-жовтий і бандерівський стяги і подякувати Богу за те, що прожили ще один рік незалежності Української Держави. Згадаймо, скільки людей лягло кістками у комуністично-більшовицьких концтаборах на полях бою, здобуваючи цю незалежність. Вони б нині плакали від радості, будучи тут і бачачи Україну незалежною. Маємо пам`ятати їх подвиг, як і подвиг учасників московсько-української війни, які нині на 27-му році незалежності України боронять її суверенітет.

Керівник представницької влади району склав слово подяки громаді за наполегливу працю, щоб місто, район і вся Україна стали такими, якими ми прагнемо їх бачити – квітучими, незалежними, економічно могутніми.

оркестр [4]

Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович спростував існуюче ще твердження про те, що Україна здобула свою незалежність без кровопролиття мирним шляхом. Ті, котрі так твердять, беруть до уваги тільки 24 серпня 1991 року, коли ухвалили доленосне рішення для нашої держави. Але ж цьому дню передувала тисячолітня боротьба українців за волю і незалежність, омита кров`ю кращих синів і доньок України. Левко Лук`яненко про цей день казав: «Навіть якби я більше нічого в житті не зробив для України, то задля цього варто було б жити». Проголошення Незалежності – найвищий здобуток української нації, яка торувала довгий і тернистий шлях до одвічної мрії – волі і свободи.

На жаль, на 27-му році незалежності доводиться захищати рідну землю від російського окупанта. Зіновій Андрійович подякував усім українським військовим, які стали героями сьогодення і своєю мужністю та відвагою довели світові, що наш національний дух – непоборний, а віра у перемогу – непохитна.

упа [5]

Депутат обласної ради Михайло Іваночко звернувся до присутніх із християнським вітанням «Слава Ісусу Христу» та бандерівським «Слава Україні!». За приклад поставив іноземні делегації, які спілкуються тільки своєю мовою і не цураються її за жодних обставин. Закликав наслідувати гостей, котрі приїжджають нас вітати, але шанують свою мову.

Щирими оплесками присутні підтримали виступ учасників АТО Андрія Левицького, який висловив упевненість, що настане час остаточної і справжньої незалежності України, та Олега Туєшина, котрий подякував меру Прудніка за організацію відпочинку АТОвців і вручив презенти.

Щирі привітання від своїх співвітчизників адресували нашим краянам представники делегацій із Польщі, Чехії та Румунії. За співпрацю, розвиток дружніх партнерських відносин, реалізацію спільних проектів, за допомогу Надвірнянській ЦРЛ та райвідділу УДСНС їм вручили подяки й пам`ятні медалі з нагоди 27-ї річниці Незалежності України. Цю почесну місію виконали голова районної ради Іван Гурмак, перший заступник голови РДА Богдан Зеленчук та Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович.

влада [6]

Низку нагород кращим жителям Надвірнянщини керівники району і міста вручили від Івано-Франківської облдержадміністрації та обласної ради – «За бойову звитягу»: учасникам АТО – Кузьмичу Юрію Олександровичу; Кухаруку Тарасові Михайловичу; Госедлу Ярославові Івановичу; Винниченку Дмитрові Володимировичу; Ковалюку Василеві Михайловичу; Дричаку Андрію Васильовичу; Левицькому Андрію Михайловичу; Кузюку Дмитрові Юрійовичу; Синоверському Олегові Володимировичу; Лозяку Михайлові Васильовичу; Шаніну Андрію Володимировичу; від Надвірнянської районної ради – «За заслуги перед Надвірнянщиною» нагородили: Вацика Михайла Дмитровича; Гошка Бориса Ярославовича; Кінаша Володимира Васильовича; Гультая Руслана Васильовича; Кузьмука Михайла Олександровича; волонтерів голову Благодійного фонду «Свобода. Гідність. Перемога» Зеновію Дробаху, депутата Ланчинської ОТГ Василя Іваночка, а також Надвірнянського декана УГКЦ Андрія Бакоту та священика церкви Св. Володимира і Ольги с. Добротів Романа Гриніва.

воїни-ато [7]

Спільних грамот Надвірнянської райдержадміністрації, районної та міської рад удостоєні: Глуханюк Назар Ігорович; Карманський Ігор Ярославович; Легеньких Василь Ілліч; Самборський Андрій Петрович; вояки ОУН-УПА: Синяк Іван Федорович; Лучко Богдан Ярославович; Осташук Михайло Микитович; Жупник Марія Іванівна; Щерб’юк Анна Іванівна.

***

Яскраву і розмаїту концертну програму як подарунок Державі-іменинниці підготували талановиті аматори сцени Надвірнянщини: хор районного будинку культури (керівник – заслужений працівник культури України Ярема Павлик); народний колектив «Аркан» Сергія Орла (кер. Володимир Остап`юк), «Веретено» (кер. Галина Чуревич), «Горяночка» і «Горянка» ( кер. Мирослава Максим`юк, Богдан Скрипник), «Бистрянка» (кер. заслужена артистка України Ольга Молодій), естрадно-духовий оркестр РБК (кер. Богдан Абрат), «Легіт» (кер. Віктор Чудновський), вокальний ансамбль «М`ята» (кер. Уляна Боднарук), дует Христини Юрчило та Анастасії Рудик, солісти Марія Собко, Віктор Чудновський, Світлана Павлишин, читець Надія Бойчук. Особливого позитиву отримали глядачі і від виступу музичного гурту з міста Шомкута Маре (Румунія).

Сценарій підготувала провідний методист РБК Ганна Халак, емоційно озвучили ведучі Галина Чуревич і Володимир Свягла.

Під час урочистостей краян і гостей міста Надвірна запросили долучитися до фотопроекту «Вартові миру», зініційованого Вікторією Торес за підтримки голови районної ради Івана Гурмака і депутата обласної ради Михайла Іваночка та за сприяння ТОВ «Смарагд Прикарпаття».

***

Фоторозповідь про розмаїття «Фольклорного подвір`я», творчий вогник якого підтримували мистецькі колективи сіл і селищ району – у наступному числі.

Орися СПІВАК (текст), Іван ГРИДЖУК (світлини) «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/08/nadvirnyanschyna-hidno-i-pidneseno-vidznachyla-den-nezalezhnosti-ridnoji-derzhavy/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/08/пок-квітів.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/08/Шевченко.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/08/воїни.jpg

[4] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/08/оркестр.jpg

[5] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/08/упа.jpg

[6] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/08/влада1.jpg

[7] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/08/воїни-ато.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.