- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Палітра кольорів Івана Гавкалюка

Posted By Модератор On 31.08.2018 @ 15:16 In Творчість | No Comments

На велике свято Преображення Господнє у Гаврилівській бібліотеці-філії Переріслянської сільської ради ОТГ у рамках проекту «Жива книга: історія успіху», який реалізує наша бібліотека, відбулась святкова мистецька академія «Палітра кольорів» із краянином, талановитим художником Іваном Гавкалюком.

Він живе поблизу села Гаврилівка у дачному будиночку. Це – чуйний, добрий, порядний господар, якого Бог обдарував надзвичайним талантом художника. За вдачею жартівливий, прекрасний кулінар, із ліричною душею, вміє гарно танцювати, має чудовий, неповторний голос і добрі газдівські руки» – такими щирими словами розпочала бесіду про односельчанина завідувач бібліотеки Марія Мельник.

Народився Іван Дмитрович у квітні 1945 р. у с. Гаврилівка. Після закінчення семирічної школи поїхав на навчання у Миколаївське судно-будівельне ПТУ. Залишився працювати на Миколаївському заводі «Океан» корабельним маляром. Відслужив у рядах радянської армії, де здобув ще одну професію – машиніста екскаватора, яка стала його годувальницею. Після закінення служби у 1968-му повернувся у своє рідне село. Дуже любив малювати і на цей час він уже мав чимало картин, які здебільшого дарував своїм рідним, знайомим. Працював у Пасічнянському кар’єрі нерудних копалин, в Івано-Франківському ПМК, пізніше ВАТ «Нафтохімік Прикарпаття», звідки і пішов на заслужений відпочинок. Пишається своїми синами – Володимиром і Владиславом, які часто приїздять до нього в гості.

Пошанувати свого земляка прийшли ті, котрі поціновують творчість художника, захоплюються його роботами і хочуть дечому навчитись. Ведучі Іванна Одокій та Роман Мельник вдало поєднували розповідь про винуватця свята, ознайомлювали присутніх із його творчістю, запрошували бажаючих до слова, оголошували музичні сувеніри.

Цікаву презентацію «Мистецька палітра кольорів Івана Гавкалюка» підготувала і провела Іванна Одокій. Творчий доробок Івана Дмитровича на сьогодні нараховує понад 600 картин на різну тематику: ліричну, побутову, історичну, жанрову та найбільше на релігійну. Його полотна є в Гаврилівській, Верхньомайданській, Краснянській та Надвірнянській церквах. Є чимало картин із красивими, неповторними пейзажами, натюрмортами і портретами. Неодноразово його картини експонували у Музеї історії Надвірнянщини, представлялись на святі патріотичної та стрілецької пісні і святкуванні Дня Незалежності України у Надвірній.

Зі щирими і теплими словами до Івана Дмитровича звернувся в. о. старости села Гаврилівка Василь Грицяк та Роман Мельник, реставратор іконописних справ, художник-іконописець.

Музичні дарунки «Художник», «Волошки», «Букет моїх пісень», «Квітка душа», які припали до душі гостям, прозвучали у виконанні Іванни Одокій і Христини Хабайлюк. Цікаво і дотепно поставлена сценка «Дві панянки» у виконанні акторів Віктора Федюка та Романа Мельника звеселила присутніх і додала гарного настрою. Гості з великим задоволенням передивлялись організовану в бібліотеці персональну виставку «Світ крізь призму кольорів» творчого доробку Івана Гавкалюка.

Марія МЕЛЬНИК,

завідувач Гаврилівської бібліотеки сільської ради ОТГ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/08/palitra-koloriv-ivana-havkalyuka/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.