- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Як вберегтися від ботулізму

Posted By Модератор On 03.08.2018 @ 13:10 In Здоров`я | No Comments

Щороку багато інфекційних захворювань забирають життя людей. У той же час вони успішно лікуються при своєчасному зверненні до лікаря, і можуть проходити без важких наслідків для організму у вигляді ускладнень. До одного з таких відноситься ботулізм. Це – гостре інфекційне захворювання людини, основні симптоми якого стосуються ураження нервової системи.

ботулізм [1]

Період появи перших ознак ботулізму може коливатися від 2-4 годин аж до 2 тижнів. Як правило, симптоматика ботулізму проявляється гостро, тому хворі можуть вказати навіть час початку захворювання.

Першими клінічними проявами є нудота, блювота і пронос, а згодом з’являється неврологічна симптоматика, що вказує на прогресування процесу: порушення зору, ковтання; зміна голосу хворого; з’являється захриплість і носовий відтінок мови.

Виділяють кілька типів хвороби: харчовий (зараження ботулізмом через продукти харчування); рановий (збудник ботулізму потрапляє в рану із ґрунту); ботулізм дітей грудного віку (бактерії, що викликають ботулізм, проникають через травний тракт).

Зараження ботулізмом через продукти харчування виникає більш ніж у 99 відс. усіх випадків інфекції (в основному в неправильній заготівлі, зберіганні та вживанні продуктів харчування, переважно домашнього консервування).

Це підтверджується тим, що збудник, який викликає ботулізм, і його токсин виявляються в консервах домашньої заготовки. Крім виявлення бактерії, що викликає ботулізм, у консервах (в грибах особливо), вона може бути в домашньому пилу, в грунті, в інших продуктах харчування, які неправильно зберігалися і погано термічно оброблялися.

Саме тому дуже важливо використовувати свіжі, без ознак псування, овочі і фрукти, ретельно їх мити перед консервуванням. При консервуванні овочів, що містять природні кислоти, необхідно додавати оцтову, лимонну кислоту згідно з рецептом тому, що збудник ботулізму не любить кисле середовище.

Щоб уникнути зараження ботулізмом через гриби домашнього консервування чи інші продукти, особливо м’ясні і рибні, їх рекомендують прокип’ятити не менше 10-15 хв. на водяній бані безпосередньо перед їжею. Цей захід допоможе нейтралізувати токсин. При повторному вживанні цього продукту кип’ятіння знову необхідно, оскільки при кип’ятінні руйнується тільки токсин, а спори залишаються життєздатними. Тобто, токсин може встигнути виробитися в продукті заново, якщо пройшов якийсь час після останнього кип’ятіння.

Пам’ятайте: при виявленні перших ознак харчового отруєння, необхідно терміново звернутися за медичною допомогою і не займатися самолікуванням. Адже будь-яке отруєння не проходить безслідно. Бережіть своє здоров’я!

Соломія КРАСНОЖЕНЮК,

лікар із загальної гігієни відділення

організації санітарно-гігієнічних досліджень Надвірнянської міськрайонної

філії Івано-Франківського обласного лабораторного центру МОЗ України.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/08/yak-vberehtysya-vid-botulizmu/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/08/ботулізм.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.