- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Крокувати в ногу із сьогоденням

Posted By Модератор On 28.09.2018 @ 12:53 In Професійне,Свята | No Comments

Професійне свято бібліотечних працівників припадає на чарівну осінню пору, коли іменини відзначають ті, котрі носять оптимістичні імена: Віра, Надія, Любов, Софія. Тож, якщо врахувати, що серед бібліотекарів переважають представники прекрасної частини людства, то і свято набирає подвійної ваги і змісту.

Про те, як у нинішніх умовах працюється бібліотекарям і які виклики сьогодення постали перед ними, розповідає директор Надвірнянської центральної райбібліотеки Галина Василівна ВОЛОШИН.

В Україні зараз функціонують 40 тисяч бібліотек різного рівня, – зазначила вона. – І специфіка нашої роботи є своєрідною. Наші книжкові фонди налічують 492 тисячі одиниць документів. Бібліотеки району обслуговують близько 38 тисяч користувачів, з яких 3500 – це діти.

За словами Галини Волошин, нагальною проблемою сьогодення залишається наповнення фондів новою літературою, яка конче необхідна для того, щоб втримати і привабити читача. Цьогоріч у фонди бібліотек Надвірнянщини за кошти обласного та районного бюджетів надійшло 1100 примірників книг на понад 82000 тис. грн. Читачі подарували бібліотекам півтисячі книг. Але цього вкрай недостатньо. У порівнянні з минулим роком наповнення бібліотек літературою суттєво знизилося, що пояснюється здорожчанням книги, зауважує вона і додає, що в середньому ціна однієї книги сягає 100 грн. і вище.

Продовжує директор ЦБС: – Нині бібліотеки докладають чимало зусиль, щоб читання не втратило своєї ваги. І не важливо в якому форматі це відбувається: у друкованому чи в електронному, чи це друкована періодична продукція, чи колонка в інтернет-виданнях. Девіз сьогодення: «Читай! Формат не має значення». Життя вимагає чіткого бачення перспективи постійного вдосконалення і розвитку бібліотечної справи. Наші бібліотекарі сумлінно і віддано служать обраній професії. Крім цікавої і творчої співпраці із закладами культури, освіти, громадськими і, зокрема, молодіжними організаціями, докладають максимум зусиль, щоб надати бібліотекам привабливого й ошатного вигляду, відгукуються своїми формами роботи на важливі суспільно-політичні події у державі, дбають про покращення власної обізнаності та ерудиції, вивчають потреби громад для підтримання сталого розвитку в умовах децентралізації.

До речі, як поінформувала Галина Волошин, зі створенням у районі об`єднаних територіальних громад відійшли в їх розпорядження 11 бібліотек, 21 бібліотекар. – Це – гарні, сильні бібліотеки у Ланчині, Заріччі, Перерослі, Гаврилівці. Вони тепер сильні у своїх об`єднаних грамадах. Там залишилась схожа система, в якій працювали дотепер. Оплата праці не змінилася. Бібліотечні працівники виконують свою роботу так, як виконували дотепер. Книжкові фонди поповнюються тепер напряму з обласної бібліотеки. Бібліотекарів активно залучають до розвитку територіальних громад – писати проекти. У бібліотеках ОТГ є велика перспектива обладнати їх комп`ютерною технікою. Приміром, над цим уже зараз трудяться Ланчинська і Переріслянська ОТГ, зокрема, щоб створити центри дозвілля молоді і дітей.

Звісно, в очікуванні змін, пов`язаних із децентралізацією, створенням Надвірнянської ОТГ перебуває і центральна районна бібліотека. – Наша бібліотека на сьогодні культурну функцію виконує дуже добре, – переконанна Галина Волошин. – А от дозвільна функція вимагає покращення. Нам все ж не вистачає ресурсів, щоб привабити власне молодь. Скажімо, Надвірнянська бібліотека для юнацтва за сприяння волонтера Корпусу Миру США Леслі Нолан залучила молодь, створивши піаш-клуб «Гарячі серця». Тому ми також повинні працювати на перспективу, вже від нині думати над тим, як функціонуватимемо в об`єднаній громаді.

Серед кращих бібліотек району очільник централізованої бібліотечної системи відзначила успішну роботу бібліотек-філій: Цуцилівської, Тисменичанської, Верхньомайданської, Білоославської, котрими завідують відповідно Лілія Щербан, Галина Кушнірчук, Галина Токарук та Надія Гринюк. Дієво працюють над створенням позитивного іміджу міська бібліотека для юнацтва під керівництвом Галини Ільків та районна бібліотека для дітей на чолі із заступником директора по роботі з дітьми Марією Ткачук. Ці бібліотеки вибороли першість у районному етапі обласного конкурсу «Краща бібліотека року».

Ефективно реалізує низку національно-патріотичних, екологічно-туристичних, правових та літературних проектів колектив центральної районної бібліотеки. А методичний відділ ЦРБ (завідувач Зіновія Заяць) постійно вдосконалює організаційно-методичне керівництво діяльності бібліотек району.

***

Сьогодні, 28 вересня, об 11-й год. у районній бібліотеці для юнацтва відбудеться святкова імпреза з нагоди Всеукраїнського Дня бібліотек.

Директор ЦБС Галина Волошин адресує колегам побажання творчого натхнення, підтримки і слова щирої вдячності за їхню працю.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/09/krokuvaty-v-nohu-iz-sohodennyam/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.