- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Михайло ІВАНОЧКО: «Ми – українські націоналісти – можемо обіцяти своїм виборцям тільки одне – Ми ніколи не зрадимо!»

Posted By Модератор On 28.09.2018 @ 13:07 In Нація | No Comments

Так історично склалося, що Надвірнянщина завжди була націоналістичним краєм. Тут жертовно боролися поколіннями за ідею самостійної, соборної Української держави. Із гаслом «Не посоромити слави Героїв та захистити майбутнє дітей» уже новітні націоналісти продовжують святу справу своїх предків. З одним із них, депутатом Івано-Франківської обласної ради, головою райорганізації ВО «Свобода» Михайлом ІВАНОЧКОМ вдалося поспілкуватися.

Іваночко [1]В ексклюзивному інтерв’ю читайте про політичний вибір і депутатську діяльність націоналіста, чи «ховають скелети у шафі» надвірнянські депутати-свободівці, про те, як відбуваються реформи в Україні і, насамперед, у Надвірнянському районі, візит Олега Тягнибока та чи отримає Надвірнянщина кандидата у народні депутати України від націоналістів.

– Михайле Степановичу, Вас можна по праву назвати досвідченим політиком Надвірнянщини. Адже свій політичний шлях розпочали із депутата Ланчинської селищної ради, пізніше на чергових виборах 2010 року здобули депутатський мандат у Надвірнянській районній раді, після Революції Гідності очолювали протягом 9 місяців районну державну адміністрацію і на сьогодні Ви є депутатом Івано-Франківської обласної ради. Весь цей час Ви є членом політичної партії ВО «Свобода». Чи цілеспрямовано обрали політичну кар’єру, чи політика ввірвалась у Ваше життя зненацька?

– У політиці я вже 14 років і це був свідомий вибір. Кожен з нас хоче щоб Україна була успішною державою з високим соціальним рівнем життя, однак для цього потрібно й щось робити, а не тільки розкидатися словами. Таким двигуном дій для мене стали українські націоналісти, а саме політична партія ВО «Свобода», членом якої я є з 2008 року. Вже ось 10 років спільно з побратимами на чолі з Олегом Тягнибоком, надвірнянські свободівці відстоюють інтереси українців як на районному, так і на обласному і навіть на загальнодержавному рівні. Головною метою Всеукраїнського об’єднання «Свобода» є побудова могутньої Української держави на засадах соціальної та національної справедливості. Держави, яка посяде гідне місце серед провідних країн світу та забезпечить безупинний розвиток української нації. Для досягнення цієї мети ВО «Свобода» пропонує чіткий план першочергових кроків, які прописані в програмі партії «Програма захисту українців», пунктами якої керується кожен депутат-свободівець.

В Івано-Франківській обласній раді я представляю інтереси жителів селища Ланчин, сіл Саджавка, Красна, Середній Майдан і Добротів. Крім того, закріплений за містом Надвірна, оскільки цей виборчий округ не отримав депутата. На своєму політичному шляху від селищного до обласного депутата я отримав колосальний досвід. Довіру своїх виборців завойовую тільки справами, не маю звички щось обіцяти людям і жодних передвиборчих обіцянок не даю. Ми – українські націоналісти можемо обіцяти своїм виборцям тільки одне – Ми ніколи не зрадимо. Не зрадимо інтереси своєї нації, рідної мови та віри.

– Чи вдалося Вам, як депутатові обласної ради, вирішити конкретні проблеми, які найбільше турбували виборців?

– Частково все ж вдається, але не так багато, якби хотілося. Якщо говорити конкретно, то розпочну з села Красна, де найболючішою для громади проблемою є один із довгобудів району – добудова корпусу Краснянської ЗОШ І-ІІІ ст. За моєї ініціативи залучено кошти з обласного бюджету на заміну вікон. За сприяння депутата Надвірнянської районної ради Василя Білоуса за кошти районного бюджету проведено низку будівельних робіт і зараз необхідно провести внутрішні роботи та встановити опалення. У селищі Ланчин зараз реалізовують екологічний проект, вартістю 1,4 млн. грн. по берегоукріпленню вздовж річки Креховець. За кошти обласного і районного бюджетів у Саджавській ЗОШ І-ІІІ ст. заплановано замінити вікна та двері. Фінансову підтримку вдалося надати церковній громаді УПЦ КП у селі Добротів, а також я подав звернення на виділення 100 тисяч гривень для облаштування спортивного залу Добротівської ЗОШ І-ІІІ ст. У Середньому Майдані вдалося встановити силовий спортивний майданчик вартістю 85 тисяч гривень. Також не обминули місто Надвірна і цьогоріч 150 тисяч гривень спрямували на перекриття даху Надвірнянської ЗОШ № 2. Та в пріоритеті проблем, котрі потребують нагального вирішення – це ремонт доріг, причому в кожному населеному пункті. Депутатські звернення щодо ремонту дороги Надвірна – Ланчин через Красну я неодноразово подаю, а також порушував проблему аварійних мостів у селах Ланчин і Красна. Однак обласний бюджет фінансово не в змозі вирішити все й одразу, так само як і в районі районний. До того ж невирішеними залишаються проблемні питання загальнодержавного рівня, але немає позитивних зрушень у державі, то, відповідно, і не станеться цього на місцях. До прикладу наведу будівництво школи у селі Чорний Потік, яке може тривати й 10 років, якщо з державного бюджету не залучать коштів, бо сума для місцевих бюджетів велика, однак діти повинні мати всі умови для здобуття знань.

– Запитання до Вас, скоріш як голови РО ВО «Свобода»: чи «ховають скелети у шафі» надвірнянські депутати-свободівці, чи зможуть відповісти перед своїми виборцями на всі поставлені питання і знову здобути депутатський мандат на відповідних чергових виборах?

– ВО «Свобода» – як націоналістична сила завжди на передовій суспільно-політичних процесів. Ми можемо спостерігати, що риторикою націоналістів на сьогодні заговорили всі пропіарені ЗМІ політичні партії, і в тому числі й сам президент. Свободівські законопроекти фактично привласнюють як досягнення інших. Наведу факт із введенням в українському війську вітання «Слава Україні!», яке використовують націоналісти протягом десятків років. Ще після Революції Гідності «Свобода» пропонувала це славне історичне гасло використовувати як вітання в армії, однак тоді цього не зробили, щоб мати змогу перед виборами вішати собі дивіденди.

Кожен свободівець, тим паче, якщо він представляє інтереси тієї чи іншої громади, діє за принципом «не посоромити слави Героїв і захистити майбутнє дітей». Свободівці на сьогодні стали поміркованішими і це зумовлене втратою кількості побратимів. Ми втратили 19 націоналістів на Майдані і на сьогодні маємо багато загиблих побратимів у московсько-українській війні, тому надалі прагнемо перемагати, а не гинути.

Щодо «скелетів у шафі», то, думаю, кожна людина їх має. На жаль, ніхто з нас не ідеальний і всім властиво помилятися, та важливим є те, щоб виправляти помилки і не допускати нових. Якщо говорити про політичну чи громадську діяльність депутатів-свободівців у Надвірнянщині, то вона прозора і відкрита. Ми стабільно спілкуємось з громадою, приймальня районної організації ВО «Свобода» працює щодня і люди звертаються з різними проблемами. Депутати всіх рівнів стараються максимально звітувати про роботу на своєму виборчому окрузі, бо насправді робиться чимало. Я не перелічуватиму всього, що вдалося зробити у районі чи місті Надвірна за сприяння депутатів ВО «Свобода». Зверну увагу, що за останні три роки у нас відкривають нові спортивні майданчики, покращують навчальні та дошкільні заклади, загалом змінюється у кращий бік інфраструктура та багато іншого. Чомусь до націоналістів суспільство ставить більші вимоги, ніж до інших політичних сил. Я скажу словами побратима, голови Івано-Франківської обласної ради Олександра Сича: «те, що звичайній людині можна на вагу яблука, то свободівцю не можна на вагу макового зернятка».

Я взагалі вірю, що на наступних виборах до місцевих рад чи ОТГ депутатів від ВО «Свобода» стане значно більше. Головне, щоб люди були рішучими і не боялися брати на себе відповідальність, долучалися до націоналістів і разом з нами будували самостійну сильну Україну. Якщо ми так прагнемо змінити життя у державі на краще, то в чому проблема? Не треба чекати приходу «месії», який все за нас зробить, бо цього не станеться. Треба закочувати рукави і працювати, а ВО «Свобода» – це та політична сила, котра завжди працює.

– Узагалі українці мало знають про сутність реформ, які відбуваються у державі. Найбільше цікавлять чотири основні: освітня, медична, реформа у поліції та децентралізація. Чи відбулись ці реформи, зокрема, у Надвірнянщині? Розпочнемо з останньої.

– Слід розуміти, що децентралізація – це не «панацея» від усіх бід українців. Говорячи про реформу децентралізації, як приклад наводитиму новостворену Ланчинську ОТГ, у депутатському корпусі якої 11 депутатів фракції ВО «Свобода». Одразу можу сказати, що найгострішою проблемою новостворених громад є соціально-економічний розвиток. Тобто, ОТГ банально не мають коштів на створення власної економіки, що даватиме певний прибуток громаді. Децентралізація полягає у підвищенні ролі місцевого самоврядування шляхом перерозподілу повноважень та фінансових ресурсів між центральними органами влади й органами місцевого самоврядування за принципом формування бюджету «знизу вгору». Те, що нам розповідають, нібито кошти всі залишаються на місцях, то це звичайна «мильна бульбашка». На даний час у деяких ОТГ Надвірнянщини вже є проблеми з нестачею коштів на виплату зарплат працівникам бюджетних установ. Основний дохід більшості ОТГ – це податки та державні субвенції. Під час проведення реформи децентралізації все ж не врахували економічних показників населених пунктів, хоча наразі Ланчинську ОТГ вважають спроможною завдяки збалансованому бюджету й особистому ентузіазму керівництва і депутатського корпусу ОТГ. Варто говорити і про те, чи може маленьке село повноцінно займатись і вирішувати питання освіти, медицини, інфраструктури? Адже, навіть, через відсутність кваліфікованих працівників ОТГ не можуть повноцінно функціонувати.

Все-таки згадана реформа не повинна проводитись у час війни, бо вона потребує інвесторів та інвестицій. Крім того наша податкова система не працює на економічне зростання, а навпаки щороку кількість підприємців зменшується, а середній бізнес взагалі у занепаді. Тішить те, що поки Надвірнянський район частково збережений. Переваг у децентралізації особисто я не бачу жодних. Якщо порівнювати з проведенням такої реформи у Польщі, то наголошую, що там проводили реформу поляки-націоналісти, там уряд працює на свою країну, а наша влада працює на ворога, бо тільки він виграє від їх дій. Зараз питань більше, ніж відповідей.

– Чи є у нас «Нова поліція»?

– Вважаю, що «Нової поліції», здебільшого, не має. Але, якщо порівняти діяльність українських правоохоронців до Революції Гідності і зараз, то позитивні зрушення все ж відбулися і це завдяки молодим людям, які поповнили лави поліції. Прикро визнавати той факт, що все ж дії правоохоронних органів залежать і зараз від вказівки котрогось високопосадовця, якщо тоді це був Янукович, то зараз, скоріш за все, Аваков. Поліція повинна захищати свій народ, дбати про безпеку кожного громадянина, а не окремих людей із високих чинів. Щодо реформи у поліції у Надвірнянському районі, то можу сказати, що порядні люди серед поліцейських є, але залишилось ще достатньо «людей системи». Крім того, неодноразово чув від самих же полісменів, що вони й далі працюють за законами, прийнятими Януковичем у 2011 році.

– А як медична реформа?

– Важко робити реформи при корумпованій системі влади. Медицина – одна із найкорумпованіших галузей. Те, що пропонує міністр охорони здоров’я Уляна Супрун, позитивно віталось би в Америці, наприклад, бо там інший рівень життя, там справді головною цінністю вважають життя людини. Проте в Україні все ж реформувати треба спочатку владу, до того ж докорінно. Варто визнати той факт, що технічний працівник отримує заробітну плату таку, як кваліфікований лікар. Вважаю, що проведення будь-якої реформи повинно розпочинатися зі створення всіх необхідних для цього умов, тобто, якщо це медицина, то слід, перш за все, відповідно до кваліфікації лікаря нараховувати йому зарплату, щоб нікому з людей у білих халатах і на думку не спадало якось «підзаробити» на чужому горі, забезпечити медичні заклади технічним оснащенням, медичними приладами, а не скидати це все на органи місцевого самоврядування. Велику роль відіграє створення належної інфраструктури, яка, здебільшого, відсутня і це властиво саме нашому Надвірнянському району, бо в нас є гірські села, куди «швидка допомога» через поганий стан доріг прибуває й за 40 хвилин. Складається враження ніби все робиться навпаки, бо прості громадяни зараз позбавлені можливості отримати якісні лікарські послуги.

Я – український націоналіст, тож все-таки вірю у медицину без корупції і котра дбатиме про здоров’я нації.

– Що скажете про реформу в освітній сфері? Як вдалось відстояти Надвірнянську школу-інтернат?

– Розпочну з того, що очолює Міністерство освіти та науки України Ліля Гриневич, яка, здавалось би, уродженка Львівської області, повинна справді піднести українську освіту до відповідного рівня, та натомість маємо повний крах. Почну з того, що комісія при міністерстві після вивчення українських підручників вирішила виключити слово «солов’їна» у відношенні до української мови, мотивуючи це як приниження мов, якими спілкуються нацменшини. Крім того, наші діти вже не повинні називати нас батьками, бо, бачте, гендерна рівність. Обурює той факт, що дітям у школі змалку розповідатимуть про секс-меншини, про те, що у дитини тепер може бути дві мами чи два тата, і до того ж, вважаючи, що це цілком нормально. Наголошую, що українська нація споконвіку дотримується християнських принципів і не змінюватиме своїх поглядів заради чиїхось забаганок. Є Конституція України, в якій чітко та зрозуміло написано, що шлюб – це союз між чоловіком і жінкою. Якщо інше, то це вже є антиконституційно.

Щодо питання про Надвірнянську школу-інтернат, то саме завдяки свободівцям, зокрема, голові Надвірнянської районної ради Іванові Гурмаку та голові фракції ВО «Свобода» у районній раді Сергію Штогрину вдалось усе-таки переконати весь депутатський корпус районної ради у перепрофілюванні навчального закладу. Наразі створена Надвірнянська гімназія №5 із пришкільним інтернатом, в якому дітей утримуватимуть, в основному, за кошти районного бюджету. Процес відстоювання інтересів вихованців та працівників школи-інтернату виявився не з легких, але дав позитивний результат. Незважаючи на те, що свободівців у ситуації з інтернатом намагалися дискредитувати, ми все ж довели справу до кінця і не дали нашим опонентам можливості позловтішатися. Намагатимемось і далі підтримувати вже гімназію №5. Є свобода – буде Україна.

– Уже у повну силу розпочались передвиборчі перегони, зокрема, активно розгортають свої кампанії кандидати у президенти. Днями Надвірнянщину відвідав голова ВО «Свобода» Олег Тягнибок, як прокоментуєте його візит?

– Лідер ВО «Свобода» Олег Тягнибок проводить систематичні зустрічі з українцями по всій Україні. 9 вересня жителі Надвірнянщини мали можливість поспілкуватися з головним націоналістом. Зустрічі відбулися у м. Надвірна і селищі Ланчин. Загалом люди підтримують позицію ВО «Свобода» та погоджуються, що боротися треба з олігархією у владі. Для цього є свободівський законопроект «Пакет антиолігархічних перетворень».

Ні для кого не є секретом, що на сьогодні націоналісти виступають єдиним фронтом. Партії ВО «Свобода», «Національний корпус» (колишній «Азов»), «Правий сектор», КУН, ОУН, С 14 об’єдналися і доказом цього є підписання Національного маніфесту, тобто це не просто координування зусиль, а й спільне досягнення цілей. Ствердно відповідаю, що буде єдиний кандидат у президенти від українських націоналістів. Офіційну відповідь на питання, хто саме, отримаємо вже незабаром, а саме 14 жовтня цього року.

– Як щодо парламентських виборів? Чи матиме Надвірнянщина свого кандидата у народні депутати України від націоналістів?

– Не можна ставати на одні і ті ж граблі. Думаю, українці це зрозуміли. Навести лад в Україні зможуть тільки самі українці, тож обирати до влади треба націоналістів. ВО «Свобода» братиме участь у будь-яких виборах, які відбуватимуться в Україні – строкові чи дострокові, президентські чи парламентські, чи до місцевих органів влади. Адже, незважаючи на десятки зареєстрованих партій в Україні, ВО «Свобода» – чи не єдина ідеологічна партія. Обрано близько двох тисяч депутатів від ВО «Свобода» по всій Україні. Практично у кожній області є депутати місцевих рад, є фракції у 15 обласних радах в Україні, у тому числі у місті Київ, у 16 містах-обласних центрах. Кілька десятків міських голів. Якщо взяти до уваги Надвірнянщину, то у районній раді 8 депутатів-свободівців, а також голова районної ради. Крім того, у Ланчинській ОТГ депутатський корпус складається із 11 депутатів від ВО «Свобода».

Слід врахувати, що велику роль відіграє той факт, за якими законами проводитимуть чергові вибори. Сподіваюсь, що не за діючим законом Януковича. А щодо питання, чи матиме Надвірнянщина кандидата у народні депутати України від націоналістів, то, звісно, що так. Такий патріотичний край заслуговує на справжнього дбайливого представника у парламенті. На сьогодні інтереси жителів району ніяк не лобіюють у стінах Верховної Ради, ніби наш округ і не має зовсім народного депутата. Особисто для мене, як націоналіста, є честю відстоювати свій рідний район на державному рівні.

Привідкрию завісу, що, опираючись на свій власний досвід, заради рідної Надвірнянщини, я готовий балотуватися до Верховної Ради України. Якщо керівництво політичної партії ВО «Свобода» доручить мені таку відповідальність, я докладу всіх зусиль, щоб виправдати довіру виборців і побратимів. Вірю, що саме фракція націоналістів на чергових парламентських виборах матиме потужну чисельну фракцію у парламенті. Я впевнений, що кандидатом у народні депутати України від ВО «Свобода» буде людина з місцевою припискою, яка постійно проживає у виборчому окрузі, котрий представлятиме. У черговий раз повторю: я обіцяю одне – ніколи не зрадити своїм націоналістичним поглядам, не зрадити своїх побратимів та виборців.

Завершу словами Провідника української нації Степана Бандери «Коли поміж хлібом і свободою народ обирає хліб, він, зрештою, втрачає все, у тому числі і хліб. Якщо народ обирає свободу, він матиме хліб, вирощений ним самим і ніким не відібраний». Вибір за кожним із нас! Слава нації! Смерть ворогам!

Вікторія ТОРЕС,

член НСЖУ.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/09/myhajlo-ivanochko-my-ukrajinski-natsionalisty-mozhemo-obitsyaty-svojim-vybortsyam-tilky-odne-my-nikoly-ne-zradymo/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/09/Іваночко.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.