- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Офіційне працевлаштування гарантуватиме найманим працівникам захищене майбутнє

Posted By Модератор On 28.09.2018 @ 12:44 In До відома краян | No Comments

Одними з найболючіших проблем сьогодення у нашій державі є легалізація робочих місць та виплата заробітної плати «у конвертах». У зв’язку з цим особливої актуальності набуває питання легалізації зарплати, виплати її в повному обсязі.Багато працівників свідомо погоджуються на пропозицію роботодавців отримувати офіційну (мінімальну) та неофіційну (значно вищу від мінімальної) зарплату. Іноді вони просто не знають, що їхня офіційна зарплата значно відрізняється від тієї, яку вони фактично одержують. Ця різниця проявляється згодом, коли працівникові потрібна буде довідка про доходи для оформлення кредиту, субсидії, соціальної допомоги, пенсії. Щоб не виникало таких проблем, кожна застрахована особа може отримати інформацію про сплачені внески у Пенсійному фонді особисто або дистанційно через ВЕБ-портал Пенсійного фонду України. Завдяки електронному порталу можна постійно контролювати за своїми даними, що впливають на пенсійні права, отримувати необхідну інформацію.

Законом України «Про загальнообов’язкове державне пенсійне страхування» передбачено, що страховий стаж – це період, протягом якого особа підлягає загальнообов’язковому державному пенсійному страхуванню, та за який щомісяця сплачені страхові внески у сумі не меншій, ніж мінімальний страховий внесок. Тобто, якщо працівникові нарахована зарплата не менше законодавчо встановленого мінімального рівня і з неї сплачено страхові внески до Пенсійного фонду України (а з 1 січня 2011 р. – єдиний соціальний внесок відповідно до Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхуванн»), то такий місяць повністю враховують у страховий стаж і зарплату за цей місяць враховують для обчислення пенсії.

З 1 січня 2018 року 3723 грн. х 22%=819,06 грн.

Якщо сума нарахованої зарплати, з якої сплачені внески, менша за мінімальний рівень, страховий стаж становить неповний місяць і обчислюють пропорційно зарплаті.

Якщо з якихось причин роботодавець не сплачує внески на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування за своїх найманих працівників (причиною може бути і виплата зарплати «у конвертах» без сплати страхових внесків, і нарощування заборгованості, як з виплати зарплати, так і зі сплати страхових внесків), то періоди, за які не сплачені внески, «випадають» із страхового стажу найманого працівника та не включають у заробіток для розрахунку розміру пенсії.

Досвід показує, що значна частина громадян, не знаючи чинного законодавства про працю та пенсійне забезпечення, вважає, що запис у трудовій книжці дасть можливість отримати пенсію за весь трудовий стаж. Однак на сьогодні поняття «трудовий стаж» замінено на «страховий стаж». Пенсійний фонд обліковує нараховану зарплату і сплачені страхові внески персонально по кожному працівнику чи підприємцю, а також обліковує періоди роботи, за які сплачено ці внески. І саме від цих величин залежить розмір майбутньої пенсії.

Шановні роботодавці!

Легалізуйте зайнятість жителів і відмовтесь від виплати зарплати «у конвертах». Це дозволить: зняти соціальну напругу, а громадянам отримати реальну соціальну підтримку. Пропонуємо негайно зареєструвати належним чином трудові відносини зі своїми найманими працівниками. Своєчасна й повна сплата платежів у Пенсійний фонд України, а також забезпечення зарплатою працівників не менше мінімальних соцстандартів – це обов’язок кожного роботодавця щодо соціального захисту своїх працівників.

Шановні працівники!

Для реалізації своїх трудових прав та забезпечення належного рівня свого майбутнього Ви повинні вимагати від роботодавця легального оформлення трудових відносин через укладання трудового договору, а також регламентацію трудових відносин відповідно до чинного трудового законодавства.

Дуже важливо, щоб всі усвідомили, що згода отримувати зарплату «у конвертах» позбавляє соціального захисту. Адже пенсію Ви матимете тільки з офіційно нарахованої суми зарплати.

Ігор ПАЦАК,

начальник Надвірнянського об’єднаного

управління Пенсійного фонду України.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/09/ofitsijne-pratsevlashtuvannya-harantuvatyme-najmanym-pratsivnykam-zahyschene-majbutnje/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.