- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Осінній нерест форелі струмкової

Posted By Модератор On 12.10.2018 @ 11:56 In До відома краян,Застереження,Природа | No Comments

Із жовтня до кінця листопада цього року триватиме двомісячник охорони форелі під час її нересту. Верхів’я річки Бистриця з її притоками є сприятливим середовищем для збереження та відтворення струмкової форелі. Саме у цей період форель відкладає ікру для забезпечення згодом свого потомства.

риба [1]

Зазначимо, що плодючість форелі невелика: від 200 до 600 ікринок, тоді, як плодючість коропа від 90 тисяч до 1,7 млн. ікринок. Тому природа сама подбала про умови виживання та відтворення цього виду, забезпечивши кришталево-чистою та холодною водою.

Але незважаючи на заборону вилову форелі протягом року, вона стає об’єктом варварського здобування не тільки місцевими жителями, а й туристами.

Лісова охорона ДП «Надвірнянський лісгосп» із залученням інспекторів Івано-Франківської рибохорони та працівників правоохоронних органів створила мобільні групи для рейдів з виявлення браконьєрства на річках нашого району.

Порушення правил рибальства (ст. 85 ч. 3 Кодексу України про адміністративні правопорушення) тягне за собою попередження або накладання штрафу на громадян від 34 грн. до 170 грн. і попередження або накладання штрафу на посадових осіб від 170 грн. до 510 грн.

Грубе порушення правил рибальства (рибальство із застосуванням вогнепальної зброї, електроструму, вибухових або отруйних речовин, інших заборонених знарядь лову, промислових знарядь лову особами, які не мають дозволу на промисел, вилов водних живих ресурсів у розмірах, що перевищують встановлені ліміти або встановлену правилами любительського і спортивного рибальства добову норму вилову) (ст. 85 ч. 4 Кодексу України про адміністративні правопорушення) тягне за собою накладання штрафу на громадян від 340,00 грн. до 680,00 грн. і на посадових осіб від 510,00 грн. до 850,00 грн. з конфіскацією знарядь і засобів вчинення правопорушення, які є приватною власністю порушника, та незаконно добутих водних живих ресурсів чи без такої.

Правилами любительського і спортивного рибальства форель заборонена до вилову. За добування однієї особини відповідно до такс для обчислення розміру відшкодування шкоди, заподіяної внаслідок незаконного добування (збирання) або знищення громадянами України, іноземцями та особами без громадянства цінних видів водних біоресурсів у рибогосподарських водних об’єктах України, передбачено стягнення збитку – 340 гривень.

Крім того Постановою Кабінету міністрів України № 1030 від 7 листопада 2012 р. встановлено розмір такс (у розрахунку за кожний екземпляр харіуса європейського незалежно від його розміру 14000 грн.)

Шановні краяни!

Не будьмо байдужими до збереження та відтворення цього цінного виду риб. Не допускаймо його знищення, залишімо цю красу нашим нащадкам!

Ігор ОСТАШУК,

головний лісничий ДП «Надвірнянський лісгосп».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/10/osinnij-nerest-foreli-strumkovoji/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/10/риба.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.