- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Президент України взяв участь у молитовному заході за Україну

Posted By Модератор On 19.10.2018 @ 12:00 In Державність | No Comments

У неділю, 14 жовтня н. р., на Софійській площі у столиці України відбувся подячний молебень за Томос.

– Ми з вами зібралися тут тому, – звернувся у своєму виступі Президент України Петро Порошенко до учасників молебня, – що днями із Константинополя прийшла дуже добра звістка: рішення про надання автокефалії українській помісній православній автокефальній церкві – прийняте! Прийняте і ще раз підтверджене. Так постановили Вселенський Патріарх і Синод.

Ще одна надзвичайно важлива новина. Синод Вселенського Патріархату зняв усі неправедні кари, які Москва наклала на Патріарха Філарета, предстоятеля Української православної церкви Київського патріархату, а на Його Блаженство Митрополита (УАПЦ) Макарія і не накладалося. Я вітаю вас персонально, шановні владики. Надзвичайно важливо, що ви канонічно поновлені в єпископському сані. І відновлене сопричастя пастви з Вселенською Церквою. Ваші священнодії, як і служіння єпископату та духовенства українських церков, тепер не підлягають більше сумніву. Ми, чесно кажучи, й раніше в цьому не сумнівалися, але тепер вже ніхто не має права спекулювати на нібито неканонічності непідвладних Москві церков. Ваша Святосте, Патріарх Філарет, ви не зламалися перед облудною, нікчемною московською анафемою. Її нема. Як, згідно з заявами представників Вселенського престолу, не було й анафеми гетьману Мазепі. А взагалі я хочу сказати, що анафема від Росії – це ніщо інше, як визнання особливих заслуг перед Україною й українським народом. Анафемствують вони лише видатних українців!

І нарешті, Вселенський Патріархат остаточно проголосив незаконною московську анексію Київської митрополії, здійснену ще наприкінці сімнадцятого століття. Ясно й недвозначно ним заявлено, що Російська православна церква не має канонічних прав щодо Православної Церкви в Україні… Що наша православна церква не має підпорядкування РПЦ. І Україна не була, не є і не буде канонічною територією російської церкви.

Це дуже просто – патріарх Російської православної церкви на кожній службі молиться за російську владу, владу, яка здійснила агресію проти нашої держави. Патріарх Кирил Російської православної церкви молиться за російське воїнство, яке вбиває українських воїнів, вбиває цивільне населення, вбиває українців. А у нас в Україні, на жаль, є храми, які все ще поминають патріарха Кирила, який відправляє ці молитви. Я думаю, що це точно не для українського народу. І хіба можуть храми, в яких лунають молитви за патріарха, який молиться за російське військо, називатися українськими?».

У подячному молебні також взяла участь делегація з Надвірнянщини під орудою керівника апарату райдержадміністрації Миколи Кравчука.

За матеріалами офіційного сайту Президента України.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/10/prezydent-ukrajiny-vzyav-uchast-u-molytovnomu-zahodi-za-ukrajinu/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.