- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Володимир СВІДРАК: «Чекаємо на хлопців із війни…»

Posted By Модератор On 12.10.2018 @ 12:13 In Акцент,Центр допомоги учасникам АТО | No Comments

Знайти центр допомоги учасникам Антитерористичної операції у Надвірній зовсім не складно. Розташований у самому центрі міста, на майдані Шевченка, 41. Установа займає всього два, але достатньо просторих, приміщення, куди потрапляєш відразу, відчинивши знадвору двері.

І хоча заходити туди не є примусовим і обов`язковим для кожного воїна, який повернувся із східного фронту, все ж, хто туди звернеться, без уваги й допомоги не залишиться. У цьому переконав мене 28-річний Володимир Сергійович СВІДРАК, керівник Центру.

АТО [1]– Наш Центр допомоги учасникам АТО створений при Надвірнянській райдерж­адміністрації 22 липня 2016 року, – розповідає він. – Його завдання – допомогти захисникам державного суверенітету, учасникам АТО, а нині – операції об`єднаних сил (ООС), у вирішенні проблемних питань і потреб. Зокрема, надаємо консультативну допомогу, а також і практичну, у зборі необхідних документів на оформлення пільг на комунальні послуги, різні соціальні виплати. Сприяємо в оформленні всіх необхідних документів для написання заяв на отримання земельних ділянок. Водночас у кожного атовця є свої, індивідуальні проблеми. Себто, комусь потрібна психологічна реабілітація, декому – санаторно-курортне лікування, комусь іншому – допомога юриста, яку надають кваліфіковані правознавці у рамках безоплатної юридичної допомоги. Ще деяким учасникам бойових дій потрібне зубопротезування. Також інформуємо хлопців, котрі до нас звертаються, про їхні пільги, права, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Згідно з даними управління соціального захисту населення РДА на обліку в цій соціальній структурі перебувають 550 бійців. Серед них –один – 2-ї та п`ятнадцять – інвалідів 3-ї групи. У районному центрі зайнятості за станом на 1 вересня 2018 р. зареєстровано 19 безробітних учасників АТО, трьох учасників АТО працевлаштовано. 423 воїни російсько-української війни перебувають у черзі на отримання земельних ділянок, отримали земельну ділянку – 101 учасник бойових дій, констатує Володимир Свідрак.

Очільник Центру перерахував пільги, що гарантує держава нинішнім захисникам територіальної цілісності України: 75-відсоткова знижка на комунальні послуги, безкоштовний проїзд у транспорті міжміського автобусного сполучення; щорічне безоплатне санаторно-курортне лікування; психологічна реабілітація та інші державні пільги, передбачені Законом України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту».

Водночас учасники АТО (ООС) щорічно отримують грошову допомогу до 5 травня. Відповідно до цьогорічної урядової постанови вона складала 1265 грн. В інвалідів 1-ї, 2-ї та 3-ї груп – суми різні і коливалися від 2-х до понад 3-х тис. грн. Щодо надання стоматологічної допомоги воїнам східного фронту Володимир Свідрак конкретизував: – Атовці мають можливість безкоштовно полікувати зуби в Івано-Франківську, зокрема, у приватній клініці надвірнянця Романа Хопти «Репобона», котрий робить таку шляхетну справу з власної ініціативи і тому перед початком лікування треба з ним наперед все погодити, а також в обласній стоматологічній поліклініці на вулиці Тарнавського, 6, де надають безкоштовну послугу і зубопротезування, і загалом безкоштовна стоматдопомога тут можлива у межах 7-ми тисяч гривень, а якщо вартість лікування понад 7 тисяч, пацієнт-учасник бойових дій оплачує самостійно. І, звичайно, скрізь існує єдина умова – при зверненні до цих приватної і державної лікувальних установ в обласному центрі треба мати із собою паспорт і посвідчення учасника бойових дій (УБД).

Ще одним важливим помічним аспектом допомоги воїнам у покращенні їхнього здоров`я після повернення з поля запеклих боїв є санаторно-курортне лікування та психологічна реабілітація. Володимир Свідрак продовжує: – Путівками на санаторно-курортне лікування забезпечує управління соцзахисту населення РДА (каб. 24). Бійці російсько-української війни користуються ними і вирушають на реабілітацію згідно з графіком заїздів, приміром, у Трускавець, Моршин, Одещину. Та найбільше уваги зараз у державі привертають до психологічної реабілітації бійців, зазначає Володимир Свідрак. – Адже дуже важливо адаптувати воїнів до мирного життя, зняти гостру психологічну напругу, посприяти їм у налагодженні соціальних зв`язків. А простіше кажучи – «заглянути» їм у душу. А це – під силу тільки професійним кризовим психологам, творчо орієнтованим травмотерапевтам, котрі кваліфіковано допоможуть учасникам АТО подолати наслідки психологічно травмуючих подій, які пережили вони на війні. Особливо надзвичайно важливо одержати таку допомогу відразу на перших етапах після повернення додому із буремного і палаючого у війні українського сходу. Зараз на Прикарпатті оборонці державного суверенітету оздоровляють свою душу у Долинському районі у с. Гошів на базі чоловічого монастиря на Ясній горі (від БФ «Франківський опір»); у центрі «Бандерівський Схрон», що у с. Клубівці Тисменицького району, а також на туристичній базі «Стожари» у с. Розтоки на Косівщині. Власне туди, у Розтоки, відбули нещодавно на 8-денну психологічну реабілітацію воїни АТО з нашого району. Програма їхнього перебування передбачає, зокрема, зняття гострої психологічної напруги, ознайомлення з підходами повернення у мирне життя, освоєння принципів безконфліктного спілкування та способів відновлення себе як особистості, допомогу у вирішенні сімейних конфліктів, можливість побачити своє майбутнє і себе в ньому.

Центр допомоги учасникам АТО тісно співпрацює з чотирма громадськими ветеранськими організаціями, які функціонують на теренах Надвірнянщини. Це: ГО «Всеукраїнське об`єднання воїнів АТО Прикарпаття» під орудою Юрія Остапчука; ГО «Надвірнянсько-Яремчанське об`єднання воїнів АТО», яким керує Василь Боднар; ГО «Громадська організація воїнів АТО» на чолі з Олегом Туєшиним та ГО «Крук», де головою – Андрій Лисканюк. Вони функціонують на добровільних громадських засадах. Ми спільно працюємо, координуємо нашу роботу, мовить Володимир Свідрак, наголошуючи: – Спільно відправляємо гуманітарну допомогу на схід нашим воїнам. Голови цих організацій мають контакти з волонтерами та громадськими організаціями із різних областей України. Таким чином ми організовуємо збір і передаємо оборонцям нашої держави найнеобхідніше. Приміром, зараз вкрай потрібні теплі речі, гумові чоботи, клямри для кріплення бліндажу, клейонки, мішки для піску. Звісно, нині держава забезпечує бійців військовою амуніцією, формою. Та, навіть і на четвертому році російсько-української війни потреба у волонтерському русі, дієвих громадських організаціях воїнів АТО не зникає.

Після закінчення Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника у 2011 році Володимир вирішив стати контрактником. Служив у військовій частині смт. Делятин. На початку 2016-го керівництвом частини переведено у 30-ту окрему механізовану бригаду. Там продовжив службу з виходом у зону АТО. Служив у Гранітному Донецької області на Маріупольському напрямку артилеристом, старшим радіотелефоністом. Із лав ЗСУ звільнився майже 2 роки тому. Із дружиною Світланою виховують сина Богданчика, якому незабаром 2 роки.

У переддень Дня захисника України Володимир Свідрак зичить побратимам міцного здоров`я, переможного закінчення війни і щасливого повернення додому.

Сьогодні, 12 жовтня, воїни АТО візьмуть участь в урочистій ході від майдану Шевченка до могили Борцям за волю України.

Також у райдержадміністрації заплановано провести зустріч з учасниками АТО (ООС). Під час діалогу обговорюватимуть назрілі проблеми, шукатимуть шляхи й методи їх вирішення. Дата проведення зустрічі ще уточнюється.

Про все це та іншу важливу інформацію учасники АТО можуть дізнатися у Фейсбуці (група «Надвірнянський районний Центр допомоги учасникам АТО (ООС)») або, завітавши безпосередньо у Центр на майдан Шевченка, 41.

Зі святом Вас, оборонці України!

Леся ДУТЧАК «Народна Воля».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/10/volodymyr-svidrak-chekajemo-na-hloptsiv-iz-vijny/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/10/АТО.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.