- Народна Воля - http://volya.if.ua -

«Листопадовий зрив» як феномен минулого і настанова сьогоденню

Posted By Модератор On 02.11.2018 @ 13:01 In Державність,Тема дня | No Comments

фото1 [1]

Юні танцюристи із «Горянки» своїм опришківським «Арканом» поєднали минуле і сьогодення у боротьбі за утвердження Української нації.

Листопадовий чин – так в історичних дослідженнях і працях називають події, які відбулися уночі з 31 жовтня на 1 листопада 1918-го у Львові, коли Українська Національна рада за допомоги Українських Січових Стрільців відновила українську владу на частині Західної України. Саме так і зродилася Західноукраїнська Народна Республіка, якій, на жаль, не вдалося довго проіснувати.

Сторіччя цієї славетної події припадає на непрості та оповиті воєнним лихоліттям дні. У вогні Донбасу, на превеликий жаль, скропленому кров’ю Героїв, пишеться нова славетна і водночас трагічна сторінка історії нашої держави. Як і тоді, так і тепер, справжню волю та незалежність України здобувають у бою з агресорами. Та маємо вірити і залишатися твердо переконаними, що славні сторінки нашої минувшини повинні давати наснагу для побудови мирного і щасливого сьогодення.

З нагоди 100-ї річниці Листопадового зриву урочистості відбулися і в районному будинку культури. У залі зібралися численні представники громадськості, органів влади, трудових колективів, учні та ліцеїсти, щоб віддати свою данину шани і пам’яті цій вікопомній історичній події. За дорученням урочистих зборів військові ліцеїсти поклали корзини квітів до пам`ятника Тарасові Шевченка, Символічної могили Борцям за волю України, Стели Небесної Сотні, пам`ятних меморіальних дощок Славі Стецько та Миронові і Марті Свідрукам.

зунр2 [2]

Викладач Надвірнянського коледжу НТУ, член НСЖУ Володимир Свягла ознайомив присутніх із передумовами, перебігом та подальшим значенням цього революційного чину. – Ініціативу в той час взяли у свої руки молоді офіцері УСС на чолі із сотником Дмитром Вітовським, які провели успішну військову операцію – встановили владу і передали її Українській Національній раді. Історик розповів про польсько-українську війну, яка розпочалася 1 листопада 1918-го, формування уряду, зміни адміністративного центру ЗУНР, і саме в Станіславові (теперішній Івано-Франківськ) складено заключний акт, яким законодавчо закріплено об’єднання ЗУНР та УНР.

Голова райдержадміністрації Олександр Кеніз, заступник голови районної ради Ігор Писклинець та Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович відзначили вагомість і значущість подій далекого 1918-го для творення подальшої історії та здобуття омріяної Незалежності. – Сьогодні, як і сто років тому, Україну хочуть «розірвати». Ми повинні усвідомити ці уроки і чітко зрозуміти, що Україна є єдиною і соборною державою, – виокремив Олександр Кеніз. Ігор Писклинець відзначив, що ця дата є особливо визначною для нас, жителів Західної України. – Історично так склалося, що територія нашої держави завжди була ласим шматочком для різних імперій, але сьогоднішня дата свідчить про те, що український народ завжди був волелюбним і хотів жити у своїй державі – соборній і незалежній. Зіновій Андрійович зупинився на тому вагомому факті, що саме з Листопадового зриву розпочався відлік незалежності України. – Кожному поколінню українців судилося пройти горнило боротьби, тому ми повинні пам’ятати свою історію, своїх героїв, які у жертовній боротьбі віддавали життя за Незалежність.

З нагоди державотворчого свята представники влади вручили численні нагороди: відзнаку «За заслуги перед Надвірнянщиною» – учасникам російсько-української війни Василеві Струку, Тарасові Тимчуку і Миколі Вирстюку, спільні грамоти районних ради та держадміністрації – громадським діячам-ветеранам Адамові Буню та Іванові Пилип`яку, Подяки районної ради – Богданові Гордійчуку, Михайлові Виннику та Іванові Котуличу.

фото3 [3]

Спільну грамоту районної ради та райдержадміністрації вручили громадському діячеві, ветерану охорони здоров’я Адамові Буню.

Творчі присвяти подарували народний фольклорно-етнографічний колектив «Шовкова косиця» (кер. Олена Яченко), муніципальний оркестр народної музики «Аркан» Сергія Орла (кер. Володимир Остап`юк), танцювальний колектив «Горянка» (кер. Богдан Скрипник), вокально-аматорський ансамбль «Скарбниця» Гвіздського СБК (кер. Любомир Боднарук), солісти Валентина Іваніцька (викладач Надвірнянської дитячої музичної школи Олена Сільчук), Леся Гайдаш із Гаврилівки, Микола Ровенко із Цуцилова, співаки із Гвозда Владислав Янцюк та дует Тетяни Николюк і Вероніки Боднарук (кер. Петро Кепещук), ведучі – Галина Чуревич і Володимир Свягла. Сценарій підготувала провідний методист РБК Валентина Лисюк.

Листопадовий зрив став для нас ще одним нагадуванням, що потрібно пам’ятати свою Державу і Незалежність та постійно докладатися до її розбудови та розвитку.

Василь ІВАСЮК «Народна Воля»


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/11/lystopadovyj-zryv-yak-fenomen-mynuloho-i-nastanova-sohodennyu/

URLs in this post:

[1] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/11/фото1.jpg

[2] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/11/зунр2.jpg

[3] Image: http://volya.if.ua/wp-content/uploads/2018/11/фото3.jpg

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.