- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Обговорили проблеми фронтовиків

Posted By Модератор On 30.11.2018 @ 14:53 In Новини | No Comments

Майже три години в залі засідань райдержадміністрації 27 листопада н. р. тривала зустріч учасників АТО, представників інших ветеранських організацій Надвірнянщини, волонтерів із місцевою владою, ініційована головою РДА Олександром Кенізом, головою районної ради Іваном Гурмаком.

За участі Надвірнянського міського голови Зіновія Андрійовича, депутата обласної ради Василя Сенатовича, відповідальних працівників соціальних служб, райвійськкомісаріату, лісгоспів, силових структур, сільських і селищного та голів ОТГ, а також головного спеціаліста відділу соціальної підтримки ветеранів і внутрішньопереміщених осіб облдержадміністрації Надії Лесів та представника Державної служби у справах ветеранів війни та учасників АТО Володимира Веркалця обговорили питання соціального захисту фронтовиків-захисників східних рубежів України, виклики, що постали перед воїнами АТО і їх сім’ями, зосередившись водночас на пошуку шляхів розв’язання наболілих гострокутних проблем.

Олександр Кеніз зазначив, що такі зустрічі стали традиційними (цій передувала розмова з ветеранами 14 вересня), бо проходять у дружньому дискусійному форматі і сприяють ефективній співпраці. Стисло аналізуючи останні події, що відбулися в суспільно-політичному житті держави, керівник виконавчої влади Надвірнянщини підкреслив важливість виконання воїнами АТО свого патріотичного обов’язку, особливо зараз, у складному для країни сьогоденні, подякувавши їм за виявлені громадянську мужність і безкомпромісну позицію.

На переконання голови районної ради Івана Гурмака, діалоги з фронтовиками дуже потрібні, бо лише таким чином можна дійти компромісу й ухвалити спільне рішення. За його пропозицією присутні хвилиною мовчання вшанували пам’ять полеглих оборонців України в московсько-українській війні.

Заступник Надвірнянського районного військового комісара підполковник Володимир Козак наголосив, що за станом на час проведення зустрічі (27 листопада) райвійськкомісаріат працює у штатному режимі. Всіх бажаючих долучитися до служби у ЗСУ закликав записуватися у журнали обліку добровольців при РВК, опісля чого визначатимуться щодо призову, контрактної служби чи участі у військових зборах.

Володимир Веркалець поінформував про колегію Держслужби, де порушив питання, що виникають у воїнів АТО, учасників бойових дій на теренах краю і потребують розв’язання на законодавчому рівні, а також методом реалізації відповідних заходів у державній, обласній та районній програмах підтримки фронтовиків. Посадовець уточнив, що цьогоріч із Державного бюджету виділено 12,5 млн. грн. на придбання житла, санаторно-курортного лікування, психологічну реабілітацію, професійну і соціальну адаптацію воїнів АТО, а також очікують ще до 4 млн. грн. на закупівлю житла для сімей родин загиблих та осіб з 1-ю і 2-ю групами інвалідності. Володимир Веркалець закликав фронтовиків прилучитися до обговорення Положення про новостворене Міністерство у справах ветеранів України.

Перед представниками влади демобілізовані воїни АТО порушили широкий спектр проблем, що стосувалися: отримання фінансової допомоги, пільгового проїзду в громадському автотранспорті, медичного обслуговування (в частині забезпечення безкоштовними ліками), а також налагодження комунікації, зокрема, з керівниками органів місцевого самоврядування. Та найбільше оборонці українських східних рубежів переймалися складними питаннями гарантованого їм державою отримання земельних ділянок, а також житла. Власне обговорення цих проблем зайняло добру частину часу і спонукало до потреби його глибшого вивчення, зокрема, щодо земельних ділянок.

Як зауважив начальник відділу у Надвірнянському районі Міськрайонного управління Держгеокадастру у Надвірнянському районі та м. Яремче Іван Забронський, ця проблема не вирішена у гірських малоземельних населених пунктах району. Серед шляхів виходу із ситуації депутат обласної ради Василь Сенатович запропонував звернутися до уряду з проханням передати землю із власності держлісгоспів до місцевих рад, у чому його підтримали учасники наради-зустрічі.

Активно вели діалог із владою, впевнено відстоюючи права і соціальні гарантії бойових побратимів, лідери громадських організацій ветеранів АТО Надвірнянщини Олег Туєшин та Делятинщини Любомир Яворський.

Досвідом співпраці міської ради з учасниками бойових дій у форматі реалізації соціальних гарантій та різновекторного їм сприяння поділився Надвірнянський міський голова Зіновій Андрійович. Перший заступник голови РДА Богдан Зеленчук висловив свої міркування як налагодити зворотній зв’язок між владою та фронтовиками. Для кращої координації роботи і підтримки взаємозв’язків начальник відділу з питань запобігання та виявлення корупції, оборонної і мобілізаційної роботи апарату РДА Андрій Левицький закликав учасників бойових дій створювати осередки районних ветеранських громадських організацій (таких у Надвірнянщині діють 4)у кожному населеному пункті.

Крім окреслення фронтовицьких проблем, деякі воїни АТО одержали оперативну професійну консультацію з багатьох особистих питань безпосередньо в залі засідань.

Підбиваючи підсумки зустрічі, голови РДА і районної ради звернулися до представників усіх служб і управлінь району всебічно сприяти учасникам бойових дій у вирішенні їхніх питань.

Наш кор.


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/11/obhovoryly-problemy-frontovykiv/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.