- Народна Воля - http://volya.if.ua -

Постачання електроенергії за новими правилами

Posted By Модератор On 07.12.2018 @ 12:56 In До відома краян,Енергетика | No Comments

Відповідно до законодавства з 1 січня 2019 р. АТ «Прикарпаттяобленерго» залишить за собою лише функцію розподілу, а функції продажу електроенергії на території Івано-Франківської області перейдуть до«Прикарпатенерготрейд» – універсального постачальника, заснованого обленерго. Уже сьогодні прикарпатці мають змогу офіційно оформити взаємини з обома компаніями. Енергетики розповіли як це зробити.

Законом України «Про ринок електричної енергії» від 11 червня 2017 року передбачено впровадження з 1 липня 2019 року нової моделі ринку електроенергії. Для цього впродовж 18 місяців із моменту вступу в силу Закону, в усіх обленерго країни здійснили заходи з відокремлення розподільчої і постачальної компанії. Такі зміни у країні ініціює керівництво держави, зокрема, Президент, Кабінет міністрів та затверджує Верховна Рада України. Вони є обов’язковими для виконання усіма енергокомпаніями. Таким чином, із початку 2019 року в Україні стартує перший етап реформи ринку електроенергії й уже 1 січня послуги споживачам надаватимуть дві окремі компанії – оператор розподільних систем і постачальник. На Івано-Франківщині «Прикарпаттяобленерго» надалі обслуговуватиме електрообладнання, а постачати електроенергію побутовим та малим непобутовим споживачам, а також надсилати рахунки, буде ТОВ «Прикарпатенерготрейд».

Для переходу на нову систему, прикарпатцям необхідно переукласти договори з обома компаніями: про надання послуг з розподілу з АТ «Прикарпаттяобленерго» і про постачання електричної енергії з ТОВ «Прикарпатенерготрейд». Щоб реорганізація ринку електроенергії пройшла для жителів області якомога непомітніше, для побутових клієнтів процедуру переукладення договорів спростять. Для перепідписання договорів їм не обов’язково особисто заповнювати та надсилати заяви-приєднання, а достатньо продовжувати користуватися послугами й оплачувати рахунки. У цьому випадку приєднання до послуг компанії-постачальника та розподільчої компанії відбудеться автоматично.

• Отже, щоб офіційно оформити взаємини з обома компаніями, побутовим клієнтам достатньо виконати одну із трьох умов:

1. Надалі споживати електроенергію, про що свідчитимуть показники лічильника електроенергії.

2. Оплатити електроенергію за рахунком, який споживачам доставлять із нового 2019 р.

3. Підписати заяви-приєднання, які контролери та поштарі доставлять у кожен дім, і повернути їх за адресами компаній чи у Центри обслуговування клієнтів.

Формат Договору встановлює держава та є типовим для всіх. На сайті «Прикарпаттяобленерго» у загальному доступі для ознайомлення розміщений публічний Договір споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії, а на сайті «Прикарпатенерготрейд» – публічний Договір про постачання електричної енергії постачальником універсальних послуг. Також із Договорами можна ознайомитись у Центрах обслуговування клієнта за місцем проживання.

Що стосується малих непобутових споживачів, то для них процедура укладення договорів трохи відрізняється. Такі клієнти протягом грудня отримуватимуть заяви-приєднання до Договорів обох компаній у Центрах обслуговування клієнтів разом із рахунками або через сервіс «Персональний кабінет».

Для споживачів, які не відповідають критеріям «малий непобутовий споживач», заяву-приєднання до Договору споживача про надання послуг з розподілу електричної енергії надішлють рекомендованим листом через відділення поштового зв’язку в першій декаді грудня 2018 року. Її треба буде підписати та повернути в АТ «Прикарпаттяобленерго». Також таким споживачам потрібно обрати постачальника за вільними цінами й укласти з ним договір на постачання електричної енергії. Для укладення договору про постачання електричної енергії з новим електропостачальником, обленерго надсилатиме споживачам паспорт(и) точок розподілу разом із заявою-приєднання рекомендованим листом через відділення поштового зв’язку.

В усьому іншому поділ компанії ніяк не торкнеться клієнтів: старі реквізити автоматично заміняться на нові в усіх способах оплати рахунків та на самих рахунках, Центри обслуговування клієнтів і далі прийматимуть відвідувачів за звичними адресами, «Персональний кабінет» та міні-чат працюватимуть у звичному режимі, збережеться можливість оплачувати рахунки в банках, у відділеннях «Укрпошти», у терміналах та через інтернет-банкінг.

Детальніше про діяльність АТ «Прикарпаттяобленерго» – на сайті oe.if.ua та на офіційній сторінці компанії у Facebook https://www.facebook.com/oe.if.ua/. Більше інформації про ТОВ «Прикарпатенерготрейд» – на офіційному сайті компанії pret.com.ua та на сторінці у мережі Facebook – https://www.facebook.com/pret.com.ua

Довідка.

Малий непобутовий споживач – суб’єкт малого підприємства, електроустановки якого приєднані до системи розподілу електричної енергії номінальною напругою не більше 1 кВ, який купує електричну енергію для власного споживання. Малі непобутові споживачі можуть використовувати електричну енергію для професійної та підприємницької діяльності.

Побутовий споживач – фізична особа, яка використовує електричну енергію для забезпечення власних побутових потреб, що не включають професійних та/або господарську діяльність, на підставі відповідного договору з учасником ринку, у тому числі за договором постачання електричної енергії споживачу.

Прес-служба

ТОВ «Прикарпатенерготрейд».


Article printed from Народна Воля: http://volya.if.ua

URL to article: http://volya.if.ua/2018/12/postachannya-elektroenerhiji-za-novymy-pravylamy/

© 2010 Narodna Volya. Всі права застережено.